Nepotrebne izmjene Zakona o medijima

Autor 17.6.2011. u 01:14

Nepotrebne izmjene Zakona o medijima

Prije nekoliko godina, taksist u Podgorici pohvalio mi se kako je Crna Gora uvela niz važnih, europskih zakona, pa je tako primjerice uvedeno obvezno vezivanja vozača i upotreba svjetala danju. Istovremeno, on sam nije bio vezan, svjetla nije palio prije sumraka a cijelo vrijeme vožnje je palio cigaretu za cigaretom. Sam zakonski okvir, bez jasnih sankcija, nije dovoljan.

Niti Vijeće nacionalne sigurnosti (VNS) nije se ovoga tjedna moralo na posebnoj sjednici baviti vlasništvom u medijima, jer i postojeći Zakon o medijima jasno propisuje da su nakladnici jednom godišnje “dužni HGK-u dostaviti podatke o imenu, prezimenu i prebivalištu svih pravnih i fizičkih osoba koje su posredno ili neposredno imatelji dionica ili udjela u toj pravnoj osobi”. Dakle, nikakve ekspresne izmjene i dopune zakona, kakve je nakon sjednica VNS-a najavila premijerka Jadranka Kosor nisu nužne, jer sve to već negdje piše. Sjednica VNS-a je bila dokaz da hrvatska država ne funkcionira, jer ne samo što se ne poštuju njeni zakoni već i, kako razaznajemo iz nastavka premijerkine izjave, HFP nije dovoljno budno pratio izvršavaju li kupci medija svoje ugovorne obveze. Takvo što se, izgleda, dogodilo prilikom EPH-ove kupovine Slobodne Dalmacije kada je njena dokapitalizacija provedena nedovoljno vrijednim udjelima u turističkoj kompaniji Adriatica.net. Devedesetih je to bila standardna praksa, bilo je dovoljno “nabajati” razna dodatna ulaganja pa da vam HFP za male novce prepusti ciljanu tvrtku.

Ta ulaganja kasnije nitko nije kotrolirao, ili bi novi vlasnik, u najboljem slučaju, uložio u tvrtke njen vlastiti novac. Na sjednici se nije puno išlo u detalje oko Slobodne jer, kako je objašnjeno, “istraga o tom slučaju je u tijeku”. Cijela je sjednica prošla relativno mirno zato jer su i premijerka i predsjednik Ivo Josipović naizmjence vadili iz rukava teme mrske drugoj strani. Predsjednika Josipovića naime s Adriatica.netom veže dugogodišnja suradnja njegova ZAMP-a s Emporionom, stožernom tvrtkom Marka Vojkovića, osnivača Adriatica.neta. Naravno, i Josipović je imao svoje adute, pa je počeo raspravu o slučaju Osječke televizije, navodno kupljene novcem koji je HDZ izvukao preko ravnatelja Carinske uprave i stranačkog rizničara Mladena Barišića. Izvršni odbor HND-a ovoga je tjedna priopćio da je “upitna legalnost privatizacije i prava vlasnička struktura gotovo svih vodećih dnevnika i tjednika”. Odgovore na ta pitanja možda uskoro dobijemo, čim se počnu provoditi već postojeći zakoni.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 17.6.2011. u 01:14