Plenumi i protesti širom BiH

tačno.net
Autor 13.2.2014. u 17:32

Plenumi i protesti širom BiH

Foto. Š.G.

Gordana Sandić-Hadžihasanović i Dženana Karabegović, RSE

U BiH su i u četvrtak održani protesti nezadovoljnih građana. Broj gradova u kojim se protestuje sve je veći a proširuju se i zahtijevi predstavnicima vlasti. Više od 35 svjetskih intelektualaca u otvorenom pismu podržalo je proteste u BiH.

Oko 300 građana Sarajeva okupilo se u podne ispred zgrade Predsjedništva, a policija je od njih zatražila da ne blokiraju glavnu saobraćajnicu. Uprkos tome, demonstranti su zaustavili saobraćaj:

„Mislim da je ovom našem narodu preko glave svega, zaista svega. Strah me je samo da ne bude tresla se gora rodio se miš. Političari govore svoje. Sve je isto, apsolutno se ništa ne mijenja. Ponavljam, strah me da od svega ovoga zaista ništa neće biti.“

Danas su protest održali i građani Tuzle. Njih oko stotinu se okupilo ispred zgrade Kantonalne vlade, a među njima su i radnici hotela Tuzla, koji su zatražili da se ispita privatizacija tog objekta:

„Ova situacija je od onog momenta kada su krenule privatizacije firmi. Mi smo jedna od firmi za koju je u ono vrijeme pozitivno odrađena privatizacija,  međutim, ispostavilo se da je to sasvim lažno.“

U Zenici su protesti održani od 15 do 17 sati. Oko 300 građana učestvovalo je u protestnoj šetnji ulicama grada do zgrade zeničke opštine. U 17 sati počeo je prvi sastanak Plenuma građana koji traže formiranje nove vlade ZDK-a:

„Ne radimo 11 godina. Ja i moja porodica živimo od 17 maraka. Dva sina imam na birou, nemam od čega da živim. Ja hoću samo promjene, hoću da ovaj narod živi pošteno – i da nas vode pošteni ljudi.“

Protest građana je održan i u Mostaru. Njih oko 200 je protestovalo na Španskom trgu, a u 17 sati je počeo sastanak Plenuma građana:

„Mi smo grupa ljudi koja razmišlja slobodno, bez ikakvog uticaja bilo koje političke partije – da jasno odredimo zahtjeve građana i onda da idemo dalje.“

„Sad je cijela zemlja ujedinjena i zajedno možemo definitivno smijeniti lopove na vlasti.“

Plenum je održan u velikoj sali OKC Abrašević sa oko četiri stotine prisutnih građana. Prisutni su donijeli odluku da formiraju Plenum građana i građanki Mostara.
Tokom plenuma usvojeni su sljedeći zahtjevi:
Smjena Vlade HNK/HNŽ
Ukidanje finaciranja političkih stranaka iz proračuna
Revizija privatizacije
Utvrđivanje porijekla imovine
Usvajanje Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine na nivou FBIH
Izmjena izbornog zakona, donošenje novog Statuta grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora
Ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plata sa prosječnim radničkim plaćama
Formiranje odbora za normalizaciju stanja u gradu Mostaru
Donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica sa djecom na nivou HNK/HNŽ
Ukidanje zastare za krivična djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije
Građani i građanke Mostara su glasnjem izabrali i Koordinacioni odbor Plenuma građana, koji će direktno raditi na realizaciji usvojenih zaključaka i kontaktirati sa svim nadležnim institucijama, a u koj su ušli:
Zdenko Bubaš, Frančeska Bojčić, Zdravko Puvača, Denis Pajić, Muharem Hindić, Amer Bahtijar, Nadir Frlj, Feđa Fajić, Rešid Babović, Sandro Rozić, Karlo Grabovac.

Ispred zgrade Opštine građani Čelića tražili su ostavku opštinskog načelnika i vijećnika. Kao razloge su naveli neispunjavanje predizbornih obećanja, korupciju, prezaduženost, propast privrede, nemogućnost plasmana vlastitih proizvoda i nezaposlenost. No opštinski načelnik Sead Muminović u razgovoru sa delegacijom građana je rekao da ostavku neće dati.

Nastavljaju da stižu brojne reakcije iz svijeta na masovne proteste u BiH.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog nasilja i uništavanja imovine tokom masovnih protesta u Bosni i Hercegovini. “Blisko pratim situaciju u BiH“, izjavio je Ban za Anadolu Agency (AA), na ručku koji je održan za članove Udruženja UN-ovih reportera.

“Zabrinut sam zbog onoga što se dešava. BiH je jedno područje, u kojem etnički različiti predstavnici vlasti nisu uspjeli formirati ujedinjenu vladu“, rekao je generalni sekretar Svjetske organizacije.

Bivši čelnik Liberalnih demokrata i visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Paddy Ashdown u ekskluzivnom intervjuu za CNN izjavio je, u vezi sa posljednjim dešavanjima u BiH, da su pripadnici svih naroda u zemlji “ustali protiv korumpiranih političara”.

Više od 35 svjetskih intelektualaca u otvorenom pismu, podržalo je proteste u Bosni i Hercegovini.

“Na sličan način kao što su to uradili građani na trgu Tahrir, u parku Zuccotti, Taksimu ili Syntagmi, bosanski demonstranti pokazali su hrabrost da idu izvan svih institucionalnih prepreka i ograničenja koja vlade širom svijeta nameću svojim građanima, izašavši na ulice i usprotivivši se sistemu izrabljivanja, nepravdi i nejednakosti koja je služila isključivo samo maloj političkoj, ekonomskoj i finansijskoj eliti”, navodi se u ovom pismu.

tačno.net
Autor 13.2.2014. u 17:32