Pokušaj izdvajanja RS je zločin secesije

Autor 12.9.2012. u 10:18

Pokušaj izdvajanja RS je zločin secesije

Akademik Muhamed Filipović u razgovoru za “Dnevni avaz” podržao je stav ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije da su izjave Milorada Dodika, predsjednika RS i SNSD-a, u kojima prijeti razdruživanjem, prazne fraze, ali i veoma opasne po mir i sigurnost u BiH.

Filipović smatra da te izjave nisu opasne zbog toga što bi se mogao dogoditi takav čin, nego što se njima čini ponavljano krivično djelo uznemiravanja bh. javnosti, što za ogroman broj ljudi donosi ponovni stres sličan onom u ratu, i stoga one koji daju takve izjave obavezno treba krivično goniti.

Historijske zablude

– Kada se ne reagira pravilno i na temelju zakona koji štiti pravo građana na mirni život, tada se događa da i upozorenje na takav čin sadrži nehotičnu grešku koju jedan ministar vanjskih poslova ne bi smio dopustiti. Naime, definirajući Dodikovu nebuloznu, ali po javni mir veoma opasnu prijetnju secesijom, Lagumdžija upotrebljava riječ “razdruživanje”, kojom se znatno umanjuje značenje i smanjuje odgovornost za stvarnu sadržinu Dodikovih izjava – kaže Filipović.

On pojašnjava da razdruživanje nije odgovarajuća riječ za tu prijetnju, jer implicira historijske i pravne zablude koje mogu u diplomatskoj komunikaciji imati fatalne posljedice. Ako i Lagumdžija prihvata termin “razdruživanje”, Filipović kaže da i on  legalizira pojmove koji stvarnost krivo određuju.

– Lagumdžija mora znati da BiH nije nastala udruživanjem bilo kakvih država ili državnih subjekata. Ona je nastala organski u historijskom procesu dugom stotinama godina, i to kao teritorija pod jednim suverenitetom, njezinim vladarima, a u njoj oduvijek žive samo nekadašnji podanici ili moderni građani te države. Nikakve zasebne nacije svojim udruživanjem nisu stvorile BiH, nego historija i činjenica da se ona u toj historiji održala, unatoč mnogim agresijama, pa i ovoj srpskoj, što samo potvrđuje njenu osnovanost i čvrstinu – kaže Filipović.

S razdruživanjem BiH iz Jugoslavije sasvim je suprotno. Filipović pojašnjava da se ona razdružila iz država koje su nastale udruživanjem već postojećih historijskih i ustavnopravno konstituiranih subjekata. I Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca nastala je udruživanjem četiri takva subjekta, a tako je nastala i Federativna Republika Jugoslavija. To su nepobitne historijske i pravne činjenice.

– Stoga su svi ti subjekti udruženi u obje Jugoslavije imali pravo da se razdruže, kada u toj tvorevini više nisu postojali uvjeti za miran život, prava i slobode. S Republikom Srpskom sasvim je drugačije. Ona nije nikada postojala i ona nije bila niti je danas državnopravni subjekt nego ratom, okupacijama, protjerivanjima, ubijanjima i genocidom stvoreni faktor koji je međunarodna politika umirila na način da mu priznaju dio ostvarenih ratnih ciljeva, ali uz bitno ograničenje, a to je da je ta tvorevina subdržavna i da je neupitni dio države BiH – kaže Filipović.

Zločin secesije

Stoga je, poručuje Filipović, svaki pokušaj izdvajanja RS samo zločin secesije, a za secesioniste važe krivični zakon i primjena sile. Filipović kaže da posebno SAD dobro zna šta je secesija, kao što zna koji je to jedini mogući odgovor na pokušaj da jedan dio jedinstvene države pokuša secesiju! Prema tome, Filipović zaključuje da ono što se nikada nije udruživalo, ne može se ni razdružiti.

– Ministar Lagumdžija trebao bi voditi računa da kada daje izjave, ne upotrebljava neadekvatne termine, jer time u proces mišljenja i diplomatsku agendu unosi pojmove koji falsificiraju stanje stvari i odnosa – smatra Filipović.

Beogradski savjetnici daju krive instrukcije

Filipović pojašnjava da ono što Dodik traži i na čemu insistira jeste secesija Republike Srpske, a ne razdruživanje, jer on dobro zna da za to nema pravne osnove, pa je to zločin i u pomisli, a kamoli u pokušaju.

– Dodik je neznalica, a njegovi beogradski savjetnici daju mu krive instrukcije, te ga tako polako guraju u situaciju kada će morati dobiti instrukciju koju izriču sudovi kojima je dužnost da štite mir i spokojni život građana ove zemlje – smatra Filipović.

Ambasada SAD-a: Izjave Dodika su neprihvatljive
         
Na ponovo Dodikovo spominjanje razdruživanja BiH, reagirali su iz Američke ambasade u BiH, napominjući da je stav Sjedinjenih Država o ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromijenjen.  

– Teritorijalni integritet i suverenitet BiH potvrđeni su i garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Izjave kojim se osporavaju teritorijalni integritet i budućnost BiH su neprihvatljive, a ova vrsta retorike ne doprinosi stabilnosti zemlje niti njenom napretku ka EU i NATO-u – kažu u Uredu Ambasade SAD-a za odnose s javnošću.

Dnevni avaz

Autor 12.9.2012. u 10:18