Političari, intelektualci i građani jednoglasni: Vrijeme je da se zaustavi vladavina neofašizma

Predrag Blagovčanin
Autor 28.3.2013. u 14:29

Političari, intelektualci i građani jednoglasni:  Vrijeme je da se zaustavi vladavina neofašizma

U prostorijama Kamernog teatra sinoć je održan okrugli stol u organizaciji Foruma mladih SDP- a na temu: Značaj prijedloga Zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u BiH.

Ena Duran, moderator sinoćnjeg okruglog stola, istakla je kako je neophodno ponovno iniciranje prijedloga Zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u BiH jer bi se ovim zakonom zabranio bilo koji oblik djelovanja i registrovanja fašističkih i neofašističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u BiH.

„Ovo je početak kampanje koju Forum mladih organizuje, a kampanju završavamo 9.maja na dan pobjede nad fašizmom“ izjavila je Ena Duran.

Na sinoćnjem okruglom stolu okupljenima su se obratili prof.dr. Esad Zgodić, prof. dr. Nađa Biser – Taso, predsjednica Skupštine SABNOR-a Kantona Sarajevo,  Judith Illerhues, direktorica Friedrich Ebert Fondacije  i asistent Samir Forić.

Prof. Esad Zgodić istakao je da se fašizam može srušiti samo rušenjem režima koji ga reprodukuje i koji ga uzima kao politiku državnog terorizma.

„Fašizam nije ništa lokalno, mada je njegov epicentar u početku teritorijaliziran. Zato ni antifašizam ne može biti ništa lokalno, provincijalno, prostorom omeđeno. Tu Evropa pravi privid i sudbonosnu grešku. Fašizam je masovan, populistički, pa zato antifašizam nije stvar elita, sekte ili frakcije. On ukoliko ga ima egzistira samo kao opštenarodni otpor, kao djelo svih snaga demokratije. Fašizam je sila, razularena vojna sila, sila beščašća, kukavičluka i moralnog raspada. Sila kuražna i hrabra nad civilima, strašljiva i bijedna u sudaru s vojničkim“ – istaknuo je Zgodić.

Prof.dr Zgodić prokomentarisao je razloge zbog kojih ovaj zakon već drugi put nije prošao parlamentarnu proceduru.

„Nije prošao iz dva razloga. Zato što s jedne strane grupa poslanika u parlamentarnoj skupštini BiH smatra da treba zabraniti osim neofašističkih organizacija i neokomunističke organizacije. Dakle to je ona grupa poslanika koja smatra da je nužno izjednačiti naci-fašističke države sa državama realnog socijalizma pa i onog socijalizma koji je bio u socijalističkoj Jugoslaviji. Druga grupa, manja, smatra prvenstveno u Srbiji da četnički pokret Draže Mihajlovića pa i Nedićev režim nisu bili fašistički pokreti i režimi nego da su djelovali u antihitlerovskoj koaliciji što je čisti falsifikat“ rekao je Zgodić.

O mogućnosti usvajanja ovog zakona i vremenskog roka u kojem bi se to moglo dogoditi prof.dr.  Zgodić je izjavio:

„Treba pokušavati, treba insistirati, treba alarmirati javnost, treba mobilizirati građansku svijest, treba mobilizirati mlade ljude i osvještavati ih o spoznajama o zlotvornosti naci-fašizma ali ne vjerujem da se to može usvojiti u parlamentu u kontekstu sadašnjih odnosa snaga i ideoloških profilacija političkih stranaka  i ne vjerujem da se u dogledno vrijeme to uopšte može usvojiti ali treba educirati građanstvo “ zaključio je prof.dr. Zgodić.

Značaj Zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u BiH prokomentarisala je i prof. dr. Nađa Biser – Taso, predsjednica Skupšine SABNOR-a Kantona Sarajevo.

„Ovo je pokušaj da se ponovo aktualizira donošenje Zakona o zabrani fašističkih i pro fašističkih organizacija ali pokušaja je bilo i ranije. Ja se nadam da će ova mlada generacija uspjeti. Zakon je neophodan jer bez zakona ti ne možeš fašizam ukloniti. Sankcije moraju postojati. Njemačka se nikad ne bi denacificirala da nisu zakone donijeli. Pa neka on crta kukaste krstove i piše fašističke parole ali kad ga zakon sankcioniše novčanom kaznom ili zatvorom neće mu više pasti na pamet“ izjavila je prof. dr. Nađa Biser – Taso.

U diskusiji je istaknuto niz pitanja, a jedno od njih bilo je mogu li liberalno – građanske stranke i socijaldemokratske ideje uobličene u projekt građanske konstitucije Bosne i Hercegovine biti integrirajuća sila masovnog antifašističkog pokreta, kao što je u toku Drugog svjetskog rata bio komunistički pokret borbe protiv fašizma.

Nažalost po mišljenju prof.dr. Zgodića, građanske demokratske snage do sad nisu se pokazale sposobnim da bi animirale masovniji otpor vladavini neofašizma.

Predrag Blagovčanin
Autor 28.3.2013. u 14:29