Novinari ujedinjeni protiv smjene velikana: Smjena Denisa Latina je pritisak vlasti na medije

tačno.net
Autor 20.3.2013. u 13:21

Novinari ujedinjeni protiv smjene velikana: Smjena Denisa Latina je pritisak vlasti na medije

Dobili smo priopćenje ogranka HND-a na HTV-u kojeg prenosimo u cijelosti.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji oštro prosvjeduje zbog smjene urednika i voditeljice TV Dnevnika 3, Denisa Latina, Ružice Renić i Katje Kušec.

Ukoliko je i bilo potrebe za reakcijom, odluku o smjeni čelništvo Informativnog programa HTV-a i prvog programa HTV-a donijelo je u krivo vrijeme – nakon istupa premijera RH Zorana Milanovića , 18. ožujka 2013. godine, tijekom kojeg je on kritizirao i dijelio lekcije svim medijima, a posebno HTV-u. Smjena koja se dogodila čak i da je vođena profesionalnim razlozima, ostala je u sjeni premijerova istupa kao i Priopćenja njegova Ureda od 19.3.2013 u kojem se ponovno cinično proziva HRT. Tako se u javnosti stvorio dojam kako je Ravnateljstvo HRT-a, uplašeno reakcijama premijera Milanovića , hitno smijenilo urednike.

Dakako, Ogranak HND-a na HTV-u ne misli da je istup saborske zastupnice Ruže Tomašić u TV Dnevniku 3 primjeren programu javne televizije, smatra i da je voditeljica emisije mogla bolje i jasnije reagirati i parirati svojoj gošći-sugovornici, no nedopustivo je da se sankcije protiv urednika TVD 3, provode nekoliko dana nakon spornog gostovanja Ruže Tomašić u programu Hrvatske televizije, tijekom kojih ni v.d. urednika IP-a HTV-a Domagoj Novokmet ni urednica HTV 1 Mirjana Rakić, nisu javno reagirali na događanja u emisiji koju oboje potpisuju.

Također, odluka o smjeni urednika TVD 3, uslijedila je nakon nemuštog priopćenja Odjela za odnose javnošću HRT-a, u kojoj se osuđuje istup premijera Milanovića i procjenjuje ga se kao „pritisak na neovisnost medija“. Ogranak HND naime smatra da premijer, baš kao i svaki građanin RH, može kritizirati rad HRT-a i ukazivati na pogreške , no prezirni i potcjenjivački način na koji je prozivao medije , posebice HRT nije dostojan funkcije koju obnaša. Dok nije zasjeo na premijersku funkciju, Zoran Milanović u nekim je emisijama HRT a bio rado viđen gost.

Iako od početka mandata često ističe kako ga „HRT ne zanima“, bilo bi za očekivati da s manje strasti a s više argumenata ukazuje na ozbiljno stanje ne samo na HRT-u nego i medijima uopće.
Ukoliko se želi baviti HRT om, još se uvijek može javiti na neki od otvorenih natječaja za ravnatelje i urednike na HRT-u.

Zbog svega navedenog kao i načina na koje je napisano priopćenje HRT-a te činjenice da su, ni 24 sata kasnije, smijenjeni urednici i voditeljica TVD 3, stječe se i dojam da čelništvo HRT-a, selektivno, brani samo dio svojih zaposlenika – uglavnom onih na odgovornim uređivačkim funkcijama.

Događaji proteklih dana ali i tjedana, teški propusti u središnjem TVD i TVD3 ali i ostalim emisijama HTV-a, potvrđuju da je Ogranak HND-a na HTV-u bio u pravu kada je upozoravao na hiperprodukciju i nedostatak strategije uređivanja Informativnog programa HTV-a, koja se odražava na manjak kvalitete i pad profesionalizma. Odgovore zašto je tomu tako ne treba tražiti samo na nižim razinama.

HND upozorava i poziva sve novinare i urednike javnog servisa da ozbiljnije shvate odgovornost koju imaju kao novinari medijskog servisa kojeg financiraju građani RH . Eter javnog nacionalnog servisa ne bi smio biti poligon tabloidnog novinarstva u kojemu se na štetu informacija, plasiraju površne teme ili sadržaji zbog kojih se HRT-om bavi ne samo javnost nego i Vijeće za elektroničke medije, koje ima alate za moguće teško sankcioniranje HRT-a.

za Ogranak HND-a na HTV-u
Elizabeta Gojan, predsjednica

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.3.2013. u 13:21