Nicholas Hill: Protesti su poziv na buđenje liderima u BiH

tačno.net
Autor 12.2.2014. u 15:38

Nicholas Hill: Protesti su poziv na buđenje liderima u BiH

Dženana Karabegović, RSE

Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH, u ekskluzivnom intervjuu za naš radio govori o američkom viđenju protesta nezadovoljnih građana u Bosni i Hercegovini koji traju već osmi dan. On za trenutno stanje krivi političare koji se nisu uhvatili u koštac sa nagomilanim ekonomskim problemima u toj zemlji i korupcijom rasprostranjenom na svakom koraku.

Hill kaže i kako oni koji tvrde kako se radi o etničkim protestima obmanjuju javnost, ocjenjujući da je riječ o socijalnom buntu. Istovremeno, navodi i da će američka administracija razgovarati sa Evropskom unijom o tome kako se Bosna i Hercegovina može brže kretati ka Evropskoj uniji i NATO-u.

RSE: Gospodine Hill, već osam dana traju u BiH protesti nezadovoljnih građana. Neke od vlada su podnijele ostavke. Kako vi komentarišete sadašnju situaciju?

Hill: Ovo je očigledno važan trenutak u BiH. Ovi protesti nam pokazuju nezadovoljstvo građana, pokazuju njihovu frustraciju zbog nesposobnosti vlasti da riješe pitanja koja su bitna za građane. Naravno, fokus je na ekonomskoj situaciji, ekonomskim problemima, neuspjelom menadžmentu vlasti i korupciji. Korupcija je glavni, veliki problem u oba entiteta i u Distriktu Brčko. Jedna od stvari koju zaista želim naglasiti: Sjedinjene Američke Države podržavaju pravo građana da mirno izađu na ulice i demonstriraju. Ali kao što ste mogli vidjeti iz nekih naših saopštenja, mi istinski osuđujemo korištenje nasilja.

RSE: Kako ocjenjujete odnos vlasti prema čitavoj ovoj situaciji?

Hill: Ponoviću opet da je ovo primarno način za građane da izraze svoje nezadovoljstvo, nezadovoljstvo zbog pogrešnog vođenja ekonomskog menadžmenta u zemlji, zbog korupcije koja je veliki problem, ali zabrinutost se odnosi na pokušaje da se ove demonstracije okarakteriziraju kao zasnovane na etničkim odnosima i da povećavaju etničke tenzije. To bi bilo pogrešno.

RSE: Kako u tom kontekstu onda vidite ovu propagandu koja jeste u RS, a koja se tiče toga da ovo nisu građanski nego su prije tnički protesti?

Hill: Ovo je poznata taktika, taktika koju smo vidjeli ne samo u ovoj zemlji nego širom regiona – da se pokušava dodati etnuička dimenzija problemu koji nema nikakve veze s tim, nego je uglavnom problem koji se tiče ekonomske nesposobnosti pravilnog upravljanja. I vidimo kod političkih lidera nervozu zbog onoga što se dešava na ulicama. A možemo još toga očekivati.

RSE: Neki od analitičara, sa kojima smo razgovarali tokom proteklih nekoliko dana, tvrde kako međunarodna zajednica nema pravog odgovora kada je riječ o trenutnoj situaciji u BiH. To se prvenstveno odnosi na Brisel i Vašington. Kakav je vaš komentar na te tvrdnje?

Hill: Jako dobro pitanje. U osnovi reći ću ono što govorimo već dugo vremena – da ova zemlja zaista hitno treba reforme, mora proći kroz reforme da bi njene institucije bolje reagirale na potrebe građana. Naravno, u Federaciji smo dali svoju podršku ustavnoj reformi. A što se tiče državnog nivoa, ono što mi govorimo već dugo vremena – da zemlja treba da postane članica EU i NATO saveza – postalo je kao neka vrsta mantre. Ponovilo smo to toliko puta da ne znam da li postoji više dovoljno reakcija na to. I rekao bih što se tiče članstva BiH u EU ono što zaista jeste bitno: da bi BiH ušla u EU, postala njena članica, moraju se desiti sve vrste opsežnih reformi da bi se ažurirale, znači unaprijedile njene institucije i uvelo više transparentnosti u rad vlasti. Tako da ćemo razgovarati sa našim partnerima iz Evrope u vezi s tim da vidimo kako se brže može kretati BiH. Samo se nadam da sve ovo što smo vidjeli prethodnih dana, prošle sedmice, sve ove demonstracije, da je to poziv na buđenje političkim liderima.

RSE: Pomenuli ste reforme. Može li BiH naprijed u EU i NATO sa ovakvim političarima protiv kojih se ovi građani bune?

Hill: To je jako dobro pitanje – u Americi bismo rekli da je to pitanje za 64.000 dolara. Jasno je da su politički lideri do sada bili neuspješni u onome što rade. Naravno, mi ćemo i dalje pažljivo pratiti situaciju. Moramo jednostavno pratiti i vidjeti šta će se dalje dešavati, bez obzira da li je potrebno za to da ovi sadašnji politički lideri shvate ovaj poziv na buđenje, ili su potrebni novi lideri.

tačno.net
Autor 12.2.2014. u 15:38