Podrška Zahtjevu za život i dostojanstvo stiže iz Unsko-sanskog kantona

tačno.net
Autor 13.4.2021. u 14:26

Podrška Zahtjevu za život i dostojanstvo stiže iz Unsko-sanskog kantona

Foto: Samır Jordamovıc – Anadolu Agency

Inicijativi Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a potaknute nedavnim protestima građana okupljenih oko inicijative “Borba za život”, pridružilo se preko 100 prosvjetnih radnika i građana iz svih gradova i općina Unsko-sanskog kantona.

Prosvjetni radnici ističu kako je vlast BiH degradirala sve institucije države te da je odavno zakazala kada su u pitanju svi segmenti života, a posebno obrazovanje. Unsko-sanski kanton više nego ikad, suočen je s tzv. “odlivom mozgova”. Prosvjetni radnici su ogorčeni jer nemaju čime zaustaviti ovaj val. U školama i na fakultetima se već odavno učenici i studenti grupišu u tri grupe: oni koji su otišli bez povratka, oni koji se pripremaju za odlazak i oni koji su već vani i žele se vratiti, ali čekaju hoće li “stanje” biti bolje. Svi (i oni koji su otišli i oni koji planiraju) izražavaju želju da ostanu u svojoj zemlji, ali uvjeti dostojni iole normalnog života su sve lošiji. Dosad su prosvjetni radnici davali moralnu podršku, sada više ne mogu ni to, jer su i sami u poziciji da se brinu za svoju budućnost. Njihova najkraća poruka vlastima BiH glasi: STIDITE SE!

Stoga su dali podršku profesorima i saradnicima Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i svim građanima okupljenima oko inicijative “Borba za život”, uz zahvalu na mogućnosti da se trenutnom stanju u zemlji kaže jasno i revolucionarno NE.

tačno.net
Autor 13.4.2021. u 14:26