Otvorena opstrukcija bh političara po pitanju pristupanja EU

Edin Osmančević
Autor 18.10.2017. u 10:17

Otvorena opstrukcija bh političara po pitanju pristupanja EU

Foto: Oslobođenje

Građani BiH moraju jednom postaviti pitanje odgovornosti i tražiti odgovor na ova pitanja. Puno je vremena prošlo i mnogim generacijama je uskraćeno pravo na budućnost.

Još jednom nam je Vijeće Evrope poslalo više nego jasnu poruku u kojoj Bosna i Hercegovina može u Evropu samo kao građanska država jednakopravnih i to na svakom pedlju njene teritorije. Naravno, predsjedavajući Predsjedništva, Dragan Čović nije se ni udostojio da prokomentira ovaj poziv Vijeća Evrope. Nije to uradio niti Izetbegović kao ni Ivanić. A zašto bi, kada ovo nije niti prvi a vjerujem niti poslednji poziv Vijeća Evrope da Bosna i Hercegovina mora provesti presudu „Sejdić – Finci“ ali i „Pilav“ i „Zornić“, a da ti isti političari nisu načinili ni najmanji korak u sprovođenju istih.

Podsjetimo, Dervo Sejdić i Jakub Finci dobili su presudu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu protiv BiH jer se kao pripadnici nacionalnih manjina (romske i jevrejske) nisu mogli kandidirati za članove Predsjedništva BiH.

27. januara 2017. Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE), usvojila je Rezoluciju u kojoj se BiH prvi put poziva na provođenje presuda u predmetima “Pilav protiv BiH” i “Zornić protiv BiH”.

Dr. Ilijaz Pilav dobio je presudu jer se kao Bošnjak iz RS-a nije mogao kandidirati za člana Predsjedništva BiH, budući da se iz RS-a bira samo srpski, a iz FBiH bošnjački i hrvatski član.

Azra Zornić je dobila presudu jer se nije mogla kandidirati za članicu Predsjedništva BiH kao “građanka BiH”. Ona se ne izjašnjava ni kao pripadnica konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi), niti kao pripadnica neke nacionalne manjine.

U svim slučajevima BiH je pozvana da izmijeni diskriminatorne odredbe Ustava BiH prema kojima članovi Predsjedništva BiH mogu biti samo pripadnici konstitutivnih naroda (Srbin iz RS-a i Bošnjak te Hrvat iz FBiH) što podrazumijeva i izmjene Izbornog zakona BiH.

Čovićev pokušaj da politikom Trojanskog konja preko HDZ-ih parlamentaraca iz Republike Hrvatske nametne EU hrvatsko pitanje u BiH i treći entiet, pod plaštom presude Sejdić-Finci je osujećen. Hrvatska vanjska politika se  danas u EU doživljava buntovničkom i devijantnom zbog čega bi EU morala ozbiljno preispitati ulogu Republike Hrvatske – da li ona doprinosi dobrim dobrosusjedskim odnosima sa drugim državama. Tim više, što će i naredna posjeta predsjednice Kolinde Rusiji u razgovoru sa Putinom se dijelom ticati i Bosne i Hercegovine što se može smatrati otvorenim miješanjem u unutrašnja pitanja naše države. Kolindino ponašanje je isto kao i ponašanje bh. političara metodom uzimanja sa Dejtonskog stola samo onog što njima odgovara.

Kada se radi o domaćim političarima više je nego jasno je da se radi o otvorenoj opstrukciji u pristupu EU. Oni bi bili najsretniji kada bi EU zatvorila vrata BiH ostavljajući je na dalju nemilost korupciji, kriminalu i jačanju etničkog nacionalizma. Loptica se prebacuje sa jednog nacionalnog stola na drugi i treći. Metodom ”otezanja” pokušava se stvoriti privid apatične države nesposobne da funkcioniše, pa je zato treba ostavit van EU.  I najodgovorniji eu. poličari apeluju na bh. političare da se više posvete procesu pristupanja EU.

Građani BiH moraju jednom postaviti pitanje odgovornosti i tražiti odgovor na ova pitanja. Puno je vremena prošlo i mnogim generacijama je uskraćeno pravo na budućnost.

Trebamo im poslati jasnu poruku: ”Ovog puta neće proći, odluke Vijeća Evrope će se sprovesti, bez ikakvih odlaganja!”

Edin Osmančević
Autor 18.10.2017. u 10:17