Nedim Fejzić: Pohod na Beč

Autor 1.12.2011. u 09:28

Nedim Fejzić: Pohod na Beč

Vijeće studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu je odlučilo da svim svojim studentima omogući odlazak u Beč po najnižoj mogućoj cijeni

Nakon desetak uspješno organizovanih pohoda i putovanja ovaj put se odlučilo za najmasovniji, i ujedno najduži dosada. I to ne na bilo koji dan. Odluka je pala da će to da se učini na 25. novembar, Dan Državnosti BiH. Da ne bi prosipali prazne fraze o tome kako je to bilo nekada u bivšem Varcar Vakufu i slično, odlučio sam da vam prenesem dio toga kako je izgledalo provesti jedan od najsvečanijih praznika u Beču,  gradu koji je itekako povezan sa našom domovinom.

Polazak je zakazan za 24. novembar  u 20:00 sati, u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Članovi Vijeća studenata na čelu sa predsjednikom, su preuzeli veliku odgovornost na sebe samim time što je vođena velika grupa od oko 600 ljudi. U 23:59 sati odlučili smo da pjevamo himnu (naravno staru, jer tekst za novu još nemamo). U tim trenucima, čovjek se čudno osjeća. Trnci prolaze, u stomaku osjećaš mučninu, drhtiš, jeza te hvata, osjećaš kao da ćeš da dobiješ groznicu. Jednostavno u tom trenutku ne misliš ni na putovanje, ni na Beč, nego na svoju jednu i jedinu. Osjećaš da je sve uredu u toj zemlji, da nema apsolutno nikakvih problema, da si kao i svi ostali. Ali, nisi i to te najviše boli.

U popodnevnim satima smo stigli u hotele, umorni nakon dugog putovanja i spremni za obilazak Beča. U startu smo dobili velike pohvale od radnika hotela, jer je sve bilo organizovano na odličan način.  Poslije smo imali organizovani odlazak u pubove po Beču, i tu smo opet odlučili na dostojan način prezentovati našu zemlju. Još jednom smo svi pjevali himnu, dok su oko nas sijevali blicevi, klipovi se snimali, jer na ovaj način dokazujemo Evropi i samoj EU da smo mi ipak civilizovan narod, koji zna da se ponaša kako dolikuje savremenom čovjeku.  

U subotu smo išli u obilaske građevina Beča, Pratera, Rathausa, čuvene katedrale u Beču, išli da se odmaramo u Starbucks caffe – ima. Uživali u suncu koje je grijalo tog prelijepog subotnjeg popodneva.

Za sve ovo vrijeme dok smo mi uživali, ljudi koji su bili zaduženi za organizaciju su marljivo radili da bi sve proteklo u najboljem redu. Iako ovih dana kruže priče da su razne agencije organizovale naš put, to nije tačno. Pojedini portali su objavili ovu vijest, međutim jedina istina je da je to organizovano od strane Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta Sarajevo.

 Na put smo ponijeli dobro raspoloženje, velika očekivanja, želju za sklapanjem novih prijateljstava. I na kraju smo uspjeli u svemu. Sve je prošlo odlično i bez ikakvih problema. Studentski pohod je bio pun pogodak. Proslavili smo jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše države, a i odmorili se od svakodnevnih briga i problema.

 

Do slijedećeg putovanja koje će sigurno biti organizovano u neke od evropskih destinacija želimo da vam poručimo samo jedno..

Volite svoju domovinu, cijenite druge!

Jer mi smo naišli na fenomenalan prijem gdje god smo došli. I zbog toga smo beskrajno zahvalni!

Tagovi:
Autor 1.12.2011. u 09:28