Ni ja nisam vaš

tačno.net
Autor 13.3.2016. u 10:50

Izdvajamo

  • Izgleda da i nacionalisti i ex-nacionalisti dele neke slične matrice retoričke praznine. Oni vam samo nagoveste da “Hrvatska ne ugrožava nikoga”, da je Pupovac „u iluzijama jugoslovenštine” ili da “opozicija nema program”, a već se nađe neko na ulici da vas zapljune il neki tabloid da vas proglasi ludakom.

Povezani članci

Ni ja nisam vaš

Verovatno ste već čuli fenomenalnu minijaturu Mile Kekina “Ja nisam vaš”. 2016. godina je, 21. vek polako napreduje, a na Balkanu, a bogami i u Evropi, ima puno ljudi, blago rečeno, zazornih moralnih ili političkih nazora. Svi su oni spolja fini, ali, iako se trude da ono što jesu zabašure što više političkom korektnošću, ipak to nekako ispliva.

Piše: Vladimir Milutinović–  Dvogled

U Hrvatskoj, nema šta nema. Jedan mogući ministar rekao je Miloradu Pupovcu da, ako se oseća ugrožen u Hrvatskoj, može da ide tamo gde neće biti ugrožen. Međutim, on smatra da nije Pupovca terao iz Hrvatske:

Brkić je rekao da je svoju izjavu zaključio rečenicom da „misli da niko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa tako ni gospodin Pupovac, a ako jeste, neka ode tamo gde neće biti ugrožen“.

Po kandidatu za ministra branitelja, Hrvatska ne ugrožava nikoga, a ako ga ugrožava, ako mu se čini da ga ugrožava, neka ide. Ne misli kandidat da bi eventualno stvar trebalo ispitati, pa ugrožavače kazniti (Pupovac je, inače, izjavio da mu se dešava nešto što nije ni u devedesetim, da ga prolaznici pljuju i šalju u Srbiju), nego je rešenje da ugroženi ide iz Hrvatske.

“Hrvatska ne ugrožava nikoga” znači da ga upravo ugrožava, ali mu je jedini spas da ide, pošto “Hrvatska ne ugrožava nikoga”.

Po nacionalistima, koji se trenutno guraju oko vlasti, u Hrvatskoj ima prostora samo za Hrvate, a 21. vek odmiče i dalje.

Kod nas, srećom, ova vrsta govora nije javni main streem, ali nismo mi daleko od ove logike.

Kod nas politički prostor pripada samo Jednom čoveku. Mada ni on ne bi rekao da ostalima ne da taj prostor. Međutim, oni u njemu mogu da se pojave samo u ovoj ulozi:

Dok mi govorimo kako Srbija treba da izgleda bolje, oni govore samo kako da nas promene – kazao je Ljajić na skupu SNS, dodajući da opozicija nema program, i da im je jedini program kako srušiti Vučića.

Vučić je dodao da je ideologija njegovih političkih protivnika samo jedna, „a to je da su protiv Vučića“.

Srbija pobeđuje mržnju – kazao je premijer na kraju govora, što je dočekano aplauzom i ovacijama.

Shvatili ste: ima mesta za opoziciju, ali ne smeju da imaju program, nego im je jedini program “mržnja protiv Vučića”.

Džaba što svaka opozciona stranka ima program: ako vam se učini da oni imaju program, možete da idete među “mrzitelje i ludake” sa Pinka i In.ormera.

Izgleda da i nacionalisti i ex-nacionalisti dele neke slične matrice retoričke praznine. Oni vam samo nagoveste da “Hrvatska ne ugrožava nikoga”, da je Pupovac „u iluzijama jugoslovenštine” ili da “opozicija nema program”, a već se nađe neko na ulici da vas zapljune il neki tabloid da vas proglasi ludakom.

Veza između zvaničnih izjava i njih je kao veza između oka i skoka.

I zato, ni ja nisam vaš.

tačno.net
Autor 13.3.2016. u 10:50