Ništa od spasa Stojedinice?

Autor 27.7.2011. u 02:58

Ništa od spasa Stojedinice?

Media servis neće postati nositelj koncesije Radija 101 jer Vijeće za elektroničke medije za to do danas nije dalo suglasnost za prijenos koncesije na tu tvrtku iza koje formalno stoji Braco Vuković, a neformalno Juraj Hrvačić. “U pitanju je opsežna dokumentacija o kojoj ne možemo tek tako raspravljati. Mislim da ćemo o Radiju 101 raspravljati 10. kolovoza, ne vjerujem da ćemo prije”, rekao nam je u utorak Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća za elektroničke medije.

No, za spas Stojedinice preostao je još svega jedan dan jer već 28. srpnja stupaju na snagu izmjene Zakona o elektroničkim medijima koji ne dopušta prijenos koncesije. I ne samo da ih ne dopušta, već je Sabor 8. srpnja na prijedlog Vlade izglasao i da se svi postupci prenošenja koncesije započeti po odredbama dosadašnjeg zakona moraju obustaviti danom stupanja na snagu izmijenjenog Zakona. “Ako je istina da Vijeće neće dati suglasnost u tom roku, onda cijeli naš posao pada u vodu, novac koji je već na računu Radija 101 mora se vratiti banci, a za radio postoje samo dva scenarija – likvidacija ili novi stečajni plan koji je vrlo teško donijeti u ovim okolnostima”, kaže Maroje Stjepović, stečajni upravitelj Radija 101, koji nije krio razočaranje takvom odlukom. Prema dosadašnjem Zakonu prijenos radijske koncesije mogao se obaviti tri godine od njenog ishodovanja, a taj je rok u slučaju Stojedinice istekao krajem svibnja. Stjepović je tada raspisao natječaj za prijenos koncesije, a Media servis je s 15,101.101 kuna dao najbolju ponudu krajem lipnja.

Od novca (koji je od bankovnog kredita u ukupnom iznosu već uplaćen na račun Stojedinice kao jamstvo, ali se ne smije trošiti do konačnog potpisivanja ugovora) država je na ime PDV-a i ostalih potraživanja trebala dobiti gotovo 9,5 milijuna kuna, radnicima bi bile isplaćene sve zaostale plaće, a vjerovnicima bi se namirilo oko 30 posto dugovanja. No, država je ovim iznenadnim i hitnim zakonskim izmjenama, a uz asistenciju sporog Vijeća za elektroničke medije, zaustavila u samom završetku taj proces i tako se i sama odrekla milijunskog iznosa. “U ovom slučaju dobitnik je jedino Zavod za zapošljavanje na koji će se najvjerojatnije preseliti preostala 23 zaposlenika”, kaže Željko Matić, glavni urednik Radija 101, koji kaže da je ovakav razvoj događaja ludilo u kojem ne vidi nikakvog sustava.

Ovakvim razvojem događaja zatečen je i Braco Vuković, koji kaže da ne zna što će biti dalje. “Dosad je sve obavljeno kako treba i ne razumijem zbog čega se ovo događa. Ali znam da ovako svi gube, od države, zaposlenika i slušatelja pa u konačnici do nas. Osim što na uplaćeni iznos koji se još ne koristi moramo plaćati banci interkalarne kamate, izgubili smo puno vremena i truda na pripremu cijelog posla”, kaže Vuković dodajući da su u svojim analizama zaključili da bi kroz šest ili sedam godina ipak mogli i početi zarađivati od Stojedinice. Nitko od naših sugovornika nije išao tako daleko da javno poveže nedavne zakonske izmjene koje su službeno imale za cilj osigurati transparentno vlasništvo u medijima s ovim što se događa Radiju 101, no Stjepović ipak kaže da je vrlo neobično da se takav zakon donosi po hitnoj proceduri i da se prekidaju postupci koji su u tijeku.

“Na tome smo radili pet mjeseci i uložili smo puno truda u takav koncept prodaje. I sad vam netko kaže da to ništa ne vrijedi”, razočaran je bio Stjepović, koji kaže da mu preostaje tek da nakon što službeno dobije odluku Vijeća može tek sazvati vjerovnike i s njima pokušati naći neko novo rješenje. Ipak, dodaje, u ovakvoj situaciji je najizglednija likvidacija. U tom bi slučaju Vijeće frekvenciju Stojedinice ponovno ponudilo na natječaju, no budući vlasnik bi frekvenciju 101 megaherc na županijskoj razini mogao plaćati svega sedamdesetak tisuća godišnje, no ne bi mogao koristiti zaštićeno ime Radio 101.

poslovni.hr

Autor 27.7.2011. u 02:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija