Policija preuzela Jarinje, Beograd pregovara sa Kforom

Autor 26.7.2011. u 01:59

Policija preuzela Jarinje, Beograd pregovara sa Kforom


Francuskih vojnici u sastavu (KFOR) čuvaju stražu na prelazu između Srbije i Kosova na graničnom prelazu Jarinje, 20. februar 2008.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi potvrdio je u utorak pre podne da su Specijalne jedinice policije Kosova preuzele prelaz Jarinje i da su tamo već prebačeni pripadnici granične policije i carina Kosova.

Redžepi je u izjavi za RTK kazao da je tokom akcije ostvarena izuzetno dobra saradanja i koordinacija sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Prema njegovim rečima specijalne jedinice policije Kosova će ostati na prelazima Jarinje i Brnjak onoliko koliko to situacija bude zahtevala, a istovremeno će pripadnici granične policije raditi svoj
posao.

Premijer Kosova Hašim Tači naredio je u utorak slanje još pripadnika specijalnih jedinica policije Kosova (Rosu) na prelaz Jarinje, na administrativnoj liniji između Kosova i centralne Srbije, u cilju uspostavljanja kontrole tog prelaza.

Radiotelevizija Kosova prenela je u utorak rano ujutru da je Tači zatražio podršku snaga Kfora da se kod Leposavića uklone prepreke koje su tamošnji Srbi postavili da bi sprečili pripadnike Rosu da prođu ka Jarinju.

Podsetimo, specijalne jedinice Kosovske policije Rose zauzele su u ponedeljak uveče administrativni prelaz Brnjak na severu Kosova, dok su ih lokalni Srbi sprečili da preuzmu i obližnji punkt Jarinje.

Srbi su u međuvremenu blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica – Raška u selu Rudare i Lepasaviću.

U toku su pregovori komandata Kfora Erharda Bilera i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića koji se odvijaju se na otvorenom u blizini blokade u Leposaviću.

Eulex je u ponedeljak uveče saopštio da blisko sarađuje sa Kforom kako bi se očuvala bezbednost i situacija na severu Kosova rešila na miroljubiv način.

Predstavnik Eulexa Nikolas Hjuton izjavio je da je veoma važno da se sadašnja situacija rešava na spokojan i miroljubiv način.

On je u pisanom saopštenju koje je dostavljeno agenciji Beta naglasio da EULEKS ni na koji način nije uključen u akciju koju sprovode specijalci Kosovske policije.

“Eulex i Evropska unija u Briselu jasno su dali na znanje da problem carinskih pečata treba da bude rešen u okviru sadašnjeg dijaloga između Prištine i Beograda. Jednostana akcija jedne ili druge strane tome ne doprinosi”, rekao je on.

Komandant Kfora, nemački general Erhard Biler pozvao je građane da se uzdrže od akata nasilja, ističući da se problemi mogu rešavati jedino razgovorima.

Zamenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je da je akcija preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak legitimni akt koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme i da to nije akcija protiv građana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova.

Tagovi:
Autor 26.7.2011. u 01:59