Održan Glavni odbor SDA: Tihić i Izetbegović odigrali neriješeno

Predrag Blagovčanin
Autor 19.1.2013. u 16:19

Održan Glavni odbor SDA: Tihić i Izetbegović odigrali neriješeno

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije oko stotinu delegata razmatralo je prijedlog Predsjedništva SDA o održavanju Konvencije 1. Februara u Sarajevu na kojoj bi bilo birano rukovodstvo ove stranke na mandat do dvije godine.

Sulejman Tihić je na početku obraćanja delegatima kazao kako je ovo jedna od najvažnijih sjednica Glavnog odbora u ovom mandatu jer se odlučuje o odgađanju Šestog kongresa.

Kao glavne razloge za odgađanje Kongresa i održavanja Konvencije Tihić je naveo izuzetno složenu političku situaciju u Bosni i Hercegovini za koju je okrivio izborne pobjednike SDP i SNSD.

Tihić je naveo da ovo nije prvi put da se odgađa održavanje Kongresa zbog političke situacije u državi, a kao primjer naveo je Kongres koji se trebao održati 1996. godine ali zbog vanrednog stanja održan je tek krajem 1997. godine.

Predsjednik stranke SDA istako je i opasnost da njegovo zalaganje za odgađanje Kongresa bude pogrešno shvaćeno tj. da su razlozi za odgađanje produženje mandata rukovodstva stranke.

„Osim interesa države, naroda i SDA, nema drugih razloga. Ja sam ostvario svoje političke ambicije čak i više nego što sam očekivao,“ izjavio je Tihić.

Član Predsjedništva SDA Bakir Izetbegović, na početku svog obraćanja rekao je kako podržava sve što je rekao predsjednik SDA Tihić.

„Konvencija o kojoj ću se danas izjasniti nije savršeno rješenje. To je samo najbolje rješenje koje smo mogli postići u ovom trenutku podjela u zemlji, opasnih podjela u bošnjačkom korpusu i nagovještavajućih podjela u SDA“, kazao je Izetbegović.

Nakon glasanja članovi Glavnog odbora jednoglasno su podržali da se za predsjednika predloži Sulejman Tihić, a za njegovog zamjenika Bakir Izetbegović.

Jednoglasno je usvojena i lista novih osam umjesto dosadašnjih pet potpredsjednika, a za te pozicije predloženi su: Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Adil Osmanović, Safet Softić, Senad Šepić, Salko Selman, Asim Sarajlić i Sanjin Halimović.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac na press konferenciji nakon sjednice,  kazao je da su na današnjoj sjednici prisustvovala 103 od ukupno 112 članova GO-a , te je pojasnio je da je na početku sjednice Glavni odbor sa 100 glasova “ZA” usvojio statutarnu odluku o izmjeni i dopuni Statuta stranke čime je uspostavljena mogućnost da u specifičnim prilikama Glavni odbor dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova može donijeti odluku da se umjesto Kongresa održi Konvencija stranke u određenom trajanju mandata i da se tako pomjeri održavanje Kongresa.

Halid Genjac istakao je da je usvojena odluka o sazivanju Konvencije SDA 1. februara u 14 sati i da je tom odlukom regulirano koji će se organi birati na Konvenciji, način izbora organa i trajanje mandata.

„Tada će se tajnim glasanjem birati predsjednik i zamjenik predsjednika stranke te potpredsjednici stranke, a poslije Konvencije bit će održana sjednica Glavnog odbora koji po Statutu bira Predsjedništvo stranke. Na toj sjednici tajnim glasanjem će glasati za listu za i protiv kako bi se izabralo cjelokupno Predsjedništvo stranke.“ kazao je Genjac.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić naglasio je da će Konvencija biti programsko – izborna te će na njoj biti usvojeni politički dokumenti i stavove za važna pitanja u državi, od implementacije presude Suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, reforme Federacije, preustroja Mostara do popisa stanovništva.

Također, Tihić je naglasio da je “SDA još jednom pokazala snažan demokratski kapacitet o složenom političkom pitanju te prigovori da to nije demokratski  – ne stoje”.

Ovom sjednicom završena je kriza koja je protekle sedmice uzdrmala stranku SDA, a na osnovu rezultata 13. Redovne sjednice možemo zaključiti da je ovim odlukama sačuvano i jedinstvo stranke SDA.

 Foto: P.B.

 

Predrag Blagovčanin
Autor 19.1.2013. u 16:19

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija