Politička degeneracija piše nogometnu povijest

Marijan Vogrinec
Autor/ica 20.6.2016. u 18:41

Izdvajamo

  • Trebat će vremena i vremena za popraviti katastrofalno poremećene odnose, ne samo u sportu, između hrvatskog juga i Zagreba. Ako se prije toga Dalmacija ne odcijepi od RH i ako RH uopće opstane kao normalna država u „obitelji kojoj oduvijek pripada“ budući da sve više iskazuje simptome nesposobnosti vladati svojom sudbinom.

Povezani članci

Politička degeneracija piše nogometnu povijest

Foto: Dalmatinski portal

Da ne smrdi u hrvatskoj politici i, kolateralno, u svim ključnim dijelovima društva, jamačno se poklonici zdravog sportskog natjecanja ne bi morali sramiti trećeg, huliganskog poluvremena u nogometu. O tome treba razmišljati predsjednica RH umjesto da anatemizira Split, Torcidu i Dalmaciju samo zato što ne žele Davora Šukera, Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića i takve iz HDZ-ovog ešalona donatora za (dugo)vječne arbitre između nogometnog juga i ostatka RH 

Marijan Vogrinec

Hodogram prekida utakmice Hrvatska – Češka na stadionu u Saint-Etienneu medijski je raščlanjen do najsitnijih pojedinosti. I tu se gotovo više nema što reći. Dalje će, kako se voli reći, institucije raditi svoj posao. Poplava politikantskih izmišljotina, međutim, na čijoj krijesti jašu i sama predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, HDZ, kočoperni Pero Ćorić i Ivan Tepeš iz HSP-a AS, predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, čelnici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), opskurni portali („Milanovićevi agenti ubačeni u Torcidu“) i ini radikali te vrsti, iznimno je opasna zloporaba najpopularnijeg sporta u nas. Produbljivanje razdora, daljnjih podjela u društvu, širenje mržnje i netrpeljivosti među građanima svjesno je podjareno mantrom da su „orjunaši, udbaši, SDP, Zoran Milanović, jugonostalgičari, četnici i svi koji ne vole i nikad nisu željeli samostalnu, slobodnu i suverenu Hrvatsku“ izazvali huliganski prekid „već dobivene“ utakmice radi izbacivanja Hrvatske s Eura 2016.

A ti divljaci su Splićani, Torcida, Dalmatinci, sve odreda „orjunaši, neprijatelji  Hrvatske i mrzitelji hrvatske reprezentacije“… Nakon te blasfemije sa samog državnog i nogometnog vrha RH, „nacionalno osviještenom“ ostatku žitelja treba samo zgrabiti prvu toljagu ili što vatrenije, pa na juriš protiv svih koji u „vatrenima“ vide Davora Šukera, Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića i ostale iz tog klana. „Bravo, Vatreni!“ – s Facebook megafonom je prva istrčala na bojišnicu, a tko bi drugi kad je Mamić u pitanju, predsjednica RH, vicmaherima poslovično zabrinuta za „stanje nacije“ Grabar-Kitarović. „Bravo, hrvatski navijači! A vama neprijateljima Hrvatske, mrziteljima svoje reprezentacije i države (tzv. orjunašima) poručujem: odgovarat ćete i za ovo i za svastiku! Sram vas bilo!“.

Zloporaba zdrave pameti

Policije dviju zadnjih vladajućih koalicija nisu otkrile tko je obnoć nacrtao svastiku na poljudskom stadionu u Splitu niti je ijedna tajna služba prošlih četvrt stoljeća našla da je u RH uskrsnula Orjuna (Organizacija jugoslavenskih nacionalista, Split, 1921.-1929.), pa sada uništava „vatrene“, Dinamo i RH. Ali to zna Kolinda Grabar-Kitarović, jer su joj kazali Zdravko Mamić i prijatelj iz inauguracijske VIP lože Velimir Bujanec. Inače, (pre)napuhnuta nacistička maskota sa svastikom na rukavu. Zašto predsjednica RH nije prijavila te svoje spoznaje policiji, kako je red i dužnost savjesne građanke, nego tjera tehničkog premijera na protuhuligansko tehničko zasjedanje tehničke vlade, koja ionako ništa ne može riješiti? Problem huliganskog, trećeg poluvremena, drugdje je i sasvim druge vrsti.

Zloporaba građanske zdrave pameti medijski je (hala)bučno, neselektivnim baražom po „orjunašima“, tzv. liberalnoj ljevici, SDP-u i Zoranu Milanoviću očito izmaknula kontroli. HSP AS drami: „Razbjanje Domoljubne koalicije se preselilo s političkog na nogometni teren“. Izijekom, krivi su SDP i Milanović. Ivan Zvonimir Čičak iz HHO-a alarmira: na graničnim prijelazima Pasjak i Rupa zadržano je na kriminalističkoj obradi oko 300 torcidaša; kod njih su pronađena sredstva za maskiranje, zabranjena pirotehnika i stanovite količine droge. Politička desnica, zgrožena propašću svoje vlasti u manje od pola godine mandata i najvjerojatnijim potopom na jesenskim izvanrednim parlamentarnim izborima, sada panično fitilji na protudržavnoj zavjeri „Milanovićevih agenata u Torcidi“, orjunaša, tehničkog ministra policije Vlahe Orepića (Most) i francuskih sigurnosnih službi. Sic.

Srž trećeg, huliganskog poluvremena hrvatskog nogometa najtočnije je na svom  Facebook profilu u subotu dijagnosticirao psihijatar, tehnički potpredsjednik vlade Božo Petrov: „U Hrvatskoj se nažalost u gotovo svakom segmentu društva vode dvije borbe. Borba bahatih koji su sve institucije podredili svojim sebičnim interesima i borba razočaranih i očajnih koji su spremni na sve, pa i sramoćenje vlastite države da bi prveli svoje osvetničke ciljeve. Vrijeme je za Hrvatsku u kojoj će u svojem interesnom huliganstvu biti zaustavljen svaki pa i najviši državni dužnosnik, politički i društveni moćnik. Vrijeme je za Hrvatsku u kojoj građani neće biti pljačkani ni kroz institucije ni na ulicama“.

Nogometni huliganizam je okoštali produkt četvrtstoljetnog političkog huliganizma i delinkventnog ponašanja u samom vrhu državnih i stranačkih struktura. Zato je onomad i SDP-ov ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kobno zaglavio u „isušivanju močvare“, pa nasljednicima Vedranu Mornaru i Predragu Šustaru nije bilo ni u primisli zagaziti u močvaru Jovanovićevim tragom. Na opće veselje „gazde hrvatskog nogometa“, čelnika HNS-a i operativaca. Močvara se u međuvremenu još više usmrdjela. Europska nogometna vlast uredno je lifrala sve veće račune HNS-u za huliganizam i rasizam na domaćim i stranim stadionima, i oko njih, pa ni Saint-Etienne neće biti iznimka. Ni zadnji eksces maloumnosti, jer je maloumnost postala političko, društveno i sportsko pravilo u RH.

„Djelatnici HNS-a su posljednjih dana u više navrata prozvali cijelu navijačku skupinu Torcida kao suorganizatore teroritičkog napada (kako su oni nazvali osam baklji u terenu) na državu Hrvatsku“, objavila je Torcida u priopćenju na svojim službenim stranicama. „Svojim istupima su pokazali da prema Torcidi i svemu što ona predstavlja, prema navijačima Hajduka, prema gradu Splitu iz kojeg dolazimo i regiji kojoj pripadamo, osjećaju isključivo mržnju i prijezir. Svojim optužbama su pljunuli na grobove svih poginulih branitelja pripadnika Torcide u Domovinskom ratu u kojem se stvarala Hrvatska država. Svojim neutemeljenim konstrukcijama samo su podigli razinu netrpeljivosti koja vlada između nas i saveza. Ipak, lažnim optužbama koje temelje na nepoznatim indicijama neće nas zaustaviti u borbi za pravedne i poštene odnose u hrvatskom nogometu.

Njihova reakcija na huligane iz vlastitih redova koji se skrivaju po svečanim ložama i koji su optuženi za višemilijunske financijske malverzacije je bila kako treba uvijek poštovati presumpciju nevinosti i pustiti da institucije pravne države odrade svoj posao – koliko god to trajalo. U slučaju kada se na navijače ili kao sada na Torcidu treba nabacivati drvljem i kamenjem, onda odjednom vrijede neka druga pravila. Licemjerstvo na vrhuncu.“

Trebat će vremena i vremena za popraviti katastrofalno poremećene odnose, ne samo u sportu, između hrvatskog juga i Zagreba. Ako se prije toga Dalmacija ne odcijepi od RH i ako RH uopće opstane kao normalna država u „obitelji kojoj oduvijek pripada“ budući da sve više iskazuje simptome nesposobnosti vladati svojom sudbinom.

Cezari s bubamarom

Već se u ono vrijeme ratnih godišta počeo taložiti otrovni mulj nad čijom se sada količinom svi snebivaju zbog blamažnog trećeg poluvremena. „Ima jedan čovjek čudan, po imenu Franjo Tuđman“, skandidali su BBB-i 1990-ih bivšem direktoru beogradskog Partizana, uzornog kluba JNA, koji je kao samoproglašeni kancelar RH izluđivao hrvatsku javnost samovoljnom promjenom imena Dinamu, diktirao mobitelom „sinu Ćiri“ izmjene u momčadi usred utakmice, sastavljao nogometnu reprezentaciju… Njegovu su sportsku volju najrevnije utjelovili operativci Antun Vrdoljak i Zlatko Canjuga nadimkom Cezar. Cezaru će, ostat će analna činjenica, pokojni predsjednik na samrti šapnuti: „Zlatko, želim da vratiš ime Dinamu“. Svi su se oni zajedno, plus hrpa glavoklimatelja, gadno zamjerili poklonicima zdravog sporta i poštenih odnosa u toj djelatnosti.

Sada su aktualni neki drugi tuđmani, vrdoljaci i cezari u hrvatskom nogometu, ali je cezarovština na loš politički pogon ostala. S vremenom je eskalirala u treće, huligansko poluvrijeme. Saint-Etienne je tek neznatan vrh neusporedivo opasnije sante. Nogometne tribine zloslutno huče mržnjom i mračnim bijesom: „Ubij, ubij, ubij Srbina“, „Za dom spremni“, „Cigani, Cigani“, „Mamiću Srbine“, „Šuki četniče“. Grafiti istog sadržaja, vješala i ubilački simboli  „ukrašavaju“ fasade i ine javne objekte po cijeloj zemlji. Nitko ih ni ne uklanja. Uzalud je. Već sutra iskrsnu novi. Politički vrh učestalo dobiva diplomatske packe iz međunarodne zajednice zbog rasizma, netrpeljivosti prema manjinama, zatiranje slobode javnog izražavanja i općenito erozije demokratskih stečevina/standarda.

Da ne smrdi u hrvatskoj politici i, kolateralno, u svim ključnim dijelovima društva, jamačno se poklonici zdravog sportskog natjecanja ne bi morali sramiti trećeg, huliganskog poluvremena u nogometu. O tome treba razmišljati predsjednica RH umjesto da anatemizira Split, Torcidu i Dalmaciju samo zato što ne žele Davora Šukera, Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića i takve iz HDZ-ovog ešalona donatora za (dugo)vječne arbitre između nogometnog juga i ostatka RH.

Marijan Vogrinec
Autor/ica 20.6.2016. u 18:41