Oland sa liderima iz regije na Brdu kod Kranja

tačno.net
Autor 25.7.2013. u 11:58

Oland sa liderima iz regije na Brdu kod Kranja

Francuski predsjednik Francois Hollande poručio da “Evropa mora postati realnost koja će obuhvatiti čitav kontinent” i da pritom “Zapadni Balkan ne može biti izostavljen”. Hrvatska je domaćin narednog sastanka.

Lideri zemalja jugoistočne Evrope na summitu održanom u dvorcu “Brdo” u blizini Kranja u Sloveniji, usvojili su zajedničku deklaraciju u kojoj se nalaze odgovori na pitanja u vezi sa budućom saradnjom u ovom dijelu Evrope, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za novinare koju su održali slovenski redsjednik Borut Pahor i francuski predsjednik Francois Hollande, koji je bio prvi u nizu evropskih lidera koji će biti pozivani da daju doprinos u okviru dijaloga nazvanog “Brdo process”.

Izrazivši zadovoljstvo što su se svi pozvani predsjednici odazvali sastanku, slovenski predsjednik Borut Pahor je naglasio kako je “na osnovu diskusije lidera očigledno da ‘Brdo process’ predstavlja fantastičnu priliku”, javio je novinar agencije Anadolija.

“Zemlje imaju različite statuse, ali činjenica je da živimo zajedno na prostoru koji je dio evropskog kontinenta i koji je i historijski bio dio Evrope”, kazao je Pahor.

Francuski predsjednik Fracois Hollande najavio je aktivniju ulogu njegove zemlje na prostoru Zapadnog Balkana.

“Francuska planira da igra aktivniju ulogu na prostoru Zapadnog Balkana što ne znači da je naša uloga u tom pregionu ranije bila neaktivna. Francuska diplomatija nije bila dovoljno vidljiva u smislu prisutnosti”, kazao je Hollande.

Govoreći o procesu pristupanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Hollande je rekao kako “Evropa mora biti sinonim za nadu, ne za strah, i mora postati mehanizam za razvoj”.

On je izrazio uvjerenje i da je “kriza u eurozoni iza nas”. Rekao je da vjeruje da je njegova zemlja igrala važnu ulogu u rješavanju kriza u prošlosti na Balkanu, napomenuvši i da je veliki broj francuskih vojnika služio tokom rata u BiH i da su mnogi od njih i izgubili živote.

Govoreći o razlozima njegovog prisustva na današnjem prvom sastanku u okviru inicijative “Brdo process”, Hollande je rekao da je to zbog istorijskih veza i zbog toga što je Francuska bila inicijator početka pristupnih pregovora EU-a sa zemljama Zapadnog Balkana. Napominjući važnost Slovenije kao mosta između EU-a i zemalja Zapadnog Balkana, Hollande je rekao da je Slovenija referentna tačka, zemlja koja je rano postala članicom EU-a i eurozone, da ona predstavlja zemlju drugačiju od ostalih zemalja na Balkanu, koja podržava susjede, te naglasio kako su to razlozi zbog kojih želi ojačati saradnju sa Slovenijom.

Hollande je napomenuo i da je on zapravo prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Sloveniju od proglašenja njene nezavisnsosti.

Napominjući važnost evrointegracijskih procesa kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana, Holande je poručio kako “Evropa mora postati realnost koja će obuhvatiti čitav kontinent i ne možemo izostaviti Zapadni Balkan”.

Podsjetivši na skoro obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, koji je počeo u Sarajevu, francuski predsjednik je naglasio da je i posljednji veliki sukob u Evropi bio na prostoru Zapadnog Balkana.

“Trajni mir i stabilnost mogući su uz napore da Balkan postane dio EU-a, a primjeri Hrvatske i Slovenije pokazuju da je to moguće. Francuska će opet biti medijator u razgovorima o pomirenju”, kazao je Hollande.

Francuski predsjednik je naglasio i kako je sada ključni trenutak kad je riječ o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana EU-u. On je pritom podsjetio na sporazum Beograda i Prištine i ocijenio ga historijskim.

“Meni je Balkan jako bitno pitanje koje lično doživljavam. Mi smo i dalje uz vas i pružamo podršku vašim zemljama u smislu evropske budućnosti”, kazao je Hollande.

On je rekao da postoje uslovi za pristupanje EU koje zemlje pojedinačno izvršavaju, poput reformi, ali i da postoje uslovi koji se odnose na region, poput regionalne saradnje i pomirenja, te naglasio da ako sigurnost ne bude garantovana ne može doći do integracija.

Današnji summit, prema riječima francuskog predsjednika, predstavlja poruku mira za sve stanovnike Balkana koji su iskusili tragediju na vlastitoj koži.

Slovenski predsjednik Borut Pahor je govoreći o krizi u zemljama članicama eurozone rekao kako je Slovenija na dobrom putu da reformama u bankarskom sistemu izbjegne potrebu za eventualnom finansijskom pomoći Unije.

Prema njegovim riječima, glavna svrha ovog procesa je krenuti putem koji predstavlja dobru priliku, “a to nam EU i Evropa nude”.

Pahor je rekao kako su se lideri usaglasili da se sljedeći sastanak u okviru dijaloga “Brdo process” održi u Hrvatskoj.

Osnovni cilj i zajednička vizija u smislu uključenja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju nakon ulaska Hrvatske u EU ostaju nepromijenjeni, a proces pristupanja mora biti nastavljen i kada je riječ o drugim zemljama regije, zaključili su lideri zemalja jugoistočne Evrope na današnjem samitu održanom u Brdu kod Kranja, prenosi agencija Anadolija.

Lideri su saglasni u vezi sa potvrdom važnosti redovnih sastanaka na visokom nivou, uključujući i one sa zvaničnicima EU-a.

U zajedničkom dokumentu usvojenom na summitu navodi se da su lideri osam zemalja – Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova – uz predsjednika Francuske Francoisa Hollandea koji je prisustvovao summitu, izrazili spremnost za jačanje stabilnosti kroz saradnju i uz poštivanje dobrosusjedskih odnosa.

Zemlje ove regije će, prema danas objavljenoj listi zaključaka prvog summita u okviru inicijative “Brdo process”, podržati i pomoći jedna drugoj kroz podjelu iskustava, a u okvirima ciljeva širenja Evropske unije. Lideri su se usaglasili i da žele zajednički rješavati otvorena pitanja kroz formirani forum, uz poštovanje međunarodnih obaveza i odgovornosti.

“Spremni smo promijeniti percepciju da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu rješavati unutarnje i bilateralne probleme među sobom. Šaljemo poruku našim građanima da međusobno razumijevanje, saradnja i partnerstvo mogu voditi ka kompromisnim rješenjima, sigurnijem i prosperitetnijem životu za svakoga od njih”, poručeno je u zajedničkom dokumentu.

U dokumentu se navodi i da su lideri saglasni da inicijativa “Brdo process” treba da bude nastavljena, a sljedeći sastanak biće održan u Hrvatskoj.

Anadolija

tačno.net
Autor 25.7.2013. u 11:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija