Njemačka: Zbog splitskog nacističkog divljanja Hrvatska je nespremna za EU

Autor 15.6.2011. u 05:16

Njemačka: Zbog splitskog nacističkog  divljanja Hrvatska je nespremna za EU

Od kako je Jadranka Kosor u srpnju 2009. godine postala premijerka Hrvatska je mnogo toga postigla. Hrvatska podsjeća na nemarnog učenika koji je kratko prije mature revnosno nadoknadio sve ono što je godinama propustio. Kao strogoj odgajateljici premijerki je pošlo za rukom ostvariti uspjeh… Najveći vanjskopolitički uspjeh gospođe Kosor bilo je rješenje problema sa Slovenijom zbog kojeg je Ljubljana blokirala hrvatske pregovore. Na unutarpolitičkom i na ekonomskom planu premijerka je pak pred poraznim rezultatima. Kreditna sposobnost Hrvatske je početkom prethodne godine smanjena, dugovi i dalje rastu, stopa nezaposlenosti iznosi skoro 20 posto. HDZ, kako pokazuju ispitivanja javnog mnijenja, ima manju podršku u odnosu na opoziciju. Promatrači su jedinstveni u ocjeni da HDZ-u predstoji debakl. Kosorova se do sada opirala tome da zakaže izbore. Njoj bi bilo najdraže kada bi istodobno došlo do prijema u EU, te do odlučivanja o sastavu novog parlamenta. Sve prognoze govore da će, nakon prijema Hrvatske u EU, na vlast doći ljevičarska vlada,” piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

O odluci Europske komisije da predloži zatvaranje pregovora sa Hrvatskom piše i Neue Zuercher Zeitung u tekstu pod naslovom „Hrvatska spremna za EU”.

Kad je riječ o Hrvatskoj Tageszeitung iz Berlina ne piše o „tiradi mržnje protiv homoseksualaca” ispoljenoj u Splitu tokom održavanja gay parade. „Činjenica da je, kratko nakon preporuke koju je dao predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso da Hrvatska bude primljena u EU u ljeto 2013. godine kao 28. članica Unije, dio stanovništva s ovakvim osjećajem mržnje reagirao na oko 200 homoseksualaca ne baca pozitivno svjetlo na grad i na zemlju. Pitanje da li je Hrvatska zaista spremna za Uniju stoji u zraku.

U znak odbrane hrvatski novinari su podsjetili da je i u Njemačkoj i u drugim zemljama Europe u prošlosti bilo napada na homoseksualce. No da je u isto vrijeme u Rimu 300 000 homoseksualaca demonstriralo tražeći svoja prava i toleranciju, a da pri tome nije došlo do izgreda, skoro da nisu pomenuli…Hrvatski predsjednik i premijerka su osudili protivnike održavanja gay parade. Sada bi reformirani pravosudni sistem zemlje, koji je Baroso pohvalio, mogao pokazati da štiti prava homoseksualaca i da neće trpiti ispoljavanje mržnje protiv manjina, mišljenje je koje se može čuti u liberalnim krugovima u Hrvatskoj,” napominje Tageszeitung.

Autor 15.6.2011. u 05:16