Nevladine organizacije Je li Crkva za nasilje ili vladavinu prava?

tačno.net
Autor 14.1.2013. u 12:30

Nevladine organizacije  Je li Crkva za nasilje ili vladavinu prava?

Udruga Protagora pozvala je Katoličku crkvu da se ogradi od govora pomoćnika zagrebačkog biskupa Valentina Pozaića u kojem uspoređuje Vladu s nacistima i poziva na novu Oluju, a Državno odvjetništvo da preispita jesu li stečeni uvjeti za kazneno gonjenje.

Priopćenje Protagore prenosimo u cjelosti:

U sklopu zaoštravanja rasprave o zdravstvenom odgoju pojedini  visokorangirani dužnosnici Katoličke crkve sve manje biraju riječi kojima  nastoje diskvalificirati neistomišljenike. Posebno se u tome istaknuo biskup Valentin Pozaić. On tvrdi (iako je to na temelju egzaktnih pokazatelja uvjerljivo osporeno) kako biskupi zastupaju mišljenje većine građana, što mu služi kao motiv za sramotno uspoređivanje demokratski izabrane vlasti s nacistima. Pozaićev bi se poziv na “novu Oluju” kojom bi
se vlast srušila mogao tumačiti i kao kazneno djelo poziva na nasilno i terorističko rušenje vlasti. Pozivanje na smjenu vlasti svakako spada u slobodu mišljenja i govora, čak i kad se radi o Crkvi, ali poticanje na nasilje nije izraz slobode govora, već kazneno djelo.

Očekujemo da će se nadležni organi Crkve ograditi od Pozaićevih istupa, te da će u slučaju njegova tvrdokorna ustrajavanja na iznesenim stavovima pozvati Državno odvjetništvo neka procijeni jesu li stečeni uvjeti za kazneni progon osobe koja svojim primitivnim i huškačkim govorom duboko kompromitira ponajprije samu Crkvu, a u konačnici i šteti ugledu Republike Hrvatske.

Očekujemo od Crkve da se založi za obnovu demokratskog ozračja u našoj zemlji koje je ozbiljno narušeno harangom koja je započela osporavanjem programa zdravstvenog odgoja da bi se preobrazila u pozivanje na kaos i diktaturu.

Duh tolerancije može se održati samo uz aktivno sudioništvo svih relevantnih društvenih čimbenika. Na Crkvi je da se opredijeli: je li za vladavinu prava, demokraciju i suživot ili za kaos i nasilje.

za Upravni odbor udruge Protagora
dopredsjednik prof. dr. Lino Veljak

 

tačno.net
Autor 14.1.2013. u 12:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija