Osnovana Demokratska fronta, za Komšića – jednoglasno

Predrag Blagovčanin
Autor 7.4.2013. u 18:47

„Spreman sam svima pružiti ruku, ali ne šovinistima i fašistima, s njima nemam o čemu razgovarati”.

 

U prostorijama Unitica upravo je završena osnivačka skupština stranke Demokratska Fronta na kojoj je glasovima 432 delegata donesena odluka o osnivanju stranke, Statut stranke, kao i unutrašnjoj organizaciji.

Na osnivačkoj skupštini delegati su jednoglasno za predsjednika Demokratske Fronte izabrali Željka Komšića, te su odlučili da će Demokratska fronta imat 27 članova predsjedništva stranke, uključujući predsjednika, generalnog sekretara i pet potpredsjednika.

Na samom početku skupa prisutnima se obratio Željko Komšić koji je između ostalog rekao da je stranka dobila takav naziv jer je u BiH prije svega potrebna demokratija, ali i određena vrsta fronte. Komšić je naglasilo i kako je svjestan  da u BiH postoje politički faktori koji ne dijele isto mišljenje kao on, odnosno koji  se neće slagati sa stavovima ove stranke, ali da i s njima treba razgovarati.

„Spreman sam svima pružiti ruku, ali ne šovinistima i fašistima, s njima nemam o čemu razgovarati”, naglasilo je Komšić.

Predsjednik Demokratske Fronte naglasio je kako je Bosni i Hercegovini potrebno još demokracije, te kako političari nažalost još nisu spremni da slušaju druge i prihvaćaju njihove stavove.

„ Zemlja Bosna i Hercegovina je u ovom trenutku na svakom koraku zaglavljena, blokirana, a narod je bez nade. U politici mora biti makar zrno moralnosti, mora, jer šta nam je budućnost bez toga. Nije moguće da ne možemo da se dogovorimo u ovoj zemlji od oko četiri miliona stanovnika“, rekao  je Komšić.

Komšić je posebno naglasio kako je Demokratska Fronta  stranka ljudi , a ne stranka lidera i rukovodstva.

„U stranci će biti organizovani izbori i svako može biti kandidat na bilo koju poziciju u stranci. Predsjedništvo stranke će činiti oni koje su članovi stranke izabrali. Na kongresu će glasati samo članovi, a rukovodstvo će samo pratiti zakone“, rekao je Komšić.

Komšić je svjestan kako zbog svog ratnog iskustva nema podršku u Republici Srpskoj i zapadnoj Hercegovini, ali je naglasio da će učiniti sve kako bi pronašao ljude koji će uspjeti probiti te barijere.

Na samom početku obraćanja Komšić je rekao kako će Demokratska fronta bit stranka lijevog centra jer, kako je naglasio, „Biti ljevičar u Bosni i Hercegovini je normalna stvar.“

Demokratska Fronta bit će fokusirana na zaštitu temeljnih sloboda, republikansko uređenje, vladavinu prava, afirmaciju antifašizma, decentralizaciju.

Komšić je posebno naglasio da će Demokratska Fronta biti fokusirana na afirmaciju mladih političara kroz vlastitu političku akademiju.

Pored predsjednika stranke, delegati su izabrali i tri potpredsjednika stranke: Hanku Vajzović, Karolinu Karačić i Milana Mandilovića, a u stranačko predsjedništvo ušili su i Mensura Beganović, Maja Stapić, Stanko Vasić, Damir Marjanović, Munib Alibabić Munja, Ivica Šutalo, Konstantin Jovanović, Alija Šuko, Ekrem Prošić i Dejan Pavić.

Kongres stranke održat će se naklon opših izborna 2014 godine.

Fakultetski profesor i politički analitičar Slavo Kukić je za naš portal prokomentarisao osnivanje stranke Demokratska Fronta.

„Ja osobino mislim da ova stranka predstavlja novu nadu za bh. građane. Ova stranka bi mogla ponuditi drugačija rješenja od onih koje smo imali prethodnih 20 godina. Ako se to ne dogodi,  bojim se da Bosni i Hercegovini predstoji sumornija budućnost nego što se to u ovom trenutku može pretpostaviti“, rekao je Kukić.

Današnjoj osnivačkoj skupštini nisu prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice i članovi diplomatskoga kora jer, kako je Komšić naglasio, probleme u Bosni i Hercegovini moraju rješavati političari ove države.

Predrag Blagovčanin
Autor 7.4.2013. u 18:47

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija