Odvjetnici: Nismo doušnici države

Autor/ica 18.3.2011. u 02:48

Odvjetnici: Nismo doušnici države

Članovi hrvatske i pariške odvjetničke komore bune se jer im europski propisi nameću odavanje profesionalne tajne

Hrvatska odvjetnička komora i Pariška odvjetnička komora raspravile su na 29. danu hrvatskih odvjetnika sporne obveze koje su odvjetnicima nametnuli zakoni i europske direktive o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.  

Pod prijetnjom teških sankcija propisi obvezuju odvjetnike u EU, ali i u Hrvatskoj da provjeravaju svoje klijente po nalogu državnih tijela te da ih prijavljuju represivnim tijelima zbog sumnji u pranje novca ili financiranje terorizma. To je pak suprotno načelima nezavisnosti odvjetništva i čuvanja profesionalne tajne, a narušava odnos povjerenja odvjetnika i klijenta. Francuski odvjetnici Dominique Basdevant, Philippe Georgiades i Nataša Ivanković-Faevau smatraju da propisi u Francuskoj oduzimaju odvjetništvu nezavisnost i čine ga pomoćnikom državnih organa. Tvrde da tamošnja komora vodi tešku borbu pred europskim tijelima, koristi i političke metode u Francuskoj te o tome raspravlja u europskom udruženju odvjetničkih komora. Kažu i da problem čine suprotna stajališta odvjetnika iz Velike Britanije koji pak zahtijevaju da se postrože obveze odvjetnika, dok su američki odvjetnici lišeni tih obveza. Leo Andreis, predsjednik HOK-a, naveo je da Ustavni sud još nije odlučio o Komorinu prijedlogu za ocjenu ustavnosti nekih odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca. Odvjetnik Mario Bezić smatra da zakon pretvara odvjetnike u istražitelje i doušnike represivnog aparata.

Bez rezultata

Nitko nije prijavljen
Hrvatski i francuski odvjetnici nisu još prijavili nijednoga klijenta zbog sumnji u pranje novca i financiranje terorizma. To je podatak koji je lani na seminaru o toj temi iznio predstavnik hrvatskog Ministarstva financija. Dodao je da nadzor odvjetničkih društava u povodu tih obveza dosad nije rezultirao nekom prijavom. Provjeravaju se formalne stvari, a spise ne pregledavaju.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 18.3.2011. u 02:48