Nikola Samardžić: Srpski balvani na evropskom putu

Autor 18.1.2012. u 09:24

Nikola Samardžić: Srpski balvani na evropskom putu

Odlaganje odluke predsednika država i vlada EU o kandidaturi Srbije, koja se bez osnova očekivala na sastanku 9. decembra 2011, odložena je za sastanak Saveta ministara koji će biti održan u februaru 2012, a lideri će je usvajati u martu. Takvo rešenje je ujedno presedan, budući da se nakon preporuke Komisije nije dogodilo da se odloži odluka o statusu kandidata. U međuvremenu su procurile i informacije da su pojedini evropski zvaničnici i ambasadori evropskih vlada u Srbiji slali lažne izveštaje o napretku u reformama, pre svega u reformi pravosuđa, čime je otvoren prostor srpskim zvaničnicima da optuže pojedine predsednike država i vlada EU kako su kandidaturu uslovljavali proznavanjem nezavisnosti Kosova, ili revizijom Rezolucije SB UN 1244.

Neuspeh evropske kandidature jedna je u nizu mikrokatastrofa, političkih, ekonomskih, moralnih, za osiromašeno, ostarelo, osujećeno i depresivno srpsko društvo. Atmosfera antiervopske histerije se pri tom brižljivo pripremala u danima koji su prethodili 9. decembru. U nastavku ćete imati prilike da steknete uvid u naslove koji se odnose pre svega na budućnost evropske valute, jedne od ključnih karika poverenja u evropski koncept, i jedan od važnih oslonaca evropskog sistema. Nisam u stanju da podsnesem konkretne dokaze da se ovakvim naslovima – čije poruke odmah zatim demantuje sadržaj, a za uvid u sadržaj su potrebni i vreme i strpljenje -, namerno želela stvoriti psihoza straha, strepnje, nepoverenja, ili stihija histeričnih reakcija. Uostalom, sve je manje eura, mada ovi tekstovi najavljuju njegov istorijski nestanak. Ali je zanimljivo da ih nisu priredili mediji koji su u ovakvim kampanjama obavezni, Politika, Novosti, Kurir, Press, Tanjug i slični, oni su preuzeti s portala B92, medijske kuće koja je nastala iz veoma hrabre i popularne radio stanice koja je, zahvaljujući i konkretnoj pomoći Evrope, Amerike i publike, uspevala da ostane jedan od usamljenih svetionika u godinama ratne agresije, političkog nasilja i ekonomske degradacije.

«Nema druge, evrozona će propasti». «Kina neće izdvojiti nove svote novca za fond Evropske unije za otkup dugova dok ne dobije detalje o planu za izlazak iz krize.» «Većina Grka negativno reaguje na novi sporazum u Evropskoj uniji, kojim se njihovoj zemlji olakšava teret dugovanja.» «Kina ne da Evropi pare na neviđeno». «Kina neće izdvojiti nove svote novca za fond Evropske unije za otkup dugova dok ne dobije detalje o planu za izlazak iz krize». «Italija na putu bez povratka». «Grčka i Nemačka – ko je kome dužan? Grčkoj, kojoj bankrot visi kao mač, prekipelo, prisetila se “velike gladi” i “velike krađe” iz Drugog svetskog rata». «Grčka na raskrsnici Evropa-Balkan». «Izlazak Grčke srušio bi evrozonu». «Grčkoj su potrebni novi Grci».

«Kina: Evropljani su obični lenjivci». «Odlazak Berluskonija ne kači Srbiju». «Ne smejte se, hoćemo u evrozonu» (predsednik Rumunije Trajan Basesku je ponovio da je cilj Bukurešta da se pridruži evrozoni 2015. godine). «Nemačka na krizi zarađuje milijarde». «Drugi stežu kaiš, Nemcima olakšice». «Evropska unija ide putem bivše SFRJ».

«Kina i Japan ‘drmaju’ i evro». «’Puca ljubav’ Evropljana i evra». «Nemci čuvaju marke i posle decenije». «Nemci bi da izbacuju iz evrozone». «EU dogovara raspad evrozone?»

«Svet izgubio veru u evrozonu». «Investitori će bežati od evra». «Španci biraju – evro ili pezeta». «Vraćaju se drahme, lire, marke…» «Spas evrozone, početak kraja EU?» «Klaus: Likvidiraću evro dobrovoljno». «Nemilosrdni rat za uništenje evra». «Ni Rumuni neće evro po svaku cenu». «Deset razloga za mogući krah evra».

Kako B92 vidi Evropu i svet? «Nemačke Evrope boje se i Nemci». «Brazil i Kina su spas za Evropu?» «Brazil: Pali Britanci, pašće Nemci» «Medvedev: Evropa da pomogne sebi». «Medvedev: Jači smo od zemalja EU». «Evropljani beže u bivše kolonije». «Rostovski: Evropi i dalje preti rat». «U pozadini svetske ekonomske krize nastavlja se tihi valutni rat dolara i evra, smatra finansijski i poslovni konsultant Nebojša Katić». «SAD uvele, sad ruše evro». I još jedan od ludačkih iskaza, prenetih bez ikakve ograde i rezerve: «Destabilizacija Evrope otvara put SAD ka najvećim naftnim rezervama u centralnoj Aziji. Zato treba Evropu držati slabom, do početka nekog novog velikog rata u budućnosti. Možda baš između SAD i Evrope».

U međuvremenu je podrška građanstva ulasku Srbije u EU pala na 51%

.pobjeda.me

Autor 18.1.2012. u 09:24