Organigram terorističkog kalifata

tačno.net
Autor 27.9.2014. u 10:03

Organigram terorističkog kalifata

Piše:Alfred Hackensberger welt.de

Uredio: Ešref Zaimbegović

IS – fanatici su dobro organizovani i strukturirani: Imaju “kalifa”, kabinet, guvernere, “ministra za naftu”, “menadžera za odnose sa javnošću” –  i jednog povjerenika za pogubljenja.

Poznati su po svojoj brutalnosti. Njihova smaknuća, razapinjanja i masovna strijeljanja izazivaju zaprepaštenje širom svijeta. Islamska država (IS) je teroristička grupa koja ide kroz Siriju i Irak, pljačkajući i ubijajući. Ali u međuvremenu oni su više nego samo to. Teroristička milicija prelazi sve više na organizaciju svoje “oblasti uprave” tako kako to rade omržene zapadne države: predsjednik vlade (kalif), vlada, savjetnici i guverneri.

Konstrukcija, koja se počinje ocrtavati, ne služi demokratiji nego efikasnoj primjeni brutalnosti. Proširenom krugu vodećih osoba pripada čak i jedan povjerenik za smaknuča.

Prema informacijama renomiranog američkog instituta US-Instituts Terrorism Research and Analysis Consortium (Trac) IS se od čiste borbene grupe pretvorila u pravu vladajuću silu na oblastima koje je zauzela. Islamisti nastoje da izgrade sistem koji stanovništvo snabdjeva sa najnužnijim kao što je benzin i prehrambeni artikli. Oni postavljaju regionalne vlade, gradonačelnike, guvernere.

Džihadisti isplaćuju plate, isporučuju vodu, struju i gas, regulišu saobraćaj, održavaju škole, univerzitete, džamije, banke i pekare. To su organizovane strukture, koje IS razlikuju od drugih, labavo organizovanih ustaničkih grupa i čine njihovu snagu.

Trijumvirat na čelu

Vrhovni vođa je Abu Bakr al–Baghdadi, koji je sam sebe proizveo za kalifa svih muslimana pod imenom “Ibrahim”. On se prije borio u Iraku protiv američkih trupa i čak je 2005. bio uhvaćen od strane Amerikanaca ali je uskoro bio pušten. Ministarstvo vanjskih poslova USA raspisalo je 2011. za njim potjernicu sa nagradom od 10 miliona dolara.

Egzekutivu čine “kalif” al-Baghdadi, njegovi najbliži savjetnici i njegova dva zamjenika Abu Ali al-Anbari i Abu Muslim al-Turkmani. Obojica su prije bili oficiri u armiji iračkog diktatora Saddama Husseina. U kabinetu al-Baghdadija su još ministar finansija, sigurnosti i organizacije. Abdullah Ahmed al-Meschedani, alias Abu Kassem ima posebno važan zadatak. on je odgovoran za borce iz inostranstva i transport atentatora samoubica na mjesto atentata.

Al-Turkmani, koji je poznat pod imenom Fadl Ahmad Abdullah al-Hijali bio je u Saddamovoj vojnoj tajnoj službi. Izgleda da je on jedini čije savjete “kalif” stvarno prihvata. On vodi “ratni biro” koji donosi odluke o strategijskim pitanjima ali također nadzire skladišta oružja i organizuje njihovo punjenje.

Savjet šure pazi na dodržavanje šerijeta

Jedan veoma uticajni gremijum je Savjet šure. Ovaj gremijum nema – za razliku od svoga istorijskog uzora – nikakvu savjetodavnu funkciju. Puno više on funkcionoše kao “barometar religioznosti” za “kalifa”. Savjet treba da utvrdi da li se religiozna pravila samozvanih božjih ratnika primjenjuju na svim nivoima.

Odluke o pogubljenju poslednja tri zapadnjačka taoca – oba američka novinara Jamesa Foleva i Stevena Sotloffa kao i Davida Hainesa, britanskog saradnika jedne humanitarne organizacije – vjerovatno su donesene na ovom savjetu. Ogroman publicitet ovih pogubljenja mogao se predvidjeti i događaji ovakvog značaja su odobreni i upravljani sa najvišeg mjesta.

Teoretski Savjet šure mogao bi smjeniti i samog “kalifa”. Međutim sve članove savjeta, kojim rukovodi Abu Arkan al-Ameri, imenovao je al-Baghdadi. Neki od članova Savjeta šura su sudjelovali u napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11.septembra 2001.

Ubistvo tri zapadna taoca odobreno je s najvišeg mjesta

Medijsku prezentaciju tri pogubljenja orkestrirao je Abu al-Athir Omru al-Abbassi. On vodi odjelenje za informacije za javnost i medije. Raniji govornik Abu Mohammed al-Adnani ubijen je prilikom bombardovanja i izgleda da ga je zamjenio Abu Ahmad al-Alawani. On vodi vojni savjet IS koji instruira vojne komandire i planira vojne operacije.

Pravno odjelenje vodi Abu Mohammed al-Ani. Ono odlučuje o svim pravnim pitanjima u smislu šerijeta i odgovorno je za širenje poslanstva IS i regrutiranje novih boraca.

Savjet za odbranu, sigurnost i tajne službe organizuje zaštitu al-Baghdadija i garantira sprovođenje naređenja i kampanja IS. Prirodno da u njegove najvažnije zadatke spada sakupljanje špijunskih informacija da bi se organizovali samoubilački akti i napadi. Predsjednik ovoga savjeta je al-Anbari, jedan od dva zamjenika al-Baghdadija. Tri ostala člana su također nakadašnji visoki oficiri iz vremena Saddama Husseina.

Pored ovih glavnih struktura IS vođstva postoji još egzekutivno odjelenje koje egzistira paralelno i stara se za dnevne potrebe života u “kalifatu”. To odgovora i informacijama koje su nađene na jednom USB priključku u kući Abu Abd al-Rahman al-Bilawija. Vojni šef al-Baghdadija ubijen je u julu u jednoj akciji iračke armije.

IS radije radi zajedno sa stanovništvom nego protiv njega

IS se taktički ponaša vještije nego većina drugih ustaničkih grupa u Siriji. Osvajanje i držanje sela ili gradova nije IS nikada bilo dovoljno. Oni su uz pomoć stanovništva gradili nove civilne strukture. Pritom su ekstremisti veoma pragmatični. Na vodenoj brani Raka, koja snabdjeva grad i okolinu sa električnom strujom zadržali su dotadašnje radnike.

Također i drugi činovnici koji su ostali mogli su nastaviti sa radom. Pretpostavka je svakako bila da se zakunu na vjernost IS i slijede nova uputstva. Tako su na područjima koja je IS zauzela zadržali gradonačelnike i guvernere koji se brinu za kontinuitet uprave.

Za IS znači jedan normalan dan u ratnim vremenima puno. Stanovnici još uvijek moraju plaćati porez. Konačno to nije ništa drugo nego svjetovna obaveza koja se plaća pravoj državi. IS treba milione da bi mogla platiti svoje borce, oružje i neke socijalne projekte.

Dvije strane iste medalje: voditi rat i vladati

Prema analizi Trac-a IS je instalirao dvije vlade da bi se mogao bolje prilagoditi regionalnim potrebama: jednu za Siriju i jednu za Irak. Analitičarka Trac-a Jasmine Opperman kaže za novinsku agenciju CNN: “ IS posmatra kalifat kao jednu državu, ali ipak postoje dvije vlade.”

U osnovi radi se “o dvije strane jedne medalje”, kaže Opperman. “Mi smo vidjeli vojnu stranu sa ratnim kabinetom koji dirigira brigadama i borbenim jedinicama. Ali sada vidimo na drugoj strani Islamsku državu koja želi da vlada. Oba procesa se međusobno trebaju i potpomažu. Vojne odluke su usko povezane sa političkim.”

tačno.net
Autor 27.9.2014. u 10:03