Norveško,a naše

Autor/ica 26.7.2011. u 05:13

Norveško,a naše

NEUOBIČAJENO brutalan pohod jednog običnog luđaka iz dana u dan dobiva sve više medijskog prostora i u ovom smo trenutku već debelo zagazili na teren svojevrsnog veličanja tog otužnog bijednika koji se jedino po broju žrtava razlikuje od ostalih manijaka koji svoju ludost pokušavaju prikazati kao nešto grandiozno. Govorimo o njegovim uzorima, odrastanju i hobijima, a u isto smo vrijeme bombardirani uznemirujućim fotografijama naoružanog manijaka i nenaoružanih žrtava kao da se iz svega može izvući nešto osim činjenice da ćemo nakon takvih saznanja i fotografija postati samo tuplji i distanciraniji.

On svim silama želi biti “najveći nacistički monstrum nakon drugog svjetskog rata”, a mediji se svojski trude u tom mu naumu pomoći.

Prepoznatljivo ludilo

Bez obzira koliko monstruozan njegov potez bio, Breivik ne zaslužuje ništa drugo osim gađenja i mjesta u kategoriji luđaka koji se kriju iza ideologija koje bi trebale opravdati njihove monstruozne postupke. Nema tog manifesta koji bi nam mogao približiti njegove motive niti promijeniti činjenicu da izvještavanju o “misiji” ovog luđaka nedostaje elementarne logike jer nakon što smo prestali upirati prst u al-Q’aidu svi su se raspisali o “antiislamistu koji je mrzio strance, muslimane i useljenike”. Gole su činjenice na kraju ipak pokazale da se radi o manijaku koji je pobio nevine sugrađane koji ne spadaju ni u jednu od navedenih skupina.

Pokušavamo pronaći logiku u ludosti, a to je prilično jalov posao jer nakon svega doznat ćemo da logike nema i da je ovo sve samo ne dobar temelj za početak rasprave o problemima
multikulturalnosti.

A pogledamo li pobliže ono što je luđak u periodu prije masakra piskarao, vidjet ćemo da se njegovi stavovi ne razlikuju previše od onoga što možete čuti kada se alkohol ušulja u krvotok desničara sa čvrstim stavovima ili pročitati na svakom drugom forumu gdje se oni koji površno barataju činjenicama natežu oko muslimana, stranaca i svjetskih zavjera. Slična je to retorika, ali Brievik je u svoju suludu mantru uložio malo više vremena i truda.

tekst prenosimo sa portala index.hr

Autor/ica 26.7.2011. u 05:13