Počeo sastanak političkih lidera iz BiH s Füleom

tačno.net
Autor 1.10.2013. u 09:05

Počeo sastanak političkih lidera iz BiH s Füleom

Foto: Anadolija

Predstavnici Evropske komisije i politički lideri Bosne i Hercegovine će u danas u Briselu održati treći ciklus dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja. Sastankom će predsjedavati Komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Füle, a pozvani su svi politički lideri, kao i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Sastanku, koji je počeo oko 9,40 sati jutros, prisustvuju evropski komesar za proširenje Štefan Fule, šefica Odjela za BiH unutar Direkcije Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen dok sa bh strane prisustvuju lideri HDZBiH Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik, SDP Zlatko Lagumdžija, HDZ1990 Martin Raguž, SDS Mladen Bosić, dok SDA predstavlja zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, a umjesto lidera SBB-a predsjednik GO SBB Fehim Škaljić. Sastanku prisustvuju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić.

Cilj sastanka je rješenje tri hitna pitanja vezana za proces pristupanja Bosne i Hercegovine: provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci, uspostava mehanizma koordinacije o pitanjima Evropske unije i usklađivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremeni sporazum u kontekstu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Prvi ciklus je održan u junu 2012. u Briselu, a drugi u novembru 2012 u Sarajevu – saopćeno je iz Ureda komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Fülea.

Kako je u svojoj poruci pred ovaj sastanak istakao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, Bosna i Hercegovina je izgubila previše vremena, dok je ostatak regiona napredovao ka Evropskoj uniji.

Govoreći o predstojećem sastanku, Sorensen je kazao da su lideri ti koji moraju reći kako namjeravaju ukinuti diskriminaciju u izboru za Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

U svojim izjavama proteklih dana, lideri bh. stranaka izrazili su različita očekivanja od ovog susreta.

Čelnici dvije najjače političke stranke s hrvatskim predznakom – HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Martin Raguž, otišli su na sastanak u Brisel s optimizmom, ali su upozorili kako bi evropski put BiH mogao biti zamrznut na duže vrijeme ako se ne napravi pomak u pregovorima o provedbi presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je u subotu u Mostaru, nakon sjednice Glavnog odbora SDPBiH, kako je potrebna veća uključenost Evropske unije u cijeli proces provedbe presude Sejdić – Finci. –

On je izrazio sumnju da će se u Briselu postići bilo kakav dogovor oko provođenja presude.

Nešto prije toga, po povratku iz New Yorka gdje je učestvovao u radu Generalne skupštine UN-a, Lagumdžija je kazao da je u razgovoru s dužnosnicima Evropske unije prepoznao kritičnu masu spremnosti da EU uspostavi veću količinu liderstva u BiH.

Zbog naglog pogoršanja zdravlja člana najuže porodice, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić neće moći putovati na sastanak u Briselu. Delegaciju SBB-a predvodit će potpredsjednik stranke Mirsad Đonlagić. Inače, Fahrudin Radončić je u ponedjeljak, umjesto predviđenog susreta u Mostaru, imao polusatni telefonski razgovor sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je ponovo istakao da HDZBiH i SDA, nemaju potpuno definirani tekstualni prijedlog za provedbu presude „Sejdić i Finci“, koji bi se mogao dati na uvid SBB-u.

Sastanak predstavnika političkih stranaka iz BiH sa evropskim komesarom Štefanom Fuleom u Briselu jedan je u nizu pokušaja da se izađe iz ovog našeg bosanskog ćorsokaka – kazao je generalni sekretar SDA Amir Zukić. On je naglasio da se SDA u pripremama za sastanak u Briselu potrudila i izašla s konstruktivnim prijedlogom implementacije presude Sejdić-Finci, te u tom cilju organizirala sastanke.

Komentirajući dogovor HDZBiH i SDA, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović kazao je za Fenu da je „taj model apsolutno prihvatljiv“. –

Studija koja je objavljena u BiH 2011. godine je predviđavala takav model – da Federacija BiH bude jedno izborno područje i da ima dvije izborne jedinice. To bi bilo veoma dobro jer bi smanjilo ukupne tenzije koje su često vezane van suštine presude, ali su suštinske za povjerenje unutar BiH između konstitutivnih naroda i građana – kaže Prodanović.

SLobodna Evropa, AA

tačno.net
Autor 1.10.2013. u 09:05