Odlaganje u nedogled

tačno.net
Autor 28.7.2014. u 09:19

Izdvajamo

  • SDA i HDZ se dogovaraju da se ni o čemu ne dogovore. SDA i HDZ iznose prijedloge riješenja za grad Mostar koja su najprije neprihvatiljava za jedne, a potom neprihvatljiva za druge. Jedan put je SDA nezadovoljna, drugi put je HDZ nezadovoljna. Tako jedan grad umire pod stegom velmoža hrvatskog i bošnjačkog podrijetla. Tako jedan grad slavne tradicije (pa i one demokratske!) nema nikakve šanse da prekine ovu torturu stranaka koje se dogovaraju da se nikad ne dogovore. Pri svemu tome dolazi i prijedlog OHR-a i Visokog predstavnika, istina za mene za nijansu mutan (kakvi jesu inače prijedlozi međunarodnih čimbenika), ali ni na taj prijedlog nema odgovora koji podrazumijeva suglasnost.

Povezani članci

Odlaganje u nedogled

Foto: Š.G.

Ili što su pravi razlozi da u Mostaru, ni ovoga puta, uz opće ne budu održani i lokalni izbori?

Piše: Gradimir Gojer

Već mi se dobrano gadi pominjati riječ „trakavica“, kad hoću objasniti ljudima izvan Bosne i Hercegovine, a sve češće i našim domaćim Bosancima i Hercegovcima, koje politika mnogo ne zanima, situaciju u i oko Mostara.

Mostar je postao (i ostao!!!) „grad slučaj“. Sjećajući se jednog svog davnog teksta, nastalog neposredno posle Daytona, u kojem sam zapisao: „…da će sve stvari u Bosni i Hercegovini doći na svoje mjesto kad budu riješena politička pitanja u Brčkom i u Mostaru…“

Međutim, provizorij koji je napravljen sa kakvim-takvim distriktom u Brčkom i koji opstaje, ostavio mi je i dalje bolnu tačku moga rodnog grada, kao nerješivog slučaja na političkoj mapi Bosne i Hercegovine.

Mostar traba da dobije, i to najžurnije, svoje izbore. Ovu rečenicu izgovorio sam nedavno u Mostaru na jednom političkom skupu. Dok sam je izgovarao razmišljao sam o elementima argumentacije za nju. Ti argumenti su zorni i ja ih u ovom tekstu ponavljam.

Kako je u drugim gradovima države BiH tako treba da bude i u Mostaru!

Na ovo će netko kazati: „pa u Mostaru je došlo do velikih tekstonskih promjena glede migracija stanovništva??! Postavljam kontra pitanje: gdje u BiH nije došlo do velikih migracija stanovništva? Naravo da je nesretni rat i agresija na državu BiH ostavila traga na migracionoj slici svuda oko nas. Ne može to biti razlog da već godine prolaze a građani Mostara bivaju prikraćeni da biraju ili budu birani. Ne radi se ovdje ni o kakvim drugim razlozima (a o tome sam jasno i gorljivo govorio na pomenutom političkom skupu!), ovdje se radi isključivo o dogovoru SDA i HDZ da drže „u zaptu“, u bukagijama, istina onim političkim, građane grada na Neretvi.

SDA i HDZ se dogovaraju da se ni o čemu ne dogovore. SDA i HDZ iznose prijedloge riješenja za grad Mostar koja su najprije neprihvatiljava za jedne, a potom neprihvatljiva za druge. Jedan put je SDA nezadovoljna, drugi put je HDZ nezadovoljna.

Tako jedan grad umire pod stegom velmoža hrvatskog i bošnjačkog podrijetla. Tako jedan grad slavne tradicije (pa i one demokratske!) nema nikakve šanse da prekine ovu torturu stranaka koje se dogovaraju da se nikad ne dogovore. Pri svemu tome dolazi i prijedlog OHR-a i Visokog predstavnika, istina za mene za nijansu mutan (kakvi jesu inače prijedlozi međunarodnih čimbenika), ali ni na taj prijedlog nema odgovora koji podrazumijeva suglasnost.

Siguran sam u jedno: kada bi bilo moguće održati referendum Mostarci bi znali i umjeli izabrati najbolju organizaciju za svoj grad, kako prostornu, urbano-političku, jednako i kadrovsku. Znam sigurno da Mostarci nikada nisu željeli, a ubijeđen sam da niti danas ne žele da im neko posredno bira gradonačelnika, niti bilo koga drugog funkcionera u gradu.

Demokratska tradicija i demokratski kapaciteti grada Mostara takvi su da bi se ova situacija mogla razriješiti vrlo brzo. Za to bi trebalo povući tek jedan potez: iz cijelog procesa dogovaranja trebalo bi odstraniti predstavnike kočničara. SDA i HDZ definitivno predstavljaju grobare za grad Mostar. Njihova politika nije politika koju žele Mostarci. To je politika niskih demokratskih standarda, nametnute volje i užasavajućeg broja trulih kompromisa.

Treba održati izbore u Mostaru po jedankim pravilima kao što se to čini u svim bh. sredinama. Jer, zar u Sarajevu nisu Hrvati majorizirani, zar u Zenici Hrvati nisu majorizirani, zar u Banja Luci Hrvati i Bošnjaci nisu majorizirani? I tako redom. Moramo prihvatiti pravila igre jednaka za sve!

Ali pitam se da li će i pri ovakvom odnosu snaga HDZ biti pobjednik u Mostaru, da li će i pri ovakvom odnosu snaga gradonačelnik obavezno biti Hrvat? Koliko ja poznajem Mostarce oni će glasovati za svoj grad, za njegov boljitak, a ne za hrvatsku ili bošnjačku opciju pod svaku cijenu!

Demokratske snage Mostara pokušavale su i dosad na različite načine, organiziranjem tribina, sastanaka, skupova razriješiti ovu situaciju, a skupina najžešćih protestanata i danas prosvijeduje na Španjolskom trgu protiv stanja u gradu na Neretvi…

Dakle, očito je da demokratski kapacitet postoji, bar onaj minimalan… Zašto ne pustiti narodu da bira, a predizobrna trka, naravno, dozvoljava sve vrste priprema, pa i onoga što možda u ovom trenutku ni ne slutimo kao mogućnost demokratskog riješenja u gradu na Neretvi???

Uglavnom, farsa, farsa, farsa sa nesretnim gradom na Neretvi se nastavlja…

Pitam gospodina Inzka: dokle???

 

 

 

 

tačno.net
Autor 28.7.2014. u 09:19