O vladici i svijem glavarima

tačno.net
Autor/ica 14.5.2013. u 10:49

O vladici i svijem glavarima

Crna Gora je prvi put u povijesti sama sebe  okupirala iznutra i još je pod opsadom ’’kanonskom’’. Poslenici (kakav žalosan izraz) javne tv riječi se raspituju putem ankete kod izvanjaca i ponekog domaćeg inokosnika…može li Njegoš biti proglašen od (okupacione) SPC za sveca?

Piše: Mihailo RADOJIČIĆ

Što je ovo ima neko doba te su naše gore umučale……..počinu nam rđa na oružje“.

Ovim citatom Njegoševog  stiha ne impliciram nastavak iste misli ni u potekstu niti između redova. Počinula nam je rđa na najače oružje mira…Na riječ!  Zarđalo nam je svako sredstvo samoodbrane jer su, u jedan vakat, rđe mobilisane i uzele oružje u ime Crne Gore a protiv nje, i još nijesu demobilisane. Sada imaju riječ u istu svrhu i ne (pre)puštaju je nikome. Nema ko ni da im je oduzme a obraz uzimaju…A kamoli da ih pokori…riječju!

Crna Gora je prvi put u povijesti sama sebe  okupirala iznutra i još je pod opsadom ’’kanonskom’’. Poslenici (kakav žalosan izraz) javne tv riječi se raspituju putem ankete kod izvanjaca i ponekog domaćeg inokosnika…može li Njegoš biti proglašen od (okupacione) SPC za sveca?

Sve Njegoševe vrline i mane: Iznaode vladiki mane pred javnošću jer, zaboga, u toj krasnoj i presvetoj crkvi (SPC) ne bi mogao biti kanonizvon ako bi mu našli ijednu šporku karakternu crtu.

Ako Njegoš bude pod ijednom manom – ostade nama; ako pretegnu vrline – eto ga njima. Spasa mu nema osim da ga proglasimo za kačavendistu, dako ga skapulamo ovoga puta. Oće s njim silom na srtamotu u to društvo a ovđe izvode tv ankete (može li- ne može li) u ime cijela naroda na čelu s velečasnom vlašću. Raspituju se o pravu okupatora, reporterskom blic anketama, kao da je u pitanju nastašica sapuna, pa će se eto, zapušten narod ubažđet od nečisti i nečasti sa strane. Prepušteni smo i zapušteni, nosa nam se prinijet ne može…

Čujemo se po svemu i svačemo, osim po imenu. Kad riječ  pojeftini, sve poskupi. Došla nam je za ništa. Država nema sredstava za higijenu svoga naroda a kamoli za duhovno očišćenje. Javni servis s mikrofonom u ruke pročešljava  javnu pamet, napamet.

Zvanični muk: Đe je riječ novoizabranog predsjednika države, koga još drže na mišiće, iako je pobijedio na izbore. Služi li on ičemu i ikome osim protokolu i za stopiranje kad mu otkaže državni javni prijevoz. Prebačite ga u Šćepana Malog, dako zavede red ka izvanjac, kad se ne glaska ka domaćin. Lažni car nije imao naslednika ni u vlasti niti u narodu ali jeste neizbrisivog u svijesti. Klepio nas je u zdrav mozak, zanijeli smo vantjelesno, pobačaja nema nit lijeka.

Đe je pravoslavna akademija nauka CANU kojoj je najbliži duhovnik Amfilohije. Ima li ta državna samoranica ponta da makar potegne fotoaparat (fotoamatera, predsjednika M. Đurovića) i da bez riječi, samo u slici prikaže Amfija pored portreta vladike Rada. Svaki komentar bi bio suvišan kad bi se ukzala ta slika i’’prilika’’ u istom fotogramu. Sama likovna  usporedba bila bi najbolji komentar, koja je glava(’’da nebješe pod onim imenom ne šćaše se bojat od uroka.’’) na mjesto onakvog  glavara. Rade je u svoje doba smatran najumnijim i najviđenijim vladarem Evrope.

„Vladar među pjesnicima i pjesnik među vladarima’’…Još ga nijesu pretekli ni stasom ni glasom a nasta je prije dvijestotine godina.

Ostavite „Njegoša pod manom“ – Crnogorcima: I sad prilika zvana Amfilohije tu sliku u liku i djelu, proziva i preziva’’pustinajkom cetinjskim’’ da bi ga iz pustinje preveo u oazu kačavendista koji ’’kolju dečje bulje’’svakodnevno, kako vele duhoviti Beograđani.  Stavite ga i u te ’’koljače’’, samo mu nađite manu da ostane naš pod „manom“, kad nijednog drugog sredstva jadocrnogorski organi vlasti i pameti nemaju da ga liše vječite robije, srpskog sveca. (Svetac je rob i ništa drugo bit ne može.)

Udružite ga s anatemisanim svecima kad je uzalud nama bio sve! Oglasite ga nevažećim preko novina kad doma nema nikoga svoga…Svak će usvojit vladiku po zvanju a cara po pameti…kad ’’ne trebuje carstvo neljdima… „Oglasite i „kuću na prodaju“ (On je u temlju kuće koja je rasprodata zbog mandata). Pojte mu pjesmu i otpojte!

Đe nam je DANU je li i ona za manu ili se obrnula Danu. Đe su nam udruženja književnika i pjesnika? Znaju li ti anonimusi izakoga do sebe samoga. Đe su nam Akademije i Univerziteti umetnosti. Đe nam je Matica? Ili su svi nabrojani trutovi oko nje. Jesu li oni kapac izašta osim da primaju plaću mimo braću.

P.S. Ko u ovome ne uzme riječ a ima pravo  na riječ ’’rđa mu se na dom rasprtila…!!!’’

Analitika

 

tačno.net
Autor/ica 14.5.2013. u 10:49