Nijaz Duraković o pisanju pojedinih portala (I): Hrvatska vojska bila je agresor!

Autor 21.12.2011. u 11:34

Nijaz Duraković o pisanju pojedinih portala (I): Hrvatska vojska bila je agresor!

U svim ovim ljutitim i primitivnim reagiranjima nijednom riječju ne kaže se ko je izvršio agresiju na Republiku BiH u aprilu 1992. godine, već međunarodno priznatu i suverenu državu;  Ni u snu se ne spominje da su pored Srbije i Crne Gore, odnosno kvazi-Jugoslavije, agresiju izvršile i regularne snage hrvatske vojske, odnosno njihovi kvislinzi u vidu HVO-a; Nema ni u naznaci (ni u prisjećanju) ko je i kako formirao konclogore: Heliodrom u Mostaru, logore u Gabeli, Ljubuškom, pa do “privatnih” logora diljem zapadne Hercegovine. Ko je u te stravične konclogore odveo i zatvorio, do smrti maltretirao, ponižavao i ugnjetavao desetine hiljada Hercegovaca-Bošnjaka-muslimana.


Ja, “građanin” Bosne i Hercegovine, prof. dr. Nijaz Duraković, doista sam konsterniran i, “blago rečeno”, iznenađen i zatečen, prije svega, količinom neistina, podvala, političkih i svakih drugih insinuacija, a posebice ksenofobijom, pa i otvorenom mržnjom koja se iskazuje prema cijelom bošnjačkom narodu.

Ja sam prekonoćno svrstan u nezamisliv ideološki i politički tandem: Duraković – reis Cerić. Ispada da smo upravo nas dvojica movens novog bošnjačkog unitarizma i imaginarne bošnjačke hegemonije, naročito na prostorima Federacije BiH. Na portalu Dnevnik.ba između ostalog se kaže: “Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora osudilo je danas u svojem priopćenju ratnohuškačku retoriku SDA te izjave Nijaza Durakovića i reisa Mustafe Cerića koji svojim sihroniziranim izjavama prijete nasiljem u BiH te vrše pritisak na pravosuđe BiH.”

Goleme neistine

Nadalje se (na tri saopćenja za javnost) kaže: “Zanimljivo je da se građanin Nijaz Duraković i građanin reis Mustafa Cerić ne pitaju kako to da nema ‘apartheida’ nad Hrvatima Maglaja, Bugojna, Sarajeva, Vareša, Konjica, Jablanice, Travnika, Zenice i cijelog niza drugih gradova pod bošnjačkom dominacijom? Zašto u tim mjestima nema problema s dvije škole pod jednim krovom dok u Stocu, Mostaru i Hercegovini ima?
Odgovor je vrlo jednostavan: Nema apartheida na bošnjačkim područjima BiH jer ga nema nad kim biti. Nema dviju škola pod jednim krovom, jer pod drugi krov nema tko ući, navodi se u priopćenju.”

Kakva podvala i kakva zamjena plana!? U malicioznom podnaslovu “Propali komunistički i SDP-ov dužnosnik Nijaz Duraković u službi velikobošnjačke politike” (Dnevnik.ba), ne samo da se iskazuje zapjenušana nacionalistička ili, bolje rečeno, šovinistička mržnja, netrpeljivost i ksenofobija nego se plasiraju goleme neistine. Ja bolujem od mnogih bolesti, pa i “rakije” (kako to servira Dnevnik.ba), ali zasigurno ne bolujem od amnezije. Pa, idemo redom:

– U svim ovim ljutitim i primitivnim reagiranjima nijednom riječju ne kaže se ko je izvršio agresiju na Republiku BiH u aprilu 1992. godine, već međunarodno priznatu i suverenu državu;

– Ni u snu se ne spominje da su pored Srbije i Crne Gore, odnosno kvazi-Jugoslavije, agresiju izvršile i regularne snage hrvatske vojske, odnosno njihovi kvislinzi u vidu HVO-a;

Evropska Hirošima

– Nema ni spomena o tome ko je “etnički čistio” Hercegovinu (i pokušaj tog “čišćenja” u dijelu srednje Bosne: Gornji Vakuf, Prozor, Bugojno, Vitez, Kiseljak, Busovača), ko je od Mostara napravio evropsku Hirošimu, čije su granate razarale Mostar, Vakuf, itd., ko je srušio Stari most, itd.;

– Nema ni u naznaci (ni u prisjećanju) ko je i kako formirao konclogore: Heliodrom u Mostaru, logore u Gabeli, Ljubuškom, pa do “privatnih” logora diljem zapadne Hercegovine. Ko je u te stravične konclogore odveo i zatvorio, do smrti maltretirao, ponižavao i ugnjetavao desetine hiljada Hercegovaca-Bošnjaka-muslimana. Ja sam od predsjednika Međunarodnog crvenog križa, sredinom rata i dvostruke agresije na Bosnu i Hercegovinu, na sastanku u Ženevi, uz posredništvo Ordinarijata kardinala Kuharića, dobio spisak svih zatočenika u konclogorima fašističke tvorevine “Herceg-Bosne”. Ako to išta znači i ako tu gospodu iz Dnevnik.ba interesira, na tom spisku našao sam 506 mojih bližih i daljih rođaka (Durakovići, Obradovići, Razići, Rahimići, Balavci, itd., itd.);

– Zašto gospoda iz Dnevnik.ba ili ostali tvorci raznih saopćenja skrivaju notornu istinu o tome ko je formirao te logore, zašto ih je formirao, i ko su bili zatočenici tih logora?! Jesu li ti Bošnjaci bili samo krivi što su muslimanske vjere, ili je nešto drugo, meni nesaznatljivo?!

Dnevni avaz

Autor 21.12.2011. u 11:34

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija