Pardon, koja je razlika?

Ivana Kunc
Autor 10.1.2023. u 17:27

Izdvajamo

  • Uzor u radu instituta biti će jednostavnost provedbenih akata subjekata financiranih posredstvom javne uprave na svim nivoima vlasti u RH. Po uzoru na novu viziju naše najveće i najdraže zajednice. Ostalo ih troje istih u Vladi. Postojanih u metropoli je isto troje. Očito se i crkvu pita možemo li funkcionirati ako je Zagreb naš? Država je članica EU, Zagreb je glavni grad države. Tele vizija daleko vidnica razvidno razvodnjeno rečeno učinjeno.

Povezani članci

Pardon, koja je razlika?

Da, na žalost nema nam sreće. Pogotovo s vladom i upravom. I s lokalnom upravom! Ni struke, ni znanja, ni pameti, a viziju – tu znakovitu riječ (pre)dubokog značenja za površne – okupirali su neiskusni, ali zato nadobudni. Uzaludnici. Egotripaši. Frikovi. S posebnim zadacima. Udaviše nas i početnici.

O početnicima je riječ i smisao… Smisliti većini prihvatljivu viziju nije lako.

Nije lako niti smisliti neku vrstu kvazi-vizije koja na dulje staze može držati vodu. Također vraški zahtjevan posao. Kvaka 22 postoji i za viziju. Mora imati većini prihvatljiv sadržaj…, težak i sveobuhvatan posao…, btw smisliti kvazi-viziju koja će držati vodu na dulje vrijeme je, ipak teško moguća misija…

I sad, kad netko smisli nedovoljno razrađenu ideju o funkcioniranju sustava, a sve se to odvija pred kamerama i ide „na televiziji“ nije teško zaključiti da se tako nešto može usuditi samo netko tko (u stvari) ne zna kako sve to funkcionira.

Eto to je naša situacija.

Na primjer naš Premijer Plenković opisno značajnim likovima ukazuje povjerenje da budu ministri. On je siguran, vjeruje, mi smo skeptični ali se nadamo, i, kad ne ide, a stvarno ne ide – ministar odlazi.

Izbornik Dalić pozove igrače u reprezentaciju, ali neki igraju, neki manje, neki moraju i otići…

Kad neka emisija nema gledanost niti neku težinu u svom smislu – skidaju je…

Kad to gledamo na ekranu slika i ton u tehničkom smislu su jasni, a  taj sadržaj može biti nekome prihvatljiv, drugome ne, ali televizija je egzaktna percepcija.

Baš kao i vizija. Tele i vizija znače različito od jedne riječi. Televizija. A ako nije ok skidaju i tele i viziju i emitiraju nešto drugo… A što onda emitiraju?

Kod naslikavanja bivšeg gradonačelnika i današnjeg gradonačelnika Tomaševića jasno vidimo razliku. Njegovu viziju u slici i tonu smo gledali 20 godina, a njegovu viziju gledamo 20 mjeseci…. Zagreb je naš! Možemo. Skidamo Bandićevce? Stavljamo naše u Zagreb i možemo staviti i skinuti koga god…

Slažemo se s početkom. Ali, još uvijek je početak. Iako, dolazi novi početak. „Možemo“ treba hodati u korak s državom da možemo Zagreb učiniti našim, da moderno i bolje od bivših uspostavimo novu viziju. Nova vizija? Televizija?

Nova vizija je da treba razmontirati staru vlast. Bandićevu. To znamo…Razmontirana je stara vlast. Došla nam je nova vlast. Kako funkcionira nova vlast? Slično kao i stara, samo ima novu viziju. Koja je nova vizija? Razmontirati i uspostaviti novu viziju? Kad? Kakvu viziju? Tele viziju? Da. Tele.

Dugo vremena u zagrebačkom vremenu ista vizija u kojoj primus inter pares T.T. i njegovi zamjenici strpljivo, marljivo i gorljivo već gotovo dvije godine „razmontiravaju“ dugogodišnju nepotističku i autokratsku bivšu vlast. Slažemo se svi. Sad je razmontirano? I što sad? Novo što? Vizija? Uspostava. Čega?

Njega. Nje. Njegovih. Njezinih. Partnerovih. Zaslužnih. Pardon, koja je razlika?

Postoje likovi koji su sjajni sportaši, ekonomisti, znanstvenici, akademici ili jednostavniji likovi kao briljantni kuhari, pekari ili mehaničari, vozači…, a kamera ih baš „ne voli“, ali, oni su vrsni ljudi svoje struke. Znaju što i kako.

Postoje likovi koji znaju što ne vole, što ne žele, što je njima neprihvatljivo. Pitanje glasi: što ti isti likovi rade da sve nevaljale stvari naprave da valjaju?

Sad znamo i odgovor: pokušavaju popraviti stvari…, zdušno i stvarno… Pokušavaju. Što? Pokušavaju. Čekaj, što rade ljudi? Pa, pokušavaju. Je li ovo neka zajebancija, neka nova žičara, nova obnova Zagreba, je li stvarno rečeno da je mali sloba iz do dikova zavij čaja da i njega popušimo…ko pametnoga?

Možete vi pokušavati, možemo vas mi podržavati u vašim pokušavanjima, ali pitamo se koliko dugo vi možete i koliko dugo mi možemo to raditi? Sve četiri godine? Dvije godine ste u pokušaju popravljanja i razmontirali ste (navodno) „hobotnicu nepotizma“. Uspostavljate svoju viziju gradske vlasti. Kako izgleda?

Stavili ste stručne ljude na ključne pozicije i upravljate moćno, brzo i učinkovito? Zagreb grabi naprijed, sve je veće, bolje, jače, pametnije?

Mnogima se činilo da ste moćni, mladi, stručni, da imate znanje i viziju u usporedbi s ponuđenim kandidatima i mnogi su uvjereni da ste na dobrom putu s dobrim namjerama….

Dvadeset mjeseci nemate prepreka u uspostavljanju svoje vizije. Pitanje glasi možete li vi nakon micanja svih kvarnih, nepodobnih i zatucanih „njegovih“ slijepih sljedbenika s komotnom većinom u Skupštini popraviti bilo koju cjelovitu ideju? Rasturili ste jedan loš, nepravedan i kriminalan sustav. Leš zapravo. Uspostavili ste vaš „možemo“ sustav. To je ta vaša vizija? Tako izgleda, tako radi i tako će funkcionirati rješavanje problema u metropoli?

Sustav platforme „Možemo“ u koju je upala i platforma „Zagreb je naš“ je sustav u kojem je primarna egida poštenje, pravednost, struka, znanje i idejna sukladnost s vizijom platforme Možemo. Tako je napisano u programu za koji je u Zagrebu glasalo nešto manje od 200 000 ljudi.

Eto, uskoro ćemo (za sljedeće izbore) nekoliko mojih zagrebačkih prijateljica i nekoliko pripadnika redarske službe uz pomoć velikih zagrebačkih privatnih tvrtki i nekoliko državnih institucija osnivati platformu „U nadi je spas“ čija će vizija biti dvojaka: jačanje učinkovitosti velikih sustava pod broj jedan i pod broj dva sprječavanje pogrešaka visoko pozicioniranih pripadnika vlasti, oporbe i posebno operativaca s boravištem ili prebivalištem u gradu Zagrebu.

Ovu novu platformu osnovat ćemo kao udrugu, a naziv će biti „Institut ekološke učinkovitosti zelenih i socijalnih politika“. Bavit ćemo se isključivo novom vizijom koju se može opisati u dvije riječi: učinkovitost i efikasnost.

Uzor u radu instituta bit će jednostavnost provedbenih akata subjekata financiranih posredstvom javne uprave na svim nivoima vlasti u RH. Po uzoru na novu viziju naše najveće i najdraže zajednice. Ostalo ih troje istih u Vladi. Postojanih u metropoli je isto troje. Očito se i crkvu pita možemo li funkcionirati ako je Zagreb naš? Država je članica EU, Zagreb je glavni grad države. Tele vizija daleko vidnica razvidno razvodnjeno rečeno učinjeno.

Ivana Kunc
Autor 10.1.2023. u 17:27