Otvoreno pismo Nermina Bise gospodinu Inzku: Hitno nam je potrebna stabilnost u BiH

tačno.net
Autor/ica 7.6.2013. u 09:14

Otvoreno pismo Nermina Bise gospodinu Inzku: Hitno nam je potrebna stabilnost u BiH

Uvaženi gospodine Valentine Inzko,

 

Molim Vas kao čovjeka kojem još uvijek vjerujem, a u skladu s ovlaštenjima koja imate, da budete decidni do kraja, te da na vanrednom zasjedanju ambasadora članica Vijeća za provedbu mira pred parlamentarce BiH postavite kao obavezu TRAJNO zakonsko rješenje jedinstvenog matičnog broja na nivou države Bosne i Hercegovine. Tako ćete svima jasno dati do znanja da ne možete tolerisati neodgovorno ponašanje političara u BiH i biti na neki način njihov nijemi saučesnik u najgroznijem vidu ugrožavanja osnovnog ljudskog prava, i još tragičnije: osnovnog prava djeteta.

Gospodine Inzko, na to Vas obavezuje i Konvencija od 20.11.1989.godine o pravima djeteta spomenuta i u aktima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta sa sjedištem u Ženevi. Također, molim Vas u ime svih dobronamjernih i čestitih, časnih ljudi u ovoj zemlji: od Neuma do Bijeljine, od Trebinja do Bihaća, od Ravnoga do Brčkog, dajte nam svima svojom odlučnošću i principijelnošću znak, nadu, poruku: da Vam još uvijek možemo, smijemo i moramo vjerovati.

BiH je stavom svojih građana u protekla dva dana rekla šta misli i kako vjeruje domaćim političarima, ista ona BiH čiji građani konstantno svojim glasom izabiru ovakve predstavnike u vlasti, no u ova dva dana je i poručila kako im više ne vjeruje. Ne samo ovima što su sad trenutno na pozicijama, nego i onima koji su bili prije njih, a poruka je najviše upućena onima koji će doći poslije njih.

Pomozite gospodine Inzko, na to Vas obavezuje i pitanje, ne politike i diplomatije, već i Vaše časti i autorteta kao čovjeka, pomozite da ova država bar pokuša stati na svoje noge poslije 17 godina paralize.

Gospodine Inzko, ova država, koju javno hvalite, deklarišete je kao najljepšu, jeste država invalid, jeste teško oboljelo dijete od 17 godina, i ona treba svoj maticni broj, je li me razumijete? Učinite sve da joj pomognete. Tako ćete pomoći svim iskrenim, očajnim, obespravljenim i napaćenim ljudima koji u njoj žive, koji je vole i koji osim nje nemaju rezervne drzave.

Ako se u vojnoj bazi Wright Patterson u Daytonu, u saveznoj američkoj državi Ohio, potkraj 1995. godine moglo ”zavrtati rukama” gospodarima balkanskog krvoprolića, uz ucjenjivanje, zatvaranje i talačko pritezanje, Vi ste uz naklonost Medjunarodne zajednice u moći da inicirate sazivanje nove Međunarodne konferencije, koja u svom radnom naslovu, umjesto Daytonski sporazum za mir, može imati slijedeće riječi: SPORAZUM O STABILNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.

U nadi da će vas moje pismo zateći u dobrom raspoloženju i još boljem zdravlju, srdačno Vas pozdravljam i najtoplije zahvaljujem.

 

Nermin Bise

tačno.net
Autor/ica 7.6.2013. u 09:14