Noam Chomsky:Američki teror bespilotnim letjelicama

Autor/ica 31.10.2011. u 11:43

Noam Chomsky:Američki teror bespilotnim letjelicama

Američka politika gađanja osumnjičenika za terorizam u stranim zemljama uz pomoć bespilotnih letjelica zapravo je „državni teror”, rekao je vodeći akademski profesor Noam Chomsky.

„Nema opravdanja za ciljano umorstvo”, rekao je Chomsky u intervjuu za PublicServiceEurope.com objavljenom u petak.

„Takve su se stvari događale i prije, u doba zadnjeg predsjednika, ali Obamina administracija proširila je prijašnje postupke u globalnu ubilačku kampanju usmjerenu na ljude osumnjičene za poticanje drugih na izvršenje onoga što SAD zovu terorističkim činom. Što su ti takozvani ‘teroristički činovi’ također je vrlo ozbiljno pitanje – najblaže rečeno”, rekao je.

Upitan vjeruje li da je Obamina vanjska politika glede napada bespilotnih letjelica lošija od one njegova prethodnika Georgea W. Busha, Chomsky je rekao: „U smislu državnog terora, a upravo tako bih to nazvao, moram reći da jest – a to su već istaknuli i vojni analitičari.”

„Politika Bushove administracije uključivala je otmice osumnjičenika i njihovo odvođenje u tajne zatvore gdje, kao što znamo, nisu s njima baš lijepo postupali. Ali Obamina administracija dovela je tu politiku do eskalacije: ne otimaju ih, već ih ubijaju. Upamtite, to su osumnjičenici – čak i u slučaju Osame bin Ladena.”

Autor/ica 31.10.2011. u 11:43