Nećemo spomenik Tuđmanu jer je bio tiranin i diktator

Autor 28.6.2011. u 08:34

Nećemo spomenik Tuđmanu jer je bio tiranin i diktator

Joško Dvornik iz HNS-a, član komisije za spomenike i imenovanje ulica i gradski vijećnik, naveo je da je već u prošlom sazivu Gradskog vijeća Splita, kada je HDZ bio na vlasti, odlučeno da će spomenik Franji Tuđmanu biti podignut na Trgu Hrvatske bratske zajednice, neuređenom prostoru iza Županijskog suda u Splitu. Zbog toga je on, kao član komisije, glasao protiv odluke da se spomenik bivšem hrvatskom predsjedniku podigne po sredini Rive i da se to popularno šetalište i dnevni boravak građana Splita i brojnih turista nazove njegovim imenom.

Prijedlog je bizaran i zbog činjenice da već nekoliko godina, koliko god je to upitno, zapadni dio Rive već nosi Tuđmanovo ime. Drugi današnji govornik, Marin Jurjević iz SDP-a jasno je naglasio da se radi o jeftinom prikupljanju političkih poena i čistoj demagogiji.

‘U trenutku kada je grad, ali i cijela Hrvatska na rubu bankrota, s rekordnom nelikvidnošću i nezaposlenošću, stavljanje takve teme kao najvažnije na Gradskom vijeću za desetak dana je izbjegavanje pravih tema. Split je u teškoj situaciji i gradonačelnik i njegovi politički partneri pokušavaju ušićariti u razočaranom HDZ-ovom biračkom tijelu’, zaključio je Jurjević.

Goran Kovačević iz HNS-a rezimirao je da riva kao javni prostor treba biti oslobođena od politike i ideologije. ‘Riva treba biti depolitizirani prostor. Željko Kerum bi sa svojim političkim partnerima sada osedlao Rivu politikom. Na Rivi nikada spomenike nisu imali tirani i diktatori, pa ne trebaju ni sada. Osim toga, to je već urbanistički i arhitektonski definiran prostor’, rekao je vijećnik HNS-a.

Oni su napomenuli i da dosadašnji službeni naziv Rive, Obala hrvatskog narodnog preporoda, predstavlja počast najvažnijem segmentu hrvatske povijesti i tu činjenicu se ne smije ignorirati ni mijenjati čim netko procijeni da može ušićariti neki politički bod ili glas. Kovačević je upozorio i na neprimjerenu šutnju intelektualne javnosti u gradu o ovako važnom pitanju.

Tagovi:
Autor 28.6.2011. u 08:34