Počeli protesti u Banjoj Luci: “Uključite mozak, isključite RTRS”

tačno.net
Autor/ica 12.6.2013. u 10:53

Počeli protesti u Banjoj Luci: “Uključite mozak, isključite RTRS”

Foto. Anadolija

 

Na proteste su došli studenti s Pala, koji su kao i penzioneri, nezaposleni, demobilisani borci pozdravljeni aplauzima, dok je zvižducima popraćeno ime Milorada Dodika, Ranke Mišić, Pantelije Ćurguza…

Na transparentima piše: “Muka nas je natjerala”, “Hiljadu umova, jedna borba”, “Rat je prošao, mi još u bunkeru”, “Znamo šta je odgovornost, a vi?”….

Studenati su krenuli od univerzitetskog kampusa da bi se pridružili grupi studenata ispred prvog paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla”, a potom su zajedno pošli ka zgradi Vlade Republike Srpske. Na protestima učestvuje nekoliko hiljada ljudi.

Organizatori protesta pozvali su učesnike na primjereno i dostojanstveno ponašanje

Više stotina banjalučkih studenata i građana okupilo se danas na protestima u tom gradu, prenosi Anadolija.

Nakon Sarajeva, protesti se tako šire i na druge bosanskohercegovačke gradove, a građani traže bolje uvjete života.

Studenti Univerziteta iz Banje Luke krenuli su iz Kampusa Univerziteta u protestnu šetnji kao što je to ranije bilo najavljeno.

Oni nose transparente “Uključite mozak, isključite RTRS”, “Kada ćemo, ako nećemo sada”, “Ko će, ako nećemo mi”, “Smeta im što studiram”…

Reporter agencije Anadolije javlja da se protestima spontano pridružuju i brojni građani. Tu su i poznati Banjalučani, ekonomistica Svetlana Cenić, novinarka i aktivistica Tanja Topić, analitičar Damir Miljević…

Dio studenata ostao je ispred Studentskog centra, te će se zajedno sa onima koji su krenuli iz Kampusa Univerziteta ujediniti u centru Banje Luke. I banjalučki aktivisti “Šetački”, također, su krenuli iz pravca Starog hrasta, te će se ujediniti sa studentima i građanima.

Skup osiguravaju jake snage policije. Prema nepotvrđenim informacijama, Centru javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka u pomoć su danas stigle kolege iz drugih gradova Republike Srpske (RS).

Za sada, protesti se odvijaju bez incidenata.

Policija je, podsjetimo, jučer donijela odluka da zabrani proteste studenata. Nakon izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika da studenti, iako su ispolitizirani, imaju pravo da mirno protestiraju, dato je prešutno ”zeleno svjetlo” da skup može biti održan.

Zabranu protesta visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko usporedio je sinoć sa postupcima režima u Sjevernoj Koreji.

Inače, studenti traže izgradnju četvrtog paviljona u Kampsusu, smanjenje cijena studiranja i mastera, izražavaju podršku porodici Vulić, traže hitno rješavanje pitanja hotela Krajina, gdje bi trebali biti smješteni studenti, te korjenite promjene u društvu, otvorenu borbu protiv kriminala, korupcije i nepotizma, te smjenu ministra Gorana Mutabdžije.

 

tačno.net
Autor/ica 12.6.2013. u 10:53