Nove tenzije u Makedoniji: Terorizam i trezvene reakcije države

Autor/ica 6.5.2012. u 21:32

Nove tenzije u Makedoniji: Terorizam i trezvene reakcije države

Kakva zemlja! Ima li sreće na tom prostoru? Još od vremena Samuila na tom prostoru stalno neke nestabilnosti, Osmanlije, Srbija, Bugarska, Grčka, Albanija i tko sve vidi dio ili sav teritorij kao svoj.
“Shvaćam svijet kao mjesto za kulturno natjecanje naroda” – Goce Delčev

Jednom su uspoređivali zemljopisne karte tih pretenzija i utvrdili kako jedino grad Kruševo ostaje makedonski i to samo ukoliko recimo Turska ne potegne “povijesno” pravo na isti. Tako je i danas, dakako živimo u Europi i malo je otvorenih prilika za iskazivanjem želje za revizijom granica, no želja za destabilizacijom je svakako nazočna.

Prije nekoliko sam tjedana pisao o čarkama koje se događaju među mladim ljudima na nacionalnoj osnovi, radilo se o obračunima u gradskom prijevozu, obračunima navijača. Tada su Nino Ružin, ugledni makedonski intelektualac i Mirka Velinovska, ugledna makedonska novinarka, ukazivali na to kako je nekome u interesu dovesti Makedoniju na dnevni red Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se stvorilo uvjerenje kako Makedonija ne može uspostaviti red na svom teritoriju. Željelo se, kaže Velinovska, proizvesti ozračje u kojem će mirovne snage doći na liniju razgraničenja između Makedonaca i Albanaca te osigurati tzv. Zapadnoj Makedoniji potpunu autonomiju što je samo korak do pripajanja Albaniji. Mnogi su se tada prisjetili 1913. godine kada su Britanci obećali kako će nakon stotinu godina Albancima omogućiti život u jednoj državi. Ovaj se interes nekih krugova iz albanskih redova poklopio s interesima svjetskih moćnika za destabilizacijom svijeta kako bi mogli što lakše progurati neke svoje interese, piše Naomi Klein u Doktrini šoka. 

Kada ove dvije težnje uzmemo u obzir to nas dovodi do legitimnog razmišljanja kako možda nije slučajno što se likvidacija četvorice makedonskih mladića i jednoga slučajnoga prolaznika na željezarskom jezeru u Skopju dogodila baš sada. Naime, slučaj koincidira s posjetom američkog predsjednika Afganistanu gdje je neki dan objavio skori potpuni poraz Al Kaide i potpuni poraz njihovih odmetnutih ćelija. Operacija je Monstrum, kojom su uhvaćeni osumnjičeni za ovaj monstruozni čin baš u to vrijeme završila. Objavljena su i imena počinitelja koji svi imaju makedonske putovnice. Gordana Jankulovska, ministrica unutarnjih poslova Republike Makedonije izvijestila je kako su počinitelji bili povezani s Albanskom nacionalnom armijom, vojskom albanskih pobunjenika iz 2001. godine, Oslobodilačkom vojskom Kosova te kako su prošli obuku Al Kaide, što nije nikakva novost jer je upravo vođa pobune prije desetak godina dokazani Al Kaidin operativac. 

Uvidom u imena osumnjičenih pažljivi će čitatelj vidjeti dvojicu s popisa koji su još u bijegu jer imaju i nizozemske putovnice, a koji su se spominjali kao pripadnici verhabijskog kruga iz sela Gornja Maoča, a boravili su i u krugu oko džamije u Novom Pazaru, uostalom kao i nedavni napadač na veleposlanstvo SAD-a u Sarajeva Mevlid Jašarević. Ove poveznice su izrazito važene za dokazivanje onoga što Jeffrey Grupp u svojoj knjizi Korporativizam navodi, a to je kako je Al Kaida prisutna gdje god su prisutni interesi američkog saveznika Saudijske Arabije, kao što je to slučaj u Gornjoj Maoči i Novom Pazaru. Uostalom, kaže Grupp, Al Kaida nije ništa drugo nego vojska za unajmljivanje.

Ako pogledamo iz perspektive nedavne povijesti američkih režima i naknadne pameti koju su nam raznim dokumentima, koji su otkrili njihove manipulacije incidentima, omogućili ne bi bilo tako čudno da se ovi incidenti izazivaju kako bi Obamina administracija pokazala mišiće u rješavanju incidentnih situacija ovoga puta na brdovitom Balkanu. Ovo je za njih pobjednička situacija, Obamini se diplomati slikaju na televiziji govoreći o još jednoj pobjedi protiv terorizma, a Obama iz Kabula poručuje kako u svakom pogledu terorizam nestaje. 

Kako to obično kod loših političkih pokreta biva, Albanska nacionalna armija izabrala je saveznika pod svaku cijenu pa sada pokušava iskoristiti ovu predizbornu težnju američke administracije kako bi ostvarila “stoljetni” san.

U cijeloj priči ohrabruje trezvena reakcija makedonskih vlasti. Suočeni s problemima u kojima se nalaze postižu pobjedu za pobjedom: na međunarodnom sudu vezano uz pitanje imena, u vezi s moskovskim patrijarhom vezano uz autokefalnost crkve, a operacijom Monstrum vezano uz dokaz suvereniteta. 

 
Autor/ica 6.5.2012. u 21:32