OSCE: BiH mora imati Vrhovni sud

Autor/ica 19.5.2011. u 07:19

OSCE: BiH mora imati Vrhovni sud

U proteklih pet godina, pravosuđe BiH okončalo je više od 200 predmeta u vezi sa teškim povredama međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine. “To potvrđuje da je pravosuđe dalo značajan doprinos privođenju pravdi osoba odgovornih za ratne zločine”, navodi se u izvještaju OSCE-a.

OSCE konstatira da je “osnivanje Suda i Tužiteljstva BiH, koji su počeli rad u punom kapacitetu 2005. godine, označilo prekretnicu u borbi protiv nekažnjivosti za ova djela te da “pravosudne institucije na državnom nivou provode efikasne i pravične postupke u kojima se poštuju standardi zaštite ljudskih prava”.

U izvještaju se ukazuje na probleme koji su prepreka efikasnom rješavanju neriješenih predmeta ratnih zločina u BiH, a najveći je “fragmentirani zakonski okvir za procesuiranje ratnih zločina u BiH”. Također je ocijenjeno da je napredak u provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina nedovoljan.

Kampanje napada na pravosudne institucije

Drugi ključni problem, razmatran u ovom Izvještaju, je nedostatak političke podrške procesuiranju predmeta ratnih zločina od određenih krugova. To potvrđuju kampanje napada na pravosudne institucije, uplitanja u postupke, pokušaji podrivanja postojećih reformi pravosuđa i zakonodavstva te negiranja ratnih zločina.

“Ovi napadi na pravosudne institucije nas ozbiljno brinu, jer mogu ugroziti povjerenje javnosti u pravni sistem. U posljednjih nekoliko godina puno toga je učinjeno u procesu reforme pravosudnog sistema koji se sada suočava sa brojnim prijetnjama”, rekao je šef OSCE Misije u BiH Gary D. Robbins na prezentaciji izvještaja u Sarajevu.

Status Suda i Tužiteljstva BiH treba regulirati ustavom

Misija OSCE-a zato preporučuje pokretanje rasprave o uređenju statusa Suda i Tužiteljstva BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kao ustavne kategorije te razmatranje osnivanja Vrhovnog suda BiH, “koji bi riješio problem neusklađene primjene zakona u krivičnim predmetima i česte sukobe nadležnosti između sudova u BiH”.

“Nadamo se da će izvještaj OSCE-a o petogodišnjem procesuiranju predmeta ratnih zločina pred bh. pravosuđem pomoći u približavanju suprotstavljenih pravnih stavova u našem fragmentiranom pravosudnom sistemu i zato podržavam ideju o osnivanju vrhovnog suda BiH”, kazala je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

U Izvještaju se također razmatra politizacija i pat pozicija u vezi sa ključnim
aspektima regionalne suradnje u predmetima ratnih zločina između BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, što je također prepreka napretku u rješavanju ovih predmeta. Ocijenjeno je da odredbe koje priječe izručenje državljana BiH i susjednih država, predstavljaju ozbiljan izazov.

Autor/ica 19.5.2011. u 07:19