Politika i ekonomija upravljaju medijima u BiH

Autor/ica 15.6.2011. u 04:57

Politika i ekonomija upravljaju medijima u BiH

List „Der Standard“ piše da politika i ekonomija upravljaju medijima u BiH: „Urednici koji djeluju kao marionete njihovih vlasnika, mediji kao instrumenti političkih i ekonomskih grupa, koji uz pomoć propagandne bitke žele da provedu svoje interese, novinari bez iluzija te publika koja im sve manje vjeruje“, piše „Standard“ i navodi da „građani stalno moraju da razmišljaju o interesima te o upletenosti medija koje konzumiraju. Dakle, nedostaju informacije bez manipulativnog ukusa što dijelom stvara apatiju, u koju su mnogi upali – ali ne svi“, piše list.

Novinarka „Standarda“ potom piše o Vijeću za štampu u BiH i prenosi dijelove razgovora sa izvršnom direktoricom Vijeća Ljiljanom Zurovac.

List navodi da je nakon izbora, koji su održani protekle jeseni, izvještavanje postalo još lošije te prenosi riječi Ljiljane Zurovac, koja kaže da „iza svega stoji medijski rat, prije svega između javnih servisa dva entiteta“. Pored saradnje sa pravosudnim institucijama, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac radi i na edukaciji mladih novinara sa sva četiri Univerziteta u BiH. Riječ je o edukaciji novinara studenata o etici i kodeksima profesije u etnički podijeljenjoj zemlji. Većina njih do tada nije imala nikakav kontakt sa drugom nacionalnošću“, navodi, pored ostalog, list „Der Standard“.

Autor/ica 15.6.2011. u 04:57