Optužnica protiv Breivika: OPTUŽEN ZA ODUZIMANJE 77 ŽIVOTA

Autor 8.3.2012. u 12:26

Optužnica protiv Breivika: OPTUŽEN ZA ODUZIMANJE 77 ŽIVOTA

Ne kajem se za ono što sam učinio,  i kada bi imao mogućnosti, učinio bi isto, poručio je zločinac preko svoga branioca.

            Oslo, marta 2012.

            Optužnica protiv teroriste i masovnog ubojice, Andresa Behringa Breivika (Andres Bering Breivik) zvanično je podignuta sedmog marta, čitanjem na posebnoj konferenciji za štampu, održanoj tačno u podne u glavnom gradu Oslu.

            Optužnica je napisana na 18 stranica, a Breivik je optužen za dva teroristicka čina:  – jedan koji je počinio u glavnom gradu, razorivši djelove «Vladinog kvarta» gdje je život izgubilo  8 osoba, te za 69  ubistava i 42 pokušaja ubistva na otoku Utøya (Utoeja), gdje se nalazio tradicionalni ljetnji kamp omladine vladajuće Radničke partije ( Arbeids parti)!  

            U optužnici su  napisana imena i prezimena svih 77 ubijenih, a posebno je  prikazano kako je hladno i sistematski lišio života 69 osoba za 80 minuta na otoku Utøya. Do ostrva je došao obučen u policijsku uniformu, a bio je naoružan poluautomatskom puškom Ruger Mini 14 cal, te  pištoljem  marke Glock 9mm!  Optužnica sadrži i imena  42 teško ranjenih na ovom otoku!

            U optužnici stoji da se, u trenutku dešavanja ovoga zločina,  počinjenog 22. jula prošle godine na otoku Utøya nalazilo 564 osobe. Njih 67 je ranjeno prilikom pokušaja bjegstva i spašavanja života.  U «Vladinom kvartu»  i na  ulicama u blizini,  se nalazilo 325 u vrijeme kada je postavljena auto-bomba eksplodirala.

            Suđenje za ovaj teroristički napad je zakazano za 16 april, i norveški mediji ga već označavaju kao najveće suđenje  nakon rata dok ga neki već  nazivaju i suđenjem stoljeća!

            Terorist Breivik za  svoja zločinačka djela može biti osuđen na doživotni   prisilni boravak u psihijatrijskim ustanovama, ali je otvorena i mogućnost da dobije zatvorsku kaznu, maksimalno do 21 godinu!

            Dosta kontroverzi i polemike je izazvalo vještačenje psihijatrijsih eksperata,  koji su  ovoga teroristu proglasili neuaračunljivim u vrijeme kada je počinio zločin. Zato su norveške pravosudne vlasti odredile još jednu, kontrolnu komisiju, koja bi trebala izreći konačno vještačenje uskoro!

            Sam Breivik,  prema riječima njegvog advokata Geira Lippestada,  ( Lipestad) je izrazio nezadovoljstvo time da se u optužnici označava neuračunjnivim!  

            – On ( Breivik)  je jasno dao  na znanje da sebe smatra  uračunljivim, kaže Lippestad u izjavi za norveške medije!

            Istovremeno,  preko svoga branioca, zločinac Breivik je poručio  de se ne kaje za zločine koje je počinio, te da bi isto  uradio  ponovno, kada bi imao priliku!

Njegov branilac Lipestad smatra  da će, najavljeno suđenje  biti veoma zahtjevno, posebno ukoliko i članovi  nove psihijatrijske komisije potvrde Breivikovu neuaračunljivost!

                                               Specijalno za tacno.net: Fahro  KONJHODŽIĆ

 

            

Autor 8.3.2012. u 12:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija