Parlament BiH smijenio ministre iz redova SDA

Autor 22.10.2012. u 17:36

Parlament BiH smijenio ministre iz redova SDA

Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović smijenjeni su u ponedjeljak na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime je potvrđena ranija odluka Predstavničkog doma.

Za smjenu je glasalo osam, a sedam delegata je bilo protiv. Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda je, na inicijativu SDP-a, 25. juna dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH odluku o smjeni Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića.  

Tok rasprave Doma naroda državnog parlamenta o smjeni dva ministra i jednog zamjenika ministra iz SDA u Vijeću ministara BiH nije dao naslutiti kakav će biti rezultat. U svojoj diskusiji Dragan Čović poslao je, kako se činilo, poruku podrške SDA, te upozorenje SDP BiH.

„Oni koji danas još uvijek vjeruju da mogu brutalno izigrati volju hrvatskog naroda imenujući kojekakve osobe u izvršnu vlast na federalnoj razini, ja mislim da idu krivim putem. Ma šta oni spašavali za sebe, ako uništavaju poruku koja dolazi od hrvatskog naroda, bojim se da mi teško možemo zajednički raditi na zajedničkim projektima i naredne dvije godine kako bismo stabilizirali odnose u BiH. E, u tom duhu ćemo se mi ponašati i na današnjem ovom našem okupljanju ovdje“, rekao je Čović.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, iznio je stav kako je ova stranka pokazala spremnost da riješi sva bitna pitanja u zemlji, te da nije bilo primjedbi na rad ministara čija se smjena traži. Također je kazao kako je na posljednjim izborima SDA pokazala kako je najjača stranka, te da nije dobro poslati ih u opoziciju. Također je uslijedio i odgovor Čoviću u vezi buduće uspostave vlasti:

Sulejman Tihić

„Nema nijednoga Hrvata iz SDA ni u Domu naroda jer mi smo smatrali da smo mi, bez obzira koliko smo otvoreni i jesmo otvoreni za predstavnike drugih naroda, da ipak te pozicije treba da pripadaju onome ko ima taj legitimitet. Drugi su to pokušavali i zbog toga smo imali te probleme. Ja mislim da sam na ovaj način i odgovorio na određena pitanja koja je gospodin Čović ovdje postavio. I ja želim da u tom pravcu radimo. I kad je u pitanju MAP, ove koordinacije koje trebamo stvoriti, i kad je u pitanju provođenje presude Sejdić-Finci. To možemo raditi ako smo dio parlamentarne većine, ako su naši ministri u Vijeću ministara –  samim tim imamo i odgovornosti.“    

Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma, iznio je zapažanje kako je tok rasprave krenuo u pravcu suprotnom od onog zbog čega je smjena i tražena.

„Ako sudimo ovdje o nekoj stranci, ja zaista ne znam šta bih ja sada ovdje odlučivao. A to je, da li je takva kakva jeste SDA iznevjerila, prevarila, napravila ozbiljan faul na najozbiljnijem političkom pitanju koje je vezano za jednu politiku jednog Savjeta ministara, onda je SDA sama, i pored brojnih molbi upućenih i s ove govornice i sa vaših mjesta, a i sa mnogih drugih mjesta, odlučila da ne glasa za budžet i time da kaže da nije dio te većine“, izjavio je Tadić.

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja, tijesnom većinom, osam za i sedam protiv, izglasana je smjena:

„Konstatujem da je potvrđena odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara i da su ministri iz reda SDA razriješeni pozicija.“  

Protiv smjene bili su delegati SNSD-a, DNS-a, SDA i HSP-a, dok su za za smjenu bila oba HDZ-a, SDP, PDP i SDS.

Smjenu je 25. juna predložio predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, a povod je bilo protivljenje SDA usvajanju državnog budžeta za ovu godinu u predloženom obimu od strane tadašnje vladajuće šestorke.

Slobodna Evropa

Tagovi:
Autor 22.10.2012. u 17:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija