Politička pozadina

Autor 10.11.2011. u 12:56

Politička pozadina

Čedomir Jovanović je u svom svedočenju za pobunu JSO teško optužio Vojislava Koštunicu i Demokratsku stranku Srbije i rekao da ga je advokat Filip Golubović, bivši funkcioner DSS, obavestio 2008. da planiraju da ubiju lidera LDP-a ako pređe 10 odsto na izborima, saznaje „Blic“.

– Filip Golubović mi je rekao da je napisao pismo Vojislavu Koštunici, napustio DSS u trenutku kada je shvatio da su oni direktno učestvovali u Zoranovom ubistvu i da su u svemu koordinirano delovali sa Legijom. Pomenuo mi je protest JSO. Takođe me je obavestio da će i mene ubiti kao i Zorana ako budem imao preko 10 odsto. Ja sam o ovome odmah obavestio Vladimira – Bebu Popovića i Nenada Milića od kojih sam tražio da momentalno o ovome obaveste advokata Srđu Popovića – svedočio je Jovanović u policiji 31. avgusta, a juče je u Specijalnom sudu rekao da u svemu ostaje pri toj izjavi.

Jovanović je juče saslušan u okviru istrage pobune JSO iz novembra 2001, koja je pokrenuta protiv osam bivših čelnika ove jedinice, a prethodnu izjavu je dao u okviru pretkrivičnog postupka.

– Želim da napomenem da je meni Legija pominjao Šamija kao osobu sa kojom imaju kontakte preko čoveka koji mu je bio pratilac i obezbeđenje – tvrdio je Jovanović.

 

(Blic, 10.11.2011. – Jovanović: U DSS znali za atentat na Đinđića, planirali da ubiju i mene)

 

Da li će konačno istina o političkoj pozadini ubistva Premijera Zorana Đinđića izaći na videlo i dobiti svoj sudski epilog? Već dugo se ‘šuška’ i licitira imenima raznih političara koji su navodno umešani ili su pak bili upoznati šta spremaju tajne službe sa svojim izvođačima ‘radova’. Nekako je tu DSS sa svojom vrhuškom bio najzastupljeniji jer su oni najviše i najpredanije branili lik i delo ubica Premijera. DSS sa Vojislavom Koštunicom na čelu je podržao pobunu JSO i smatrao je da oni imaju pravo da protestuju kao i svi ostali građani. Neverovatno, ali istinito, tadašnji predsenik zemlje je podržao Specijalce i njihove zahteve. Da li možete da zamislite da u USA, na primer, na ulice izađu pripadnici neke od elitnih specijalnih jedinica i traže ‘svoja prava’?  Naravno da ne možete jer USA je oličenje totalitarizma, a Srbija uzor prave demokratije gde i specijalne jedinice imaju pravo na štrajk. To je bio uvod za ‘lov na Premijera’ koji se okončao ubistvom Zorana Đinđića, a tada je i nada u promene doživela svoj tragičan kraj. Gledali smo kako Vojsilav Koštunica postaje premijer i kako Srbija ponovo tone u devedesete. Kadar DSS se osobito ‘iskazao’ na suđenju ubicama Zorana Đinđića. Sve su učinili da opstruiraju suđenje i proglase Specijalni sud nepotrebnom i štetnom institucijom. Tadašnji ministar pravde se isticao u ometanju sudskog procesa jer je došao i dotle da sud proglasi nelegitimnim. Sramota za Srbiju, samota za pravnu državu. Pogađate isti taj ministar je bio iz redova DSS-a. Članovi ove partije su redovni ‘učesnici’ svekolikih mutnih radnji i afera gde su pokradeni veliki novci i to uglavnom putem ‘isisavanja’ para iz javnih preduzeća. Ali, naravno, sve to DSS-ovci sa gnušanjem odbacuju, a sebe i svoj rad predstavljaju kao oličenje patriotizma i ljubavi prema Srbiji. Neverovatno je koliko DSS-ovci vole da izigravaju moralne gromade i pravne čistunce. Ova psihološka/patološka opsednutost sopstvenom čistoćom i nemogućnošću da se učini bilo šta loše se najbolje može objasniti onom narodnom: ko o čemu vojnik o skraćenju, a kurva (da izvinite) o poštenju!

Da li ima nade da DSS prođe u Srbiji kao HDZ u Hrvatskoj? Verujem da je to moguće (mada to zvuči kao i ono: budimo realni, tražimo nemoguće) ako bude političke volje da se to desi. Jeste da će DSS-ovci pretiti padom svih političkih struktura ukoliko se neko okomi na njih, ali to ne treba da plaši tužilaštvo i sudske organe. Isto tako je svojevremeno pretio Legija da će ‘zatresti’ Srbiju kada on krene da iznosi ‘neke’ podatke o političarima i događajima – i šta se desilo: tresla se gora, a rodio se miš. Dođe vreme kada padnu maske i tu više ne pomaže ni strah, a ni teror nad građanima – naprosto se desi ili da citiram jednu staru DSS-ovsku predizbornu parolu: Zrelo je! Nama, običnim građanima ostaje samo da čekamo i da se nadamo, a bogami i da poguramo, ako zatreba. A umemo mi da ‘potegnemo’ kada dođe vreme za to.

 


 

Autor 10.11.2011. u 12:56