Obilježena 70. godišnjica bitke na Sutjesci

tačno.net
Autor 15.6.2013. u 15:52

Obilježena 70. godišnjica bitke na Sutjesci

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH u subotu je u Dolini heroja Tjentište obilježio 70. godišnjicu Bitke na Sutjesci.

Predsjednik Organizacionog odbora Nijaz Skenderagić izjavio je za agenciju FENA da se na današnjoj manifestaciji okupilo više hiljada antifašista iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i drugih krajeva.

Učesnici manifestacije položili su vijence na spomenik na Sutjesci i odali počast borcima koji su dali živote u borbi protiv fašizma, te učestvovali u programu i družili se s antifašistima iz različitih dijelova bivše SFRJ.

“Osnovne poruke današnjeg skupa su da antifašizam na ovim područjima nije mrtav, da ima mnogo onih koji žele nastaviti njegovati tradiciju antifašizma, a poručeno je i da su vrijednosti narodno oslobodilačke borbe, kao što je suživot, nenarušive i trajne, te da slavna prošlost ne smije biti zaboravljena i da iz tih događaja treba izvući pouke i primijeniti ih u današnjem vremenu”, istakao je Skenderagić.

Nakon govora predstavnika udruženja antifašista i preživjelih boraca Bitke na Sutjesci, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program.

Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 16. juna 1943. i bila je odlučujuća bitka pete neprijateljske ofanzive.

Gotovo 127.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih vojnika i ustaša, uz podršku 300 aviona, u obruču je držalo 22.000 partizana s ciljem potpunog uništenja.

Prva proleterska divizija 10. juna 1943. probila je neprijateljski obruč na Sutjesci, a bitka je završena 15. juna 1943. probojem glavnine snaga NOVJ u Bosnu.

Ukupno je stradalo oko 7.500 partizana, više od trećine snaga koje su ušle u borbe.

klix.ba

tačno.net
Autor 15.6.2013. u 15:52