PISMO IZ BEOGRADA: SRBIJANKE SE TRESU OD BUREK.COM

Autor 1.9.2012. u 10:04

PISMO IZ BEOGRADA: SRBIJANKE SE TRESU OD BUREK.COM

Srbi vjeruju da će im članstvo u EU donijeti bolji život, a europskim vrjednostima nisu baš oduševljeni

Srpski živalj, koji svakim danom postaje sve siromašniji kao crkveni miš, od nove vlade, koja priprema nacrt za izlazak iz krize, ne očekuke čudesna rješenja. Nova vlast će se najvjerojatnije, nakon isprobanog scenarija, još više zadužiti i prebaciti krivicu za sve probleme na prethodnu vladu. U očekivanju boljeg sutra obični smrtnici tako radije pasu radoznalost na internet forumu Burek.com, koji otkriva gole zadnjice i međunožje žrtava ženskog spola, koje ništa ni ne slute.

Iako nova vlada nije potpuno bez ideja o tome kako prevazići krizu, više se oslanja na pozitivna iskustva prethodnika, jer su državljani već navikli da svaka vlada za neuspjehe optužuje prethodnu vlast. U krajnjem slučaju može teret krize prebaciti na leđa državljana, kojih je, konačno – daleko više nego je članova vlade. Srbijanski premijer Ivica Dačić, kojem je u obostranu korist čestitao  i premijer Janez Janša, vratio je bicikl Riju Asadžiju, koji je bio na putu oko svijeta. Bez obzira na činjenicu da su Japancu bicikl ukrali u Beogradu, malo je vjerojatno da će Dačić sve manje izbježno zadiranje u penzije i plaće, tako kao i krađu bicikla, kojeg je policija predano tražila po cijeloj državi, razglasiti za sramotu Srbije.

Prema podacima europskog statističnog ureda Eurostat bruto domaći proizvod (BDP) na stanovnika u Srbiji u odnosu na kupovnu moć prošle godine iznosio je 35 % od prosjeka EU.  BDP Srbije se našao na repu EU, dok je ukupni javni dug na kraju ovogodišnjeg prvog tromjesječja iznosio već 24,1 milijarde eura ili 77,6 % BDP. Vanjska zaduženost već sada prevazilazi mogućnosti Srbije da finansira dugove. Država je došla do svježih sredstava prodajom državnih obveznica po kamatnoj stopi od 14,5%. Iako je time vrlo značajno prevazišla psihološku granicu od 7%, nova vlast si očito ne razbija glavu činjenicom da je zaduživanje iznad te granice u pravilu za državu neizdrživo.

Vladino željezo u vatri je i novi model fiće

Srbijanski premijer ne krije da se neće moći bez zatezanja kaiša i jedna od posljedica toga će biti da će do kraja godine u državnoj upravi bez posla ostati tri hiljade ljudi. Uprkos tome je obećao da vlada neće snižavati plaće ni penzije. U skladu sa tim konceptom je naglasio da treba, ako ljudima ne mogu isplaćivati plaće, osigurati pravičniju raspodjelu siromaštva. Nedavno je novi srbijanski ministar za finansije i gospodarstvo Mlađan Dinkić upravo zato za svog savjetnika za poboljšanje rada srbijanske poreske uprave angažirao Ivana Simiča, koji je 2006-2008. bio generalni direktor poreske uprave Republike Slovenije.

U tom svjetlu ni ne iznenađuje što vlada razmišlja o prodaji Telekoma Srbije, čija je vrijednost procijenjena između 1,9 i 3 milijarde eura. Srbija je još 2010. pokušala naći kupca za telekomunikacijskog opratera, ali nije bila uspješna, jer bi za njega htjela iskamčiti 2,5 milijarde eura. Vladin adut je i izvoz novog fiata 500L. Prva pošiljka od 206 vozila, koja je krenula na put srbijanskom željeznicom uz pratnju policije,  prema očekivanjima je 26. avgusta u crnogorskoj luci Bar. Iako su u poduzeću Fiat Automobili Srbija planirali da će fiću početi prodavati već ove godine, neće si razbijati glavu ako na tržištu bude tek 2013., jer je i bio zamišljen kao oldtimer.

Internet forum Burek po vrućim tragovima

Istraživanja javnog mnijenja vladinog ureda za pridruživanje Europskoj uniji su pokazala da ulazak Srbije u EU podržava 49 %, a protiv je 25 % državljana. Većina srbijanskog življa još misli da će EU riješiti sve probleme, a neće se tek tako lako odlučiti za prijem novih članica u porodicu europskih naroda. Srbi računaju na ljepšu budućnost mladih generacija, veće mogućnosti za zapošljavanje i na slobodu kretanja unutar granica EU, a ne briga ih baš puno za usvajanje europskih vrijednosti. Najvjerojatnije zato je i Burek.com najposjećeniji domaći internet forum u Srbiji.

Posjetitelji na stranice foruma neometano kače fotografije ženskih zadnjica i intimnih dijelova tijela, koje su fotografirali ili snimili tajno u javnom prometu, u svlačionicama javnih kupališta i u javnim klozetima. Najomiljenije mete su liječnice i medicinske sestre, a žrtve su, zbog rupa u zakonodavstvu, potpuno nemoćne. Voajeri dolaze do vrućeg gradiva i kroz ključaonice privatnih stanova i uz  pomoć dalekozora. Mete su čak i maloljetnice, a kao vrhunac svega korisnici foruma otkrivaju i njihov identitet. A kad bi pogođene žene bile i informirane šta je sve seksualni napad i seksualno uznemiravanje, ne bi im puno mogao pomoći ni zakon za zaštitu osobnih podataka.

Sudeći prema forumu Burek.com, koji sam sebe predstavlja kao uspješan primjer internet poduzetništva, Srbijanke nisu sigurne nigdje. Posebno tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal, koje je nadležno za kazneno gonjenje, ima svezane ruke, jer kazneni zakon predviđa da je gonjenje takvih kaznenih djela moguće samo na temelju osobne tužbe žrtve. Nemoćan je i informacijski ovlaštenik, jer je traženje počinitelja kaznivog djela jednako traženju igle u plastu sijena. Generalni direktor foruma Ivan Minić kaže da su svi korisnici obaviješteni o tome, administratori sprječavaju prije svega objavljivanje uvrjedljivih sadržaja. Pogođene žene moraju, ako žele uložiti tužbu, u njoj navesti kako ime fotografa, tako i ime nepoznate osobe, koja je fotografiju objavila na forumu. Ako nema tužitelja, nema ni sudije…

 

NeDelo, 26.08.2012.

Odabrala i sa slovenačkog prevela Nada Zdravič

 


Autor 1.9.2012. u 10:04