Papa Burduš i Moamer al-Asad

Predrag Lucić
Autor 12.9.2013. u 09:07

Papa Burduš i Moamer al-Asad

lustracija / Foto: REUTERS

Zašto je Mesićevo nastojanje da se sukob u Libiji riješi pregovorima dočekano na nož i prokazano kao »pokušaj spašavanja diktatora«, dok se papu Franju zbog istovjetnih nastojanja u Siriji i neskrivenih kontakata s Asadovim režimom proglašava »tvorcem najvećeg mirovnog pothvata u povijesti čovječanstva«?

Piše: Predrag Lucić, Novi list

 – Šta misliš, trafikant, hoće li Obama dobit potporu Kongresa za napad na Siriju?

– Ma baš njega bole i Bush i Nobel hoće li ga podržat Kongres! Važno da mu je Hrvatska obećala potporu, premda je od Svoje Naše još nije ni zatražio.

– A kako ti znaš da mu je Hrvatska išta obećala?

– Evo piše ti u Jutarnjem listu: »Ako dođe do napada, otvorit ćemo zračni prostor, ali moram reći da do sada nismo dobili takav zahtjev«, eksplicitno je potvrdio »visoki izvor« s kojim je novinar Jutarnjeg Robert Bajruši razgovarao u ponedjeljak oko podneva.

– A onda je opalio grički top, pa se Obama dodatno osokolio… Ne pričaj gluposti, trafikant! Pratiš li ti uopće vijesti? Jesi li čuo da i Obama odustaje od napada pod uvjetom da sirijske vlasti prihvate ruski prijedlog i svoje kemijsko oružje doista stave pod kontrolu međunarodne zajednice?

– Pa šta onda? Obama je zaprimio poruku iz Zagreba, pa zna da – ako mu se ipak prohtije napucat Siriju iz zraka – može računat na naše slobodno nebo, a vjerojatno i na naše more…

– Zašto more?! Nije valjda taj »visoki izvor« sa Zrinjevca spominjao i otvaranje morskog prostora…

 – Nije, ali zar misliš da bi se itko sa Zrinjevca, iz Banskih dvora ili s Pantovčaka usprotivio ako bi Ameri bili tako ljubazni da baš u Jadran iskrcaju neispaljene projektile i tako ga dodatno obogate osiromašenim uranom?!

– E, baš će ih teglit od Levanta do Jadrana! Katkad se ne mogu načudit kakve si sve pizdarije u stanju izvalit! Ti bi se zapravo trebao kandidirat za Stipu Mesića, budući da je i on odustao od kandidature za samoga sebe…

– Ne kužim o čemu govoriš.

 – A ti kao ne znaš da je puštena priča kako se Mesić namjerava i po treći put kandidirat za predsjednika Republike Hrvatske?

 – Kako se može kandidirat ako je ispucao ustavni maksimum od dva mandata?!

– Govoriš kao da si zaposlen u Uredu bivšeg predsjednika. I otamo su odgovorili da je to »neviđena glupost«, jer da je Mesić »pri zdravoj pameti, za razliku od onih koji to šire«, te da on »o tome ne razmišlja, niti bi se mogao kandidirati sve kad bi i htio jer je to ustavno nemoguće«.

– Pa jasno da je nemoguće!

 – Ali je moguće – tako barem tvrdi Romano Bolković koji je i lansirao priču o Mesićevoj kandidaturi – da »Sabor donese odluku o izboru predsjednika države u parlamentu« ili da se »u promjene Ustava uđe iz nekog drugog razloga«, jer se ovdje Ustav mijenja kako se kome prohtije…

– Dobro da još nitko nije objavio ekskluzivnu vijest da će se Mesić kandidirat za papu…

– Šta da?

– Pa da. A zašto bi to bilo nemoguće?! Valjda znaš da za papu može bit izabran svaki odrasli katolik muškog spola…

– A i ti valjda znaš da Mesića češće uspoređuju sa Sotonom nego sa smjernim katolikom!

– Čudi me kako po toj logici i papu Franju nisu proglasili Sotonom.

– Roštiljali te u paklu akobogda, stoko jedna bezbožna! Šta to govoriš?!

 – A šta se ti toliko pališ, dobri kršćanine?! Pa zar i papa Franjo ne radi isto što je radio i Mesić?

 – U ime Oca i Sina…

– Krsti se ti, krsti! Jesi li se tako krstio kad se papa Franjo usprotivio najavljenoj vojnoj intervenciji u Siriji? Jesi li se krstio dok je govorio kako »uvijek ostaje dvojba da li je ovo s ove ili one strane zaista rat ili je to trgovački rat za prodati oružje ili da se poveća njegova ilegalna prodaja«?

– Pa po čemu je to nalik ičemu što je govorio Mesić?

 – A ti se ne sjećaš da je Mesić za vrijeme NATO–ovih udara na Libiju govorio kako je ta vojna intervencija besmislena, kako to »nema veze sa zonom zabrane letenja« i kako je tu »očito riječ o nečem drugom«, o »nečemu što se odvija u skladu s drugim scenarijem«? I ne sjećaš se da je rekao kako »ne bi bilo dobro da se rezolucija Vijeća sigurnosti koristi kao pokriće za fizičko likvidiranje Gadafija«?

– Mesić je tu branio svog dragog prijatelja Moamera. Jebote, posljednji na svijetu je ostao uz njega, blamirao je i sebe i Hrvatsku prenoseći Gadafijeve poruke kada ih više nitko nije htio slušat!

– Po tome ispada da je i papa blamirao i sebe i Svetu Stolicu kada je telefonski razgovarao s Bašarom al-Asadom zagovarajući pregovore i mirno rješenje sukoba!

– To nije istina! To su izmislile argentinske novine i Vatikan je to demantirao!

– Ali nije demantirao da održava intenzivne diplomatske kontakte s režimom u Damasku, vjerojatno puno intenzivnije nego što ih je Mesić održavao s Gadafijem. Pa ti sad meni objasni zašto je Mesićevo nastojanje da se sukob u Libiji riješi pregovorima i da se izbjegne masovna ubijačina i razaranje dočekano na nož i prokazano kao »pokušaj spašavanja diktatora«, dok se papu zbog istovjetnih nastojanja u Siriji i neskrivenih kontakata s Asadovim režimom proglašava »tvorcem najvećeg mirovnog pothvata u povijesti čovječanstva«!

 – A šta bi ti htio? Da i papi skandiraju »Franjo, Cigane!«? Ili da gangaju »Gospe Sinjska, majko svih matera, uzmi Franju, vrati Ratzingera!«?

Predrag Lucić
Autor 12.9.2013. u 09:07