Pojačanje NATO trupa na Kosovu ,Ruski plaćenici na sjeveru Kosova!

Autor 3.8.2011. u 22:47

Pojačanje NATO trupa na Kosovu ,Ruski plaćenici na sjeveru Kosova!

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u svome tiskanom izdanju ove srijede (3.8.) navodi da bi se trupe međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, koje sada broje oko 5.500 vojnika, trebale povećati konkretno za bataljun od 700 vojnika: 550 njemačkih i 150 austrijskih vojnika. “Ne radi se pritom o eskalaciji, kazao je zapovjednik KFOR-a, Nijemac Erhard Bühler, FAZ-u. Zatražio je rezervne vojnike kako bi imao više fleksibilnosti i izdržljivosti, kazao je Bühler. Razlog za nemire u Mitrovici, smatra zapovjednik NATO snaga, nisu napetosti između Beograda i Prištine, nego ‘splet kriminala, radikalizma i lokalne politike. Tu se radi o prevlasti i o puno novca’, kaže Bühler”, prenosi FAZ.Erhard Bühler,

Zapovjednik KFOR-a za FAZ pojašnjava pritom da na sjeveru Kosova vlada bezakonje te da se krijumčari s gorivom. Navodeći da Srbiji zbog tog bezakonja izmiču troznamenkasti milijunski iznosi u eurima, Bühler tvrdi da zbog toga pate i Srbija i Kosovo. “Lokalno stanovništvo je, prema procjeni Bühlera, sasvim suglasno s tim da međunarodne snage – ali ne i kosovska policija – djeluju protiv radikala i kriminalaca, koji zastrašuju ljude”, navodi ovaj list dodajući da kosovski premijer Hashim Thaci uporno ostaje pri svom cilju da pomoću kosovskih snaga uspostavi red i mir na sjeveru. “Izgledi Europske unije o poticanju Srbije i Kosova na ponovno pokretanje dijaloga su veoma mali”, zaključuje FAZ.   

Neuspjela policijska pustolovina Prištine

Topografska karta KosovaIzmjena teritorija kao rješenje?Švicarski Neue Zürcher Zeitung (NZZ) se također osvrće na pregovore Srbije i Kosova, navodeći da bez izravnih pregovora o temeljnom problemu, statusu sjevernog Kosova, trajno rješenje je nezamislivo. “Iza svađe oko carinskih pečata, registarskih oznaka i iza bojkota zbog zabrane uvoza se krije ništa drugo doli pitanje tko na sjeveru Kosova doista ima državni suverenitet. Neuspjela policijska pustolovina Prištine, međutim, pokazuje da nema drugog izbora osim pregovora. Pritom bi se u biti mogla ponuditi tri pristupa rješenju: da sjever (tj. 10 posto teritorija, 3 posto ukupnog stanovništva, među njima 95 posto Srba) ostane dio Kosova i bude integriran tako što će mu se ustupiti autonomna prava, kako je to predviđeno Ahtisaarijevim planom. Druga opcija je proširena srpska autonomija. Treća mogućnost je korekcija granice, čime bi se sjeverni vrh Kosova dodijelio Srbiji, a zauzvrat izvršila korekcija granice na jugu Srbije u korist Kosova. Tamo, naime, postoje dvije općine u kojima dominiraju Albanci”, piše NZZ.

Opasni “vikend borci” i sumnjivi “dušobrižnici”

Online izdanje austrijskog lista Die Presse prenosi potvrdu KFOR-a da na sjeveru Kosova djeluju srbijanski snajperisti i ruski plaćenici. “Međunarodne mirovne snage KFOR su u Prištini potvrdile postojanje ‘srbijanskih snajperista i drugih naoružanih ljudi’ na sjeveru Kosova. Jedna pješadijska postrojba je navodno bila spremna suočiti se s njima, citirao je dnevni list Koha Ditore jedan KFOR-ov dopis”, prenosi Die Presse. Ovaj austrijski list navodi i izvještaje dnevnog lista “Gazeta Express”, koji se poziva na izvore kosovske obavještajne službe da “na većinski Srbima naseljenom sjeveru Kosova djeluju ruski plaćenici i pripadnici jedne srpske ekstremističke skupine. Šef srbijanskog pregovaračkog tima za Kosovo Borislav Stefanović je u međuvremenu upozorio od ‘vikend boraca’ i ‘dušobrižnika’ iz Beograda, javila je državna novinska agencija Tanjug. Stefanović je pozvao lokalne Srbe da se suzdrže od ‘izgreda’ i ‘nepotrebnog, prenaglašenog patriotizma’. Problemi se mogu riješiti samo dogovorom, kazao je Stefanović. ‘Želimo se vratiti dijalogu. Kriza se mora riješiti onako kako smo mi zahtijevali’, pojasnio je Stefanović i optužio službenu Prištinu da ne želi pregovore”, piše Die Presse.

Autor 3.8.2011. u 22:47