Njemački mediji tvrde: Hrvatska tajna služba planirala teror u Bosni

Erich  Rathfelder
Autor 30.3.2019. u 18:23

Njemački mediji tvrde: Hrvatska tajna služba planirala teror u Bosni

Bosanci u Hrvatskoj trebali su krijumčariti oružje u Bosnu. Nalogodavac je hrvatska tajna služba. To se uključuje u zvaničnu politiku Zagreba.

Piše: Erich  Rathfelder-Taz.de

Bosanski diplomat Veljko Obrenović nije bio malo iznenađen prošlog utorka kada su iznenada trojica ljudi pred vratima ambasade Bosne i Hercegovine u Sloveniji htjeli dati u protokol visoko brizantne izjave. Doduše diplomat nije htio davati dalje podatke portalu klix.ba i ukazao je na to da mora informisati svoje vlastito ministarstvo inozemnih poslova. Međutim već je procurilo da se ove izjave odnose na od prije tjedan dana poznati „Skandal regrutiranja selafija“.

Prema ovome hrvatska tajna služba pokušava zavrbovati Bosance koji žive u  da krijumčare oružje u Bosnu i Hercegovinu i deponiraju u džamijama. Skandal je otkriven prošloga tjedna od novinara Avde Avdića iz istraživačkog portala Žurnal. Pripadnici tajne službe su zaprijetile sa poslijedicama ako se te osobe ne pridruže i ne budu radile za hrvatsku tajnu službu.

Jedan Bosanac rekao je novinaru da je trebao odvesti oružje u džamiju u blizini centralnobosanskog grada Zenica. Čovjek koji živi u Zagrebu je nakon ove uzjave istjeran iz Hrvatske. Tužilaštvo BiH je najavilo da će ispitati ovaj slučaj.

Više osoba je ispitano u vezi sa ovim slučajem. U utorak je ministar sigurnosti Dragan Mektić podnio opširan izvještaj državnom rukovodstvu BiH. Pojedinosti ipak nisu poznate.

Predsjednica u nejasnoćama

Za kritičke istraživačke novinare hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović zapada sve više u neugodnu poziciju. Oni je doduše direktno ne optužuju međutim po iskustvima iz poslednje godine ona bi u najmanju ruku mogla biti inspirator neizvjesne akcije hrvatske tajne službe, smatraju oni. Njene antibosanske izjave poslednjih mjeseci vode zaključku da je hrvatska tajna služba radila u tom smislu.

Više puta predsjednica je proteklih mjeseci naglašavala da je BiH „gnijezdo terorizma“. Prošle godine je tvrdila da na granicama Hrvatske stoji 60.000 naoružanih selafija. Nakon protesta centralne vlade BiH ona je doduše povukla ovu izjavu i izvinila se. Međutim ona u svojim posjetama Briselu i Berlinu stalno naglašava da je hrvatska narodna grupacija u BiH stalno ugrožena.

Iza ovih optužbi stoji kampanja hrvatske vlade da se stvori treći, etnički definisani entitet u BiH. Nakon izbore u oktobru 2018. predsjednika lijevo liberalne DF Željka Komšića za predstavnika Hrvata u državnom predsjedništvu BiH Kolinda Grabar – Kitarović i nacionalistička partija HDZ nisu prestali da optužuju Komšića koji potiče iz Sarajeva da je pradstavnik Bošnjaka a ne Hrvata.

Prevod: Ešref Zaimbegović

Erich  Rathfelder
Autor 30.3.2019. u 18:23