Pada Vlada KS? Ostavke Pećanca, Petrovića i Radeljaša

Predrag Blagovčanin
Autor 25.4.2013. u 17:45

Pada Vlada KS? Ostavke Pećanca, Petrovića i Radeljaša

Ministar unutarnjih poslova Nermin Pećanac i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović jučer su najavili, a danas i zvanično podnijeli ostavke na te funkcije.

Kao razlozi ostavke navode se sukobi na relaciji SDU-SDA u vezi sa kadrovskom politikom u upravnim odborima javnih preduzeća i institucija u Kantonu Sarajevo.

Međutim na današnjoj sjednici ostavku je podnio i zastupnik BOSS-a Esad Radeljaš, a kao razloge naveo je upravo sukob sa Pećancem i zastupnicima SDU-a koje je optužio da u Upravnim odborima kantonalnih javnih preduzeća žele imati svoje ljude.

Situaciju u Vladi kantona Sarajevo  za naš portal prokomentarisao je zastupnik Naše stranke Peđa Kojović.

„Vlada je odlaskom ovih ministara, sasvim sigurno, izgubila neke od 18 potrebnih ruku. Činjenicu da su ponajbolji ministri u vladi smatrali da je ostavka bolja opcija od sprovođenja vladine politike vam jasno govori i o politikama vlade i o njihovoj čestitosti. Za razliku od njihovog ulaska u ovu vladu, odlazak ovih ministara je, barem meni, očekivan i razumljiv.“

Eventualnim odlaskom Radeljaša, Vlada KS Suada Zeljkovića izgubila bi potrebnu zastupničku većinu u Skupštini KS.

Kojović je prokomentarisao eventualni pad vlade Kantona Sarajevo.

„Ono što za sada održava tu vladu je rezultat različitog shvatanja pojma “ekspert” među opozicijom. Rješenje ovog političkog ringišpila, koji je Naša stranka iznijela i prilikom prethodne smjene vlade, važi i ovaj put; nestranački premijer i tehnokratska vlada s programom konsolidacije kantonalnog budžeta“,  naglasio  je Kojović.

Pećanac i Petrović funkcije će obavljati sve dok formalno ne budu razriješeni dužnosti.

Predrag Blagovčanin
Autor 25.4.2013. u 17:45