Opoziv opoziva “zabranjene“ posete: Korigovanje granica bez pomeranja granične linije                        

Husnija Bitić
Autor 16.9.2018. u 12:52

Izdvajamo

  • Dakle na kraju svi su zadovoljni. Kosovske vlasti pred domaćom javnosti dokazali su da mogu doneti rešenja o zabrani, za opozivanje zabrane, pa čak i za opozivanje opoziva zabrane. Dakle sve po slovu zakona. Srpske vlasti se opravdavaju pred svojim građanima, kako se nisu povinuli naredbama kosovskih vlasti, da niko ne može zabraniti njihovom predsedniku da poseti “Srpsku južnu pokjrajinu“, jer i pored nekakvih zabrana poseta je obavljena. To što građani sela Banje nisu videli svog predesnika, i nije toliko bitno. On im je ipak telefonom rekao ono što je hteo da im kaže.

Povezani članci

Opoziv opoziva “zabranjene“ posete: Korigovanje granica bez pomeranja granične linije                        

Foto: Balkan Insight

Da su politički pregovori između Kosova i Srbije u ćorsokaku vide i mala deca, ali političari su izmislili novu igru za zabavljanje publike, koja se za sada pokazala vrlo zanimljiva, bar što se kosovske publike tiče. U ovu igru je uključena široka kosovska javnost. “Preševska dolina biće priključena Kosovu, a Leposavić, Lešak i Zubin Potok dobiće Srbija!!! Ne, ne, to nije tačno, Kosovo ne gubi ni pedalj svoje teritorije, neće biti nikakvih pomeranja granica, korigovanje jeste! Preševska dolina (Preševo, Bujanovac i Medvedja), će se pripojiti Kosovu a Srbije ne dobija nijedan kvadratni metar kosovske teritorije, naša teritorija je nedeljiva“.

Ovakvih diskusija ovih dana na Kosovu ima na pretek. U “igru bez granica“ se uključila najširija kosovska javnost. To se diskutuje u Skupštini Kosova, na formalnim i neformalnim sastancima političkih partija i udruženja, u kancelarijama, na ulici, po privatnim sedeljkama u selu, gradu i bilo gde se okupe dva ili više pojedinaca. Održavaju je javne tribine gde experti različitih profila i struka iznose svoje argumente za i protiv nove teorije, koju je lansirao predsednik Kosova, oduzimanje triju opština od Republike Srbije i priključenje Kosovu, ne znači pomeranje granice, to je korigovanje.

Rekli smo na poečetku da su politički pregovori predstavnika Kosova i Srbije posredstvom Evropske Unije pali u ćorsokaku odavno. Pozivima iz Brisela uredno se odazivaju predstavnici Kosova i Srbije (u poslednje vreme predsednici Aleksandar Vučić i Hashim Thaqi), odlaze tamo, popiju kafu zajedno sa gospođom Mogherini, dogovore se o nečemu, potpisuju neke sporazuma, vraćaju se svaki u svoju sredini gde održavaju konferencije za štampu. Aleksandar Vučić kaže svojim da je to što je potpisano veliku korist će imati Srbi i Srbija. Hashim Thaqi svojim, da je to veliko dostignuće za Albance… A u realnosti samo se tapka na mestu. Ti pregovori i potpisi vrede samo pred TV kamerama jer se ne realizuju. Sporazumi koji su potpisani 2013. i 2015. nisu ni delimično sprovedeni u delu.

Meeting in Brussels; Photo: Twitter / Maja Kocijančič

Meeting in Brussels; Photo: Twitter / Maja Kocijančič

Da bi se pred javnosti pokazalo da, ipak nešto se radi po pitanju rešavanje kosovskog problema, Aleksandar Vučić već duže vreme izjavljuje: “Postićićemo političko rešenje po pitanju Kosova, biće to bolno rešenje, ali neće samo Srbija biti gubitnik, mora nešto da gubi i druga strana. Ne može Kosovo da bobija sve. Rešit ćemo 250godišnji spor sa Albancima, ratova više nećemo“.

Na drugoj strani predsednik Kosova Hashim Thaqi tvrdi da će doći do korigovanja granica. Preševska dolina će biti priključena Kosovu, ali Kosovo neće gubiti ni pedaj svoje teritorije. “Mi ne priznajemo granice koje je crtao Tito i Aleksandar Raniković, u periodu 1956 -1959. Tito i Ranković su priključili Kosovu Lešak i Leposavić da bi promenili nacionalnu strukturu stanovnika Kosova u korist Srba“.

Izjava gospodina Thaqija, da je neprirodno to, što su Medvedja, Bujanovac i Preševo ostale van granica Kosova, a u isto vreme pominje da, Tito i Ranković, da bi povećali procenat Srba na Kosovu priključili joj Leposavić i Lešak, znači li to da, ipak se priprema teren za razmenu teritorija po nacionalnom principu, da li je to možda ispitivanje kako javnost reaguje?

Iz Berlina stižu nedvosmisleni signali, nema promena granica na Balkanu, jer to može izazvati domino igru, rušenje granica kao kule od karata. Međutim, iz Vashingtona reagovanja su suprotna, oni kažu, ako se obe strane mirno dogovore, SAD nemaju ništa protiv. Videt ćemo, ko je jači u ovom slučaju.

Aleksandar Vučić je, pre par dana u Kosovskoj Mitrovici rekao, nema pomeranja granica i razmene teritorija. “Ko to kaže, on vas laže. Ne možemo rešiti problem Kosova, onako kako sam ja mislio. Moja snaga na spram Angele Mrlel, je sasvim mala.“

Velike igra malih političara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još pre dva meseca je obećao Srbima sa Kosova, da će doći u K. Mitrovicu 8. septembra i tu će saopštiti svoj plan za rešavanje problem Kosova. On je blagovremeno prijavio svoj dolazak kosovskim vlastima, gde je uključio pored K. Mitrovice i posetu hidrocentrale na jezeru Gazivoda.

Da bi demonstrirao političku moć pred domaćom publikom, potpresednik vlade i ministar spoljnih poslova Kosova, gospodin Begjet Pacoli donosi rešenje kojim se “zabranjuje“ Vučićeva poseta K. Mitrovici i opštini Zubin Potok, na čijoj teritoriji se nalazi jezero Gazivoda. Digla se velika prašina oko toga. Ministar unutrašnjih poslova Srbije izjavljuje pred novinarima, da će Aleksandar Vučić sutra obaviti planiranu posetu Kosovu, i da su obavestili međunardne faktore da nećemo odustati od toga, ni po koju cenu, a za eventualne izgrede odgovrni će biti oni. Dan kasnije Begjet Pacoli obaveštava kosovsku javnost da je, pod pritiskim međunardone zajednice promenio svoju raniju odluku, ipak se odobrava najavljena Vučićeva  poseta.

Poseta se zabranjuje, poseta se dozvoljava, poseta se zabranjuje…

Poseta jezeru Gazivoda je mirno završena ali ne i lakrdija oko ove “zabranjene“ posete. Aleksandar Vučić je, prvog dana posetio Gazivode i K. Mitrovicu, gde je i održao govor pred masom ljudi, ali izostao je plan za rešavanje kosovskog čvora. Sutradan predsednik Srbije je hteo da poseti i selo Banjska u Srbičkoj (na albanskom Skenderajskoj), opštini, međutim sada stupa na snagu “zabrana“.

Grupa ratnih veterana i građana kojoj su se priključili i predsednici opština Srbica i Glovac postavili su barikade na putu za selo. Zapalili traktorske i automobilske gume, napravili pravi spektakl. Aleksandar Vučić ne može da prođe pre nego što se izvini za učinjene zločine na Kosovu. Na barikadama se pojavljuju i vojnici KFOR-a i kosovska policija, u slučaju potrebe da intervenišu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

                                                      Obraćanje Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srećom neredi su izbegnuti “mudrom odlukom“ premijera Ramusha Haradinaja. On brzo novim rešenjem “opozove“ prethondo rešenje o dozvoli Vučićevoj poseti. Pošto ne može dalje, Vučić se, sa lica mesta telefonom obraća stanovnicima sela Banjska, objašnjava razloge zašto ne može da ih poseti i vraća se za Beograd.

Dakle na kraju svi su zadovoljni. Kosovske vlasti pred domaćom javnosti dokazali su da mogu doneti rešenja o zabrani, za opozivanje zabrane, pa čak i za opozivanje opoziva zabrane. Dakle sve po slovu zakona. Srpske vlasti se opravdavaju pred svojim građanima, kako se nisu povinuli naredbama kosovskih vlasti, da niko ne može zabraniti njihovom predsedniku da poseti “Srpsku južnu pokjrajinu“, jer i pored nekakvih zabrana poseta je obavljena.

To što građani sela Banje nisu videli svog predesnika, i nije toliko bitno. On im je ipak telefonom rekao ono što je hteo da im kaže.

I na Muhamedovu molbu nije došao breg do njega, pa je on išao bregu. Glavno je cilj postignut, sve ostalo nije bitno.

Husnija Bitić
Autor 16.9.2018. u 12:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija