Obračun sa pedofilijom: Sinod SPC razriješio Vasilija Kačavendu

tačno.net
Autor 22.4.2013. u 11:27

Obračun sa pedofilijom: Sinod SPC razriješio Vasilija Kačavendu

Sinod Srpske pravoslavne crkve na današnjoj sjednici prihvatio je zahtjev za razrješenje vladike zvorničko tuzlanskog Vasilija, saznaje Glas Srpske.

Jučer su objavljene skandalozne snimke na kojima se vidi vladika Vasilije Kačavenda kako se ljubi sa nepoznatim mladićem ležeći na podu.

Ovi snimci su predočeni Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve još u novembru prošle godine poslije čega je episkop Vasilije zatražio da se ‘povuče zbog bolesti’, ali se predomislio i ponovo zatražio da ostane na mjestu vladike dok ne završi izgradnju crkve na Pet jezera kod Bijeljine.

Vladika Vasilije imao je podršku za ostanak jednog broja episkopa, među kojima je presudnu ulogu odrigrao vladika bački Irinej (Bulović).

Snimak koji je na noge podigao Srpsku pravoslavnu crkvu i zgrozio javnost načinjen je, kao se tvrdi, specijalnom kamerom ugrađenom u sat.

Sinod SPC, kojim je predsjedavao patrijarh Irinej, danas je poslije objavljivanja snimka na internet mrežama aktivirao zahtjev za penzionisanje Vasilija Kačavende.

Sinod je imao mogućnost i da smijeni pa čak i raščini vladiku ili ga prevede u red običnih monaha ili laika.

O tome može da se odlučuje u crkveno sudskom postupku koji vodi patrijarh i 11 vladika.
Vasilije Kačavenda poslije objavljivanja skandaloznog snimka zaprijetio je svim medijima podizanjem tužbi.

Šokantni snimci su samo dio dokaza kojim raspolaže Sinod.

Tu su i kompromitujuće fotografije, ali i svjedočenja 40 mladića i sveštenika Eparhije zvorničko tuzlanske koji govore o bludnim radnjama Vasilija Kačavende.

 

tačno.net
Autor 22.4.2013. u 11:27