OBILJEŽENA 20. GODIŠNJICA ZLOČINA U TRUSINI

tačno.net
Autor 16.4.2013. u 21:06

OBILJEŽENA 20. GODIŠNJICA ZLOČINA U TRUSINI

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i misom zadušnicom koju je predvodio prof.dr. fra Ivan Šarčević, danas je u selu Trusina obilježena 20. obljetnica stradanja 22 hrvatska civila i branitelja.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predsjednik FBiH Živko Budimir, potpredsjednici FBiH Kebo i Pudarić, delegacija Vlade HNK/Ž i općine Konjic, izaslanstvo Ministarstva branitelja Hrvatske, predstavnici Oružanih snaga BiH, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i zajednička delegacija predstavnika koordinacije udruga HVO i ARBiH općine Konjic.

Kao izaslanik predsjednika R Hrvatske Ive Josipovića, u Trusini je bio prisutan ministar branitelja R Hrvatske Predrag Matić.

Predsjednik Federacije Živko Budimir, kao i predsjednica Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Konjic Dragica Tomić rekli su da sve zločine treba procesuirati.

Kazali su da vjeruju u nadležne državne organe, a da za obnovu života u Trusini treba prvo obnoviti porušene kuće.

Tužilaštvo BiH za zločine u Trusini optužilo je Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Dosad je izrečena samo jedna presuda i to 39-godišnjoj Rasemi Handanović od pet i pol godina zatvora, koja je bila pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH “Zulfikar”.

Handanović je uhapšena u Oregonu (SAD) 2011. godine i priznala je krivicu.

(Fena)

tačno.net
Autor 16.4.2013. u 21:06