Od 40 do 42 milijuna osoba u svijetu se prostituira

Autor 19.1.2012. u 12:53

Od 40 do 42 milijuna osoba u svijetu se prostituira

Prema prvom Svjetskom izvještaju o spolnom zlorabljenju, kojeg je ovog tjedna objavila Fondacija Scelles, 80% ovih prostitutki su žene ili djevojčice. A njih tri četvrtine imaju između 13 i 25 godina.

Panorama prostitucije u svijetu. To je cilj prvog Svjetskog izvještaja o spolnoj zlorabi (1), kojeg je ovog tjedna objavila Fondacija Scelles (2). Za Fondaciju, koja se bori protiv prostitucije, periodične procjene Organizacije ujedinjenih naroda pokazuju “ranjivost tržišta gdje dominiraju nasilje, krhkost i neograničena potraga za zaradom”.

Nekoliko brojki najprije naglašavaju izraženost fenomena. Prema međunarodnim procjenama, između 40 i 42 milijuna osoba u svijetu se prostituira, a 75% njih su stare između 13 i 25 godina. Devet od deset osoba zavise od nekog makroa. Približno 80% prostitutki su žene ili djevojčice. U Zapadnoj Europi, 1 do 2 milijuna osoba koje se bavi prostitucijom, većinom su migranti, “žrtve ropstva i u stanju bijelog roblja”.

Svake godine trideset rezoa raskrinkanih u Francuskoj

Između tridesetak obrađenih zemalja je i Francuska, koja se ističe gustim mrežama prostitucije. Rezoi prostitucije su najčešći i najgušći u najvećim gradskim aglomeracijama, na prometnim i pograničnim zonama, a “pojavljuje se i u aglomeracijama srednje veličine, kao što su gradovi Orleans (približno 400 000 stanovnika) i Limoges (približno 140 000 stanovnika)”.  U gradovima se sele ka periferiji, u pošumljene predjele (posebno u departmanu Ile-de-France, gdje je  Pariz), uz rubove prometnica ili na parkinge.

Prema Izvještaju se tridesetak kriminalnih rezoa svake godine raskrinka u Francuskoj. “Pripadnici su prvenstveno stranog porijekla, a njihove žrtve su većinom iz središnje, iz sjeverne Afrike, sa Balkana, iz Južne Amerike i sve češće iz Kine”

Olimpijske igre i Svjetski nogometni kup pojačavaju fenomen

Među obrađenim temama, ona o “sportskim manifestacijama” privlači pozornost. Tako su 2010. godine Olimpijske igre u Vancouveru i Svjetski nogometni kup u Južnoafričkoj Republici omogućili mrežama, kao i u vrijeme mnogobrojnih međunarodnih takmičenja, “da naglase svoju ponudu”.

U vrijeme Svjetskog nogometnog kupa u Njemačkoj 2006., podsjeća Izvještaj, upostavljanje “sexy-centers” u blizini stadiona, što su vlasti odobrile, izazvalo je polemike. U Južnoafričkoj Republici  je naručeno milijardu prezervativa, sa ciljem suočavanja sa sanitarnim rizicima. Vlasti su procijenile na 40 000 dodatni broj osoba koje se prostituiraju, uz uobičajenu postojeću efektivu od 100 000 osoba.

 “Nogometne utakmice i Olimpijske igre su identificirani kao najpoznatija prizorišta  spolne eksploatacije. Trke Formule 1 ne zaostaju baš mnogo”, naglašeno je. Za ostale sportove, “Međunarodni olimpijski komitet, odan svojim vezama sa međunarodnim instancama” ostaje odmjeren i diskretan u vezi sa ovom temom”. Trebaće pričekati sljedeći izvještaj da se preciznije identificira povezanost između Olimpijskih igara 2012. u Londonu i prostitucije.

 

(1) Svjetski izvještaj o spolnoj zlorabi, izdanje Economica, januar 2012.

(2) Fondacijom kojoj je od 1994. priznat javni interes, predsjedava sudija Yves Charpenel

Marie-Amélie Lombard

 

 

 

Autor 19.1.2012. u 12:53