“Ozakoniti” izlazak na izbore

Igor Serdar
Autor 7.6.2017. u 15:04

Izdvajamo

  • Dakle, s obzirom da je topla voda izmišljena, s obzirom da je obavezno glasovanje u, recimo, Francuskoj ili Belgiji i u drugim zemljama za svakog građanina koji se želi deklarirati kao Francuz, Belgijanac……, zašto netko tko se busa u „hrvatska pleća“ ne bi jednom u četiri godine odšetao do biračkog mjesta. Zar biti građanin Republike Hrvatske nije dovoljan razlog da se izađe na biralište?

Povezani članci

“Ozakoniti” izlazak na izbore

Zar biti građanin Republike Hrvatske nije dovoljan razlog da se izađe na biralište?

Hrvatski Sabor upravo održava aktualni sat, a taj „aktualni sat“ nije završio iako je vrijeme ručku. To bi, otprilike, bila konstatacija koja možda vremenski slikovito opisuje ovu političku situaciju.

Kod nas u Hrvatskoj jedan sat može trajati od jutra do ručka i to je nama normalno. Čini se da je upravo zbog tog primjera sat rada radnika iznosi dva i pol eura, a EU plaća osam eura.

Čini se da zbog te činjenice liječnici i stručnjaci „migriraju“ prema EU. Novac čuda čini….

Izgleda također da nitko na Markovom Trgu nema problema s tim jer nitko to ne želi primijetiti. Bolja je situacija čak i u zagrebačkoj Skupštini gdje je „aktualni sat“ ipak samo jedan sat.

Ako i idemo na parlamentarne izbore – sve će biti isto. Mandat više ili manje, ali sve će biti isto. Na koji način onda oformiti Parlament, Vladu, Gradske Skupštine i brojne druge institucije, a da se ne ponavljamo i da ne idemo na izbore dva puta godišnje?

———————————————————————————————————————————–

Izlazak na izbore potrebno je „ozakoniti“. Kao i u mnogim drugim zemljama. Izbori su obavezni za sve.

Kada bi izbori bili obavezni za sve građane s pravom glasa i kad bi kazna za neizlazak bila samo 100 kuna, a za porezne obveznike 10% veći porez – sve bi se promijenilo:

  • oni koji ne plaćaju porez išli bi glasati jer im je 100 kuna puno….
  • a oni koji plaćaju porez ako nisu glasovali na izborima – plaćali bi 10% veći porez….

Na izglednim novim izborima – ma kada oni bili – rezultati bi vjerojatno bili malo pošteniji. Drugačiji.

Rezultati takvih izbora imali bi i legitimitet i legalitet, a onima koje to ne zanima 100 kuna bila bi prihvatljiva cijena neovisnosti. Na primjer – pješaci kad prelaze semafor na crveno – bez obzira koliko zarađuju plaćaju kaznu (najmanja je 300 kuna), a kad se biraju najvažniji ljudi u državi onda se besplatno to može izbjeći. Pa i nije baš pravedno. Nije niti logično. Ako nemaju za koga glasovati – neka nacrtaju Miki Mausa ili neka budu duhoviti – da se nasmijemo malo, ali neka glasuju….

S druge strane – ma koliko netko bio bogat – deset posto veći porez nitko baš ne voli platiti.

Dakle, s obzirom da je topla voda izmišljena, s obzirom da je obavezno glasovanje u, recimo, Francuskoj ili Belgiji i u drugim zemljama za svakog građanina koji se želi deklarirati kao Francuz, Belgijanac……, zašto netko tko se busa u „hrvatska pleća“ ne bi jednom u četiri godine odšetao do biračkog mjesta. Zar biti građanin Republike Hrvatske nije dovoljan razlog da se izađe na biralište?

Auto možemo registrirati, obnoviti osobnu kartu moramo, prijaviti se na burzu nakon gubitka posla moramo, svašta nešto – puno banalnije – moramo, a glasovati – ne moramo.

I imamo krizu nakon novih izbora sve će biti isto? E pa – neće biti isto ako ovo prihvatimo…

Postoje mišljenja da će sve i nakon novih izbora biti isto i da „samo trošimo novce bez veze“.

Eto, molim uvažene čitatelje da pokažu svoj stav. Like. Not like. Jednostavno riješenje.

Igor Serdar
Autor 7.6.2017. u 15:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija