Ognjen Tadić prijetio aktivistima koalicije Prvi mart

tačno.net
Autor/ica 8.5.2013. u 14:13

Nakon današnjeg saopćenja koje je građanska koalicija “Prvi mart” uputila medijima, Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Ognjen Tadić putem svog Facebook profila javno se obratio aktivistima građanske koalicije “Prvi mart” upućujući im prijetnje putem njihove web stranice.

U nastavku možete pogledati prijetnje, kao i kompletno saopćenje povodom kojega su upućene.

 

 

 

Saopćenje:

Građanska koalicija „Prvi mart“ najoštrije osuđuje jučerašnji poziv Ognjena Tadića, potpredsjednika SDS-a institucijama i organima entiteta RS koji ima za cilj nova masovna kršenja ljudskih prava nesrpskih povratnika u taj entitet. Utoliko je šokantnije da na otvoreno i masovno kršenje zakona poziva državni poslanik, koji se zakleo na provedbu i zaštitu Ustava Bosne i Hercegovine.

Tadićevi motivi su jasni: on se kao i neki drugi poslanici SDS-a uplašio za svojih nezasluženih i nezarađenih sedam hiljada maraka mjesečno i spreman je zbog toga igrati se ljudskim životima.

SDS-ov ultimatum partijama koje ne poriču genocid da povuku podršku “Prvom martu” bile bi smiješne da ne dolaze iz lažne opozicione partije, koja se od SNSD-a jedino razlikuje po tome koji tajkunu kradu narodne pare kada su oni na vlasti. Kao što su jadne i prijetnje da će ukoliko građani BiH, koristeći svoje zakonsko pravo da glasaju izaberu više nesrba u državni parlament iz RS-a nego što je po volji i ukusu SDS-u, ta partija napustiti državne institucije.

SDS je ono u što vjeruje provodio nožem i bodljikavom žicom, osnivajući koncentracione logore i ubijajući nevine, mi provodimo ono što vjerujemo na zakonit i demokratski način, glasovima.

I tu smo da ostanemo. Bićemo tu i nakon izbora 2014. godine, za razliku od Tadića. Bićemo tu i 2016. i 2018. Jer, ovo je naša zemlja, a mi smo njeni slobodni građani.

Činjenica da SDS skoro pola teritorije naše zemlje shvata kao svoj zabran nas ne obavezuje, kao što nas ne obavezuje i činjenica da se sada kao stranka koja je pripremila i organizovala genocid moraju suočiti sa činjenicom da ono zbog čega su to uradili nikada neće postati stvarnost.

Mi u Prvom martu smo sigurni da će građani Bosne i Hercegovine i SDS-u odgovoriti onako kako su to radili ljetos u Srebrenici: masovnom registracijom za izbore. I stoga još jednom pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, koji na to imaju zakonsko pravo, da u skladu sa Aneksom 7, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine prijave prebivalište tamo gdje su živjeli 1991. godine i na narednim izborima na demokratski način kažu šta misle o onome što se dogodilo prije dvije decenije.

 

Foto: Midhat Poturović (RFE/RL)

 

tačno.net
Autor/ica 8.5.2013. u 14:13