Prosvjedi u Vukovaru završeni bez incidenata

tačno.net
Autor 3.9.2013. u 08:14

Prosvjedi u Vukovaru završeni bez incidenata

Nakon nasilnog skidanja ploča sa dvojezičnim tekstom na latinici i ćirilici prethodnog dana u Vukovaru, prosvjed u utorak je protekao mirno. Prosvjedovalo se, ali šetanjem i bez nasilja, a policija je čuvala zgrade na kojima su postavljene dvojezične ploče.

Vukovarski socijaldemokratski gradonačelnik Željko Sabo je za incidente optužio HDZ i apelirao da se ne dopusti da Vukovar postane novi Bejrut.

Dan u Vukovaru prošao je bez incidenata. Interventna policija čuvala je zgrade institucija na kojima su postavljene ploče sa dvojezičnim natpisima. Svi privedeni organizatori prosvjeda i najagresivniji prosvjednici pušteni su u utorak iz pritvora.

Do podneva su prosvjednici, njih između 500 i 1.000 u koloni hodali širim središtem Vukovara, zaustavili su se u središtu grada bez incidenata i nasilja, a potom se oko 13 sati razišli. Neslužbeno se doznaje da je suspendiran šef vukovarske policije koji je u ponedjeljak dopustio da ploče budu skinute, a četvoro njegovih policajaca povrijeđeno.

U utorak su u Vukovaru policajci sa šljemovima i štitovima i u vozilima sa žičanom zaštitom, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je da će ploče biti postavljane, zakon provođen, a policija će to osiguravati. „A  mi ćemo“, rekao je Ostojić, „osigurati da više nitko od policajaca ne bude povrijeđen.“

Vukovarski socijaldemokratski gradonačelnik Željko Sabo je na konferenciji za novinare uputio dramatičan apel.

„Građani Vukovara 15 godina žive u miru. Za to nam je trebalo puno tolerancije. Apeliram na građane Vukovara i na sve branitelje –  nemojmo dozvoliti  da grad Vukovar postane Beirut.“

On je za incidente sa skidanjem dvojezičnih ploča u Vukovaru izričito optužio HDZ, koji želi preuzeti vlast u Vukovaru, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

„Evidentno je da su HDZ i Hrvatska stranka prava Ante Starčević nestrpljivi, i da pokazuju svoju  nestrpljivost i kroz ovu situaciju gdje se žure da dođu na vlast u Vukovaru i da izazovu nemire u Hrvatskoj kako bi krenuli napadi prema hrvatskoj Vladi. Sramotno je da se ovaj herojski grad koristi kao politička tribina.“

EK: Jezička raznolikost je kamen temeljac EU

U cijeloj priči ima i prilično namjerne ili nenamjerne manipulacije, pa tako primjerice prosvjednici tvrde da je policija na prilazima Vukovaru zaustavila 28 autobusa sa njihovim pristašama iz cijele Hrvatske koji su se željeli priključiti prosvjedu, međutim u policiji kažu da oni o tome  –  nemaju pojma.

Europska komisija nema komentara na događaje u Vukovaru, jer to pitanje spada u nacionalna zakonodavstva, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Dennis Abbott.

“Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Europske unije, to je upisano u europske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane europskima zakonima”, rekao je Abbott, glasnogovornik povjerenice Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Na fonu nasilnih prosvjeda od ponedjeljka u Vukovaru, u Zadru i u Dubrovniku pojavili su se grafiti protiv ćirilice i sa govorom mržnje prema srpskoj manjini i prema ministru Ostojiću. Policija traga za počiniteljima.

BiH: Politika i razdor u lingvistici

Za razliku od Hrvatske, u Bosni i Hercegovini jezici naroda i dva pisma su u upotrebi i nema sistemskog kršenja zakona u tom smislu. Iako su ratna dešavanja ostavila traga, jezik se nije u velikoj mjeri koristio kao oružje za međunacionalna razračunavanja. No, bilo je sporadičnih kršenja zakona.

Tako je na magistralnoj cesti koja od Sarajeva vodi prema jugu zemlje, i koja je trebala poslužiti kao pilot projekat dvojezičnih saobraćajnih znakova, zamijenjeno 300 znakova. Oni su nakon nekoliko mjeseci uništeni. Procijenjena šteta, za koju su privođeni maloljetnici, je pedeset hiljada eura.

„Prvog dana kada su se pojavili išarani ćirilični natpisi, političari su odmah trebali  izaći i omogućiti izlazak na teren onima koji će brisati ili postavljati nove, i sve tako dok jednostavno ne uočimo da smo mi koji smo demokrati, ljudi koji žele građansko društvo, dovoljno uporni da ćemo istrajati u tome da oboba natpisa na ulasku u svaki bh. grad budu dvojezična“, kaže politolog Husein Oručević.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine, jezici konstitutivnih naroda se ravnopravno koriste, kao i oba pisma. I pored dobrih zakonskih rješenja, dolazi do problema, bilo da se radi o uništavanju putne komunikacije, ili pak izbjegavanju ploča sa dvojezičnim nazivima institucija i ustanova, posebno u manjim mjestima.

Lingvistkinja i dekanica Filozofskog fakulteta Pale Milanka Babić podvlači:

„Identifikovanje sa latinicom ili samo sa ćirilicom, pokazuje da je politika unijela suviše elemenata razdora u samu lingvistiku.“

SLobodna Evropa

tačno.net
Autor 3.9.2013. u 08:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija